Милица Алексич

Ноктите са своеобразен прозорец към нашето здраве, те могат да бъдат сигнал за различни заболявания, затова трябва да им се отделя специално внимание, особено ако по тях възникнат промени като лющене, чупене и загуба на естествения блясък

Качеството и здравината на ноктите могат да се подобрят, ако организмът получава достатъчно количество есенциални мастни киселини, протеини и минерали, които влияят на изграждането на ноктите. Силицият, желязото, сярата, цинкът, калцият, както и витамините, най-важни от които са B, C и D, помагат ноктите да бъдат здрави и силни.

Зехтин: Капнете върху памуче малко зехтин и грижливо масажирайте всеки нокът сутрин и вечер в продължение на две седмици. Масажът подобрява кръвообращението, а зехтинът не само укрепва и подхранва, но и хидратира ноктите.

Лимонов сок: Естествено средство за третиране на сухи и чупливи нокти; трябва да се смесят лъжица лимонов сок и лъжица зехтин и тази подхранваща смес да се нанася преди сън върху ноктите, като се слагат памучни ръкавици, за да може балсамът да действа през нощта.

Морска сол: Чупливите и склонни към напукване нокти трябва да се държат в продължение на 10 минути в смес от две лъжици морска сол, лъжица лимонов сок и по две капки етерично масло от мащерка, пшеничени зародиши и лавандула.

Витамин E: Този витамин подхранва и хидратира; помага при проблем с чупливи нокти – ноктите и кожата около тях трябва да се масажират с масло с витамин Е, най-добре преди лягане.

Витамин B12 и желязо: Лющенето на ноктите е признак за тяхното дехидратиране, т.е. организмът страда от недостиг на витамин B12 и желязо.

Бадемово масло: Сухите и чупливи нокти са признак за недостатъчно хидратиране, което се постига чрез мазане с бадемово масло. Третирането с бадемово масло е особено полезно за кожичките около ноктите.

Рициново масло: Рициновото масло, смесено със зехтин, една чаена лъжичка мед и две лъжички смлени орехи, е отличен пилинг за заздравяване на ноктите и възстановяване на блясъка им.