[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1614697977767{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Смутито е хранителна напитка, която набира все повече популярност по цял свят, включително и по нашите географски ширини. Почти всеки специалист по здравословно хранене препоръчва този тип напитки поради редица причини.
Ето някои от тях:
Думата „смути“ буквално означава „гладък“ и името на напитката идва от факта, че съставките са смлени до пълна гладкост. Получава се гъста течност, която лесно може да се изпие. В повечето случаи вкусът на смутито е сладък, а цветовете може да варират според съставките - зелено, лилаво, розово, оранжево и т.н.
Най-популярни са зелените смутита, чийто цвят се дължи на присъствието на зеленолистни в състава им.
Един от първите автори, които пишат за този полезен коктейл, е Виктория Бутенко. Тя изследва храненето на шимпанзетата - като най-близки до човешкия вид и много по-близки от нас до природата, и установява, че почти 50% от тяхното меню се състои от зеленолистни.
Същевременно те почти отсъстват в менюто на съвременния американец, а дори при хората, които следват суровояден хранителен модел, заемат съвсем малък процент. Причината е, че не са вкусни, трудно се дъвчат и не могат да се консумират големи количества наведнъж.
Така Виктория Бутенко открива смутито като великолепен начин да се включат в здравословното хранене някои полезни, но не толкова вкусни храни.
За да бъде пълноценно едно смути, в рецептата се включват няколко компонента. Всеки сам може да си състави рецепта според вкусовите си предпочитания, ако знае тези правила:
Смутито може да съдържа и:
Има и някои солени смутита, които са чудесни за заместване на обяда или вечерята. Трябва да се има предвид, че макар да е здравословно, смутито има някои недостатъци, ако се консумира неправилно:
Ако не присъстват достатъчно протеини и мазнини в състава му, които да забавят усвояването на захарта, може да доведе до колебания в кръвната захар. Така в началото ще усетим прилив на енергия, но след това може да се почувстваме рязко уморени.
След като имаме предвид всички споменати по-горе особености, споделям няколко рецепти за пролетни смутита, които да опитате:
Смути „Добре дошли“
1 банан
1 ябълка
1 манго, обелено и с премахната костилка
1 чаша листа от цвекло
1 чаша спанак
8-10 ягоди с листата
сока на 1 лимон
2 чаши вода
Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.
Ментово смути
2 зрели банана
½ кг ягоди
3 чаши листа рукола
1 стрък прясна мента
2 ч.ч. вода
Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.
Моето любимо
1 банан
шепа пресни или смлени горски плодове (боровинки, ягоди, малини)
връзка листа от моркови, от цвекло или други зеленолистни
1 доза протеинов шейк с натурален аромат на ванилия
1 ч.л. семена чиа
2 с.л. овесени ядки
1 с.л. кокосово масло
2 ч.ч. овесено мляко
Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.
Солено пролетно смути
1 чаша коприва
2 стръка листа целина
1 чаша свеж магданоз
1 чаша листа от пресен зелен чесън (по желание)
сока на 1 лимон
1 червена камба или чушка
1 домат (или 4-5 чери доматчета)
1 авокадо
2 чаши вода
Смелете всичко добре в блендера и изпийте, докато е свежо.
Смутито е подходяща здравословна напитка за всички възрасти, включително и за децата. Наслаждавайте се на разнообразието от зелени храни, което ни предлага пролетта и експериментирайте с вкусовете, докато намерите своята предпочитана рецепта![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]