Текст: д-р Кремена Петкова, главен асистент в Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия във Военномедицинска академия (ВМА) – София

Учестено и болезнено уриниране, болка ниско долу в корема, мътна урина – понякога и с примеси на кръв. Почти няма жена, която да не се е сблъсквала с тези неприятни симптоми. При това – неведнъж. Защо циститът „предпочита“ жените? И има ли причина да се завръща отново и отново? Попитахме д-р Кремена Петкова, главен асистент в Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия във Военномедицинска академия (ВМА) – София.

Жените са по-често засегнати от цистита, защото пикочният им канал е по-къс, коeто улеснява проникването на бактерии в пикочния мехур, обяснява д-р Кремена Петкова. А, оказва се, 80% от неусложнените уроинфекции са причинени от бактерии от вида Escherichia coli, която обитава стомашно-чревния тракт. „Рисковите фактори за инфекции на долните пикочни пътища включват аномалии и заболявания на уринарния тракт, урологични интервенции, захарен диабет, предшестващи уроинфекции, атрофичен вагинит при жени след менопаузата“, изрежда ги урологът. Сексуалната активност и наличието на нов интимен партньор също са фактор, който не бива да се подценява. „И недобрата хигиена, и престоят в замърсени водни басейни повишават вероятността за проникване на бактерии“, напомня д-р Петкова.

И диабетът е „виновен“ за честите инфекции.

Кога обаче говорим за рецидивиращ цистит?
„При наличието на три епизода в годината или поне два за период от 6 месеца“, уточнява специалистът от ВМА. Като предупреждава – рецидивиращият цистит може да е белег за други заболявания на отделителната система – като вродени аномалии или конкременти (камъни) в бъбрека, но и на диагнози извън нея – като диабет. „Честите инфекции на горния уринарен тракт могат да доведат до увреждане на бъбречния паренхим и влошаване на бъбречната функция, особено при пациенти с рискови фактори и придружаващи заболявания“, алармира д-р Петкова. И подчертава, че със симптоми на цистит в някои случаи се проявяват сериозни диагнози като карцином на пикочния мехур.

Консултирайте се с уролог
Диагнозата „цистит“ се поставя само след изследване – химичен анализ и седимент, както и микробиологично изследване на урината с определяне на чувствителността на микроорганизма към антибиотици, подчертава урологът. „Изключително важно е пациентите да се консултират със специалист, особено в случаите с рецидивиращи уроинфекции, тъй като те може да са симптом на други сериозни придружаващи заболявания“, категорична е д-р Петкова. „Самолечението с антибиотици не е препоръчително, тъй като повишава антибиотичната резистентност на бактериите и може да причини нежелани лекарствени реакции. Освен това изборът на неподходящо за конкретния микроорганизъм антибактериално средство може да доведе до проникване на инфекцията в горния уринарен тракт и поява на усложнения (остър пиелонефрит, бъбречен абсцес)“, предупреждава специалистът от ВМА.

Превенцията – повече вода и добра хигиена
„Общите превантивни мерки включват повишен прием на течности, по-често уриниране и избягване на дълги периоди на задържане на урината в пикочния мехур, почистване на урогениталната област в посока отпред-назад, уриниране непосредствено след сексуален контакт за отмиване на бактериите, попаднали в уретрата“, обяснява урологът. „Хранителните добавки имат помощна роля в лечението на цистит и профилактика на рецидивите, тъй като съдържат някои съставки, намаляващи прикрепването на бактериите за стената на пикочните пътища и увеличават количеството на отделената урина“, допълва д-р Кремена Петкова.