Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Рецепти за вкусни домашни мармалади, сладка и конфитюри

01.11.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1635415428450{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

И малките деца знаят, че захарта е вредна. Но какво ще кажете за здравословно сладко, което има божествен вкус... Възможно ли е? Предимствата на тази рецепта без захар обаче се простират отвъд ползите за здравето.

Ще ви споделя и идея за малка партида сладко, което се приготвя бързо и няма нужда да се вари много. Може да се ползват замразени плодове, което го прави отлична опция за цялата година.

Можете да импровизирате с плодовете и количествата според вкусовите си предпочитания, но в идеалния случай рецептата съдържа 340 г плодове, 3 супени лъжици мед и 2 супени лъжици семена от чиа.

Малко деца обичат къпини или горски боровинки, но когато са приготвени по подходящ начин, трудно могат да им устоят. А ние можем да сме спокойни, че ще хапват домашните палачинки с най-вкусното и полезно сладко.

СЪСТАВКИ

  • 1 чаша къпини,
  • 1 праскова, обелена и нарязана на кубчета,
  • 3 супени лъжици мед,
  • 2 супени лъжици семена от чиа.

По избор: 1 супена лъжица лимонов сок и/или кората на целия лимон.

ИНСТРУКЦИИ

В малка тенджера на среден огън комбинирайте къпините, прасковата и лимоновия сок и кората от лимон. Когато сместа започне да кипи, пасирайте плодовете с вилица, докато се разпаднат. Това трябва да отнеме около 5 минути.

Свалете тигана от котлона. Разбъркайте меда, като започнете с 1 до 2 супени лъжици. Опитайте и добавете още мед по ваш вкус.

Добавете семената чиа и разбъркайте. Оставете сладкото да стегне за около 5 минути, за да се сгъсти. Охладете и прехвърлете в буркан или херметически затворен съд и поставете в хладилник.

Сладкото може да се съхранява около 2 седмици в хладилника и/или може да се замрази.

ЗАБЕЛЕЖКИ

Това е една много гъвкава рецепта. Трикът е да започнете с 300-340 грама плодова смес, с която можете да експериментирате в комбинации, докато намерите любимия си вкус.

За да получите сладко, което отговаря на личните ви предпочитания, а и като се има предвид различната сладост на плодовете, препоръчвам ви да опитвате, докато добавяте подсладителя. Ако добавите лимонов сок може да има нужда от малко повече подсладител. Използването само на кора ще осигури нотка на цитрусов аромат, без да накиселява. Пресните летни плодове може да изискват малко по-малко подсладител от замразените плодове.

Ако предпочитате конфитюр, просто намалете леко количеството семена от чиа, като започнете с около 1 супена лъжица. Оставяйте сместа да престои поне 5 минути, преди да добавите още. Това ще осигури време на семената от чиа да набъбнат, да поемат излишната течност и да сгъстят сладкото. За по-гъста смес можете да добавите малко повече семена от чиа.

Обърнете внимание, че в тези рецепти плодовете са термично преработени и макар някои хранителни вещества да се запазват, повечето се губят при термичната преработка. Не загрявайте меда, за да може да се запазят ценните съставки в него. Имайте предвид, че медът е с висок гликемичен индекс, а плодовете също са източник на захари. Под формата на сладко или конфитюр ние приемаме повече захар, отколкото от свежия плод.

Затова подобно сладко не може да замести консумацията на пресни плодове. Все пак е по-добрият избор от сладката, които съдържат добавена захар, а често и царевичен сироп, глюкозо-фруктозен сироп и други подсладители, аромати, оцветители, вредни за здравето.

За да е още по-здравословно домашното ви сладко, препоръчвам ви да използвате плодове от собствената си градина, фермерско или биопроизводство.

Живеем в страна, където имаме разнообразие от сезонни плодове и невинаги е лесно да изберем подходящите. Например едни от най-подходящите са ябълките, крушите, сливите и боровинките, които съдържат пектин, и сладкото ви ще се сгъсти по естествен начин.

Ето и моите бележки за още няколко плода, които обикновено се влагат в сладката:

Ягоди: Те имат по-нисък гликемичен индекс (повишават нивото на кръвната захар по-малко от другите плодове и са по-наситени с хранителни вещества. Освен това са така ароматни… През есенния период също могат да се намерят пресни ягоди, но може да използвате и замразени.

Къпини: Гледайте да са добре узрели, с тъмносин или черен цвят. Така изделието ви ще стане най-вкусно.

Малини: Чудесна идея за леко и ароматно сладко. Ще има естествени семчици, които обаче са много приятни.

Череши: Сезонът на черешите е много кратък и рядко остават за сладко, но ако успеете да си приготвите, ще останете доволни. Същото важи и за вишните, които с накиселяващия си вкус правят и вкуса на сладкото по-богат.

Боровинки: На пазара може да намерите два сорта боровинки. Едните са американски сорт – по-едри и не така стипчиви, но аз лично предпочитам нашата горска къпина, която е по-ситна, но с по-наситен вкус. Отново може да използвате замразени.

Сливи: Това е изключително вкусен плод, но трябва да подберете много добре зрелостта. Зелените сливи са по-леки, като ги подържите в ръка, и не ви ги препоръчвам, защото са леко стипчиви. Презрелите пък са твърде меки и може да има развалени сред тях. Използвайте средно зрели сливи и ще получите чудесен мармалад.

Праскови: Използвайте добре узрели праскови и винаги ги белете, когато приготвяте сладко.

Ябълки: чудесен източник на пектин. Използвайте сорт, който най-много ви допада.

Круши: Внимавайте с тяхната зрялост. Твърдите круши не са сочни и не са толкова вкусни, докато зрелите са по-мекички, сочни и вкусни, но много лесно може да се окажат презрели.

Ако искате много бързо да си приготвите сладко, което да консумирате веднага, има и рецепта за суров вариант.

Просто комбинирайте следните съставки в кухненски робот или блендер и разбийте до гладкост:

  • 2 чаши ягоди,
  • 2 супени лъжици семена от чиа,
  • 2 супени лъжици пчелен мед.

Tasty toasted bread with different jams on white background

Не ви препоръчвам да се изкушавате да добавяте захар, дори и кафява. Има и някои други здравословни подсладители, които може да пробвате, макар че не са много популярни на българския пазар. Например сироп от агаве, кленов сироп, кокосова захар, сироп от кафяв ориз и др.

Ако сладкото ви стане достатъчно гъсто, може и да не използвате чиа, макар че тя добавя фибри и омега-3 мастни киселини към изделието. Лимонът пък е естествен антиоксидант.

Може да пробвате и някои екзотични плодове като манго, портокал или други цитруси.

Много полезна идея е лактоферменатцията на плодове, при която те се варят в подсолена вода, след което се добавя суроватка. Можете и да не добавяте подсладител, но ще получите малко нетипичен вкус на сладкото. За сметка на това ще бъде изключително полезно за имунитета и стомашно-чревното здраве.

Времената, когато дълги часове през лятото варихме сладка и конфитюри, може би отминаха. Но това не пречи да приготвяме малки количества домашни вкуснотии. Експериментирайте, няма по-хубаво и здравословно от собственото производство.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross