Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Рецепти за вкусно и ароматно греяно вино

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
02.12.22
BETTY брой 13

Обикновено свързваме греяното вино с празнични трапези, но една доза е идеална за двама до четирима души и може да се поднесе по всяко време. Греяното вино се приготвя невероятно лесно дори през делничната вечер, като изпълва дома с празничен и уютен аромат.

Обикновено свързваме греяното вино с празнични трапези, но една доза е идеална за двама до четирима души и може да се поднесе по всяко време. Греяното вино се приготвя невероятно лесно дори през делничната вечер, като изпълва дома с празничен и уютен аромат.

Съществуват безброй рецепти за греяно вино, коeто е популярно не само в България, но и по света. В много случаи е въпрос на вкус какво ще добавим, но понякога има и тънкости, заради които може да получим пунш или боле вместо оригинално и вкусно греяно вино.

Ето една класическа рецепта

Съставки:

750 мл червено вино,

1 голяма пръчка канела или 2 малки,

2 бр. звездовиден анасон,

4 бр. карамфил,

2 ленти лимонова/портокалова кора, обелени с помощта на белачка за зеленчуци,

4 супени лъжици пудра захар.

Начин на приготвяне

Сложете червеното вино, канелата, звездния анасон, карамфила, лимоновата/портокаловата кора и захарта в тенджера. Варете на слаб огън 10 мин.

Свалете от котлона и охладете, оставяйки да се запарва за около 30 минути.

За да сервирате, загрейте, без да завира, и изсипете в термоустойчиви чаши.

Прочетете докрай, за да разберете подробности за съставките и да приготвите най-хубавото греяно вино.

Кое е най-доброто вино за приготвяне на греяно вино?

Можете да използвате всяко качествено червено вино, но по желание можете да направите и греяно розе или бяло вино.

Колко време ще се запази греяното вино?

Ако ви остане от така приготвеното греяно вино, можете да го оставите за 24 часа в хладилника. Ако е без плодове, може да издържи и 48 часа, но при наличието на плодове вътре може да започне да ферментира.

Как да поднесете греяното вино?

Греяното вино е най-добре да се сервира в топлоустойчиви чаши или други съдове, които могат да издържат на топлина. Не е нужно да го сервирате вряло, така че се уверете, че е изстинало малко, преди да го прехвърлите в чаши. Загрейте отново, ако е необходимо.

Как да си направим най-доброто греяно вино?

Ето някои ключови съвети:

1) Изберете виното внимателно. Експертите съветват да се избере мерло, зинфандел или гарнача.

2) Загрейте леко. Устойте на желанието да кипнете виното! Ако виното ви заври, значи е прекалено горещо. Виното е деликатно. Ако го загрявате твърде дълго или твърде силно, в крайна сметка виното ще стане прекалено пикантно или сладко, а алкохолът ще се изпари.

3) Внимателно с подправките. Може да се изненадате колко малко подправки добавяме, но те са и доста силни. При първата глътка може да си помислите: „Това не е достатъчно пикантно“, но със сигурност ще промените мнението си до втората чаша.

Съставки за греяно вино

Тези съставки се изчисляват много лесно. Една бутилка вино ще даде пет напитки (достатъчно за двама до четирима души), две бутилки ще дадат 10 напитки и т.н.

Червено вино

Виното формира гръбнака на тази рецепта, така че изборът на вино е важен. Някои червени вина, на които може да се насладите на стайна температура, няма да имат толкова приятен вкус при загряване. Не използвайте скъпо вино, тъй като към него добавяме твърде много други съставки. Просто вземете качествено и внимателно изберете сорта.

Препоръчаните вина са тъмни, плодови и плътни, което означава, че могат да понесат всички вкусове и аромати, които добавяме. Потърсете етикети, които описват виното като „сладко“ или с „нотки на ванилия“.

Избягвайте червени вина с високо съдържание на танини или дъбов вкус като каберне совиньон. Също така избягвайте по-леки червени вина, като пино ноар, защото те не притежават достатъчно плътност, за да понесат подправките.

Ракия (бренди)

Някои рецепти съдържат и ракия (или бренди). Брендито повишава малко алкохолното съдържание, въпреки че не се използва голямо количество. Можете да пропуснете тази съставка, освен ако няма да приготвяте сангрия.

Пресни портокали

Изстисква се малко количество портокалов сок в сместа, след което нарязваме останалото, за да направим шайбички. Сезонът на портокалите е през студените месеци, така че трябва да можете да намерите хубави, сочни портокали във всеки хранителен магазин.

Най-добре два малки портокала, тъй като по-малките резени се събират по-добре в чаша. Един голям също ще свърши работа – просто може да се наложи да нарежете шайбите на полумесеци, за да паснат.

Цели подправки

Ще ни трябва цяла канела, звездовиден анасон и карамфил. Целите подправки, а не смлените, са абсолютно ключови за греяното вино. Добрата новина е, че целите подправки се съхраняват по-дълго от смлените (дори няколко години). Надявам се, че вече ги имате в кухнята си - ако не, струва си да ги съхранявате примерно за чай с подправки от джинджифил или сладкиши.

Мед

Вкусът на алкохола става по-остър при нагряване, така че балансираме вкусовете със супена лъжица мед. В някои рецепти може да срещнете версия с кленов сироп, повлияна от чуждестранните рецепти. Ако ви допада идеята, може да пробвате и с кленов сироп.

Добавки

За да изглежда греяното вино по-празнично и красиво, може да пуснем шепа пресни боровинки в тенджерата малко преди сервиране. Може също така да сервирате отделни порции с допълнителни портокалови шайби или полумесеци, пръчици канела и/или звездовиден анасон.

Полезни съвети за приготвянето

Най-хубаво става, ако се загрява виното постепенно. Смесете всички съставки, похлупете и пригответе на слаб огън, докато виното стане горещо (около 30 минути до 1 час). След като се затопли достатъчно, намалете котлона на възможно най-ниската степен, за да не стане прекалено пикантно.

Сервирайте греяното вино с черпак. В краен случай можете да използвате топлоустойчива мерителна чашка, за да гребвате. Практично би било да поставите тъмна кърпа в чиния, за да осигурите на гостите си място да поставят черпака, когато не се използва.

Накрая сервирайте виното в чаши! Стъклените чаши са по-ефектни, защото може да се види греяното вино и добавките, които сте поставили. Наслаждавайте се на тази полезна и ароматна напитка в хубава компания. И не прекалявайте.

cross