Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Резиденция Баба: За по-добро бъдеще на българските села

BETTY - Резиденция Баба
Текст: списание BETTY Моята аптека
Снимки: Анастас Търпанов,„Фабрика за идеи“
09.01.24
BETTY брой 116

Признаваме си! Галя Щърбева и нейните истории много ни вдъхновиха. От тази година ще ви разказваме и ние за инициативи, тенденции и идеи, които приближават хората до един по-естествен начин на живот и как това променя психическото и физическото им здраве. Затова ни е необходима природата – да отидем по-близо до нея или да си я „донесем“ в града. Започваме с инициативата на Фабрика за идеи – „Резиденция Баба“, която връща на селото младите хора, а на възрастните - усещането, че са необходими и обичани. Защото точно това е най-важно за тяхното здраве и живот!

„Спешно е да създадем нов свят – справедлив, проспериращ, ориентиран към щастието и човека.“ Това решават преди 9 години пет млади човека и създават сдружение „Фабрика за идеи“, с които да направят България по-добро място за живот с повече добрина. Те са Янина Танева, Александра Йоцова, Евгени Монов, Мира Александрова и Сашка Витанова. Те са едни от малкото, които насочват вниманието си и към възрастните хора по селата. Забелязват, че живеят в самота и оскъдица, че нямат достъп до медицински грижи, че им липсват общността, културното оживление на градския живот и най-вече общуването с млади хора и чувството, че са разбрани и значими. Забелязват, че са изоставени да се рушат много обществени сгради и пространства в селата. И тогава решават да доведат на село младите хора, да ги срещнат с бабите и дядовците, които макар и не техните собствени, ще им дадат много топлина и мъдрост, ще ги научат на един по-близък до природата живот, ще им покажат кога се събират билките и как се изсушават, как се плетат вълнени чорапи, как се гледа градина. А старите занемарени сгради? Тях да превърнат отново в средища, в които да има общност, култура, събития, живот! В които да продължат да се предават традициите от едно поколение на друго.

„Резиденция Баба“ свързва поколенията и изгражда устойчиви селско-градски общности из цяла България. Мисията ú е да помага на възрастните хора в българските села да имат по-добър живот, като ги среща с младежи от различни градове в страната.

„Това, което правим, е просто, но с голямо въздействие за възрастните хора в българските села. Ние връщаме радостта в живота им. И това си личи. В усмивките им. От благодарността им“, споделя Янина Танева. „Как го правим? Като прекарваме време с тях, като разговаряме, споделяме, учим заедно и им помагаме да съживят дома си – своето село.“

Младите хора от „Фабрика за идеи“ организират едномесечни резиденции: млади професионалисти и артисти живеят в дома на възрастни хора на село, където обменят ценни знание и грижи. Провеждат двудневни доброволчески акции “С ръце за село”: доброволци почистват и обновяват общи пространства в селата като читалища, паркове, детски площадки, здравни пунктове; помагат в справянето с ежедневните предизвикателства и общуват с местните хора. Набират дарения за неотложните нужди на възрастните (хранителни добавки, лекарства, ел. уреди и др.). Насърчават социалното предприемачество – например заедно с възрастните плетат вълнени чорапи – привличат дарения, внимание и живец. Съживяват изоставени обществени пространства и ги превръщат в творчески места за културни събития, празници, срещи и дискусии. През 2023 г. "Фабрика за идеи" е обновила 6 обществени пространства в следните села в Северозападна България - с. Кошава, с. Делейна и с. Синаговци (Видинско), с. Паволче, с. Лик, с. Ослен Криводол (Врачанско), които вече се използват. През 2024 г. проектът ще се фокусира върху нови 6 села в Северозападна България.

Можете да подкрепите работата на младите хора в „Резиденция Баба“ на https://platformata.bg или по банков път:

Сдружение „Фабрика за идеи“

ПРОКРЕДИТ БАНК (БЪЛГАРИЯ) АД,

СОФИЯ, ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ 26

PRCBBGSF

BG31PRCB92301037654814

За контакти с Фабрика за идеи: communicate@ideasfactorybg.org и 0885477364

 

cross