Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Когато става дума за месеца на любовта и за любовни десерти, се сещам за четири основни продукта: шоколад, банани, ягоди и сметана. Сигурна съм, че много читатели ще ме подкрепят в идеята да изненадаме с нещо сладко и омайващо любимия човек. Десерт, който да се разтопи в устата му и да отвори сърцето му за любовта.

Когато говорим за любов, не можем да подминем храните афродизиаци, които въздействат положително на либидото, намалявайки хормоните на стреса и стимулирайки половите хормони и хормоните на щастието.

Преди да споделя любимите си рецепти за любовни десерти, ето и някои храни, които можете да вложите в своето меню, за да стимулирате привличането с вашия партньор.

Сладки:

  • Банани – освен заради формата си, тези плодове са подходящи заради съдържанието на ензима бромелаин, който повишава желанието при мъжете, а също и високи нива на калий, витамин В2 и рибофлавин, които дават енергия.
  • Шоколад – съдържа фенилетиламин, който повишава възбудата и усещането за щастие, но става дума за черен шоколад, който съдържа над 75% какао.
  • Ягоди – съдържат витамин С, който е важен за производството на половите хормони и за химичните невротрансмитери в мозъка, които стимулират либидото.
  • Тиква – съдържа фибри и калий, които повишават издръжливостта, както и магнезий, който отпуска напрегнатите мускули.
  • Ябълки – свързват се с повишено сексуално желание, особено при жените.
  • Нар – съдържа антиоксиданти, които помагат за изчистването на артериите и повишава циркулацията на кръв към всички органи, включително и към гениталиите.
  • Смокини – не само че изглеждат секси, смокините съдържат аминокиселини, които повишават издръжливостта.

Суперхрани и подправки:

  • Кедрови ядки – доставят цинк, който помага за повишаване на либидото, както и други микроелементи, които укрепват общото здраве, а оттам и издръжливостта и силата.
  • Женшен – това е адаптоген, който регулира хормоните на стреса, повишава либидото и представянето в леглото.
  • Мака – известна е като перуанската естествена виагра и влияе както на мъжете, така и на дамите. Повишава либидото, енергията, издръжливостта и плодовитостта.
  • Шафран – използвана като афродизиак още по времето на Клеопатра, тази билка помага и за повишаването на плодовитостта при мъжете, и намалява страничните ефекти от някои антидепресанти, които имат негативно въздействие върху сексуалното желание.
  • Ванилия – не само че притежава секси аромат, но ванилията има и отпускащ ефект.

Несладки:

  • Целина – съдържа малки количества андростенон, който е мъжки феромон, привличащ жените.
  • Авокадо – с високо съдържание на фолиева киселина, която дава повече енергия на организма, а също и витамин В6, който повишава секрецията на тестостерон.
  • Червено вино – освен че може да ви отпусне и настрои за вълнуващи изживявания, червеното вино съдържа антиоксиданта ресвератрол, който намалява възпаленията и увеличава циркулацията на кръв.
  • Сьомга – не само съдържа омега-3 мастни киселини за здравето на сърцето, но и доставя градивни елементи за половите хормони: естроген, тестостерон и прогестерон.
  • Орехи/бадеми – не само че са символ на фертилността, тези ядки съдържат и омега-3, които участват в образуването на половите хормони, а ароматът на бадеми подсилва страстта при жените.
  • Мед – още Хипократ е предписвал мед за сексуално благополучие, като медът съдържа елемента бор, който подпомага хормоналния баланс, и азотен оксид, който подсилва кръвния ток по време на възбуда (влияе и при мъжете, и при дамите).
  • Кафе – повишава издръжливостта и подобрява настроението, а също повишава и нивата на хормона допамин, който повишава желанието и удоволствието.
  • Бита сметана – за съжаление няма доказателства, че сметаната има положително въздействие за любовта, но пък леката ú консистенция може да е от полза за някои любовни игри.

И още: чесън, люти чушки, стриди, аспержи, но първо се уверете, че на вкус и мирис допадат на вашия партньор.

Има и храни, които доказано влияят негативно на влечението, и те са: пуканки за микровълнова, мляко и млечни продукти. Не е желателно да се прекалява с алкохол, стимуланти и захар, тъй като може да имат също отрицателен ефект и да се изложите.

След като знаем какво е полезно да вложим в нашите любовни рецепти, бих искала да уточня, че ние се храним с всички сетива, и начинът, по който ще поднесем нашето творение, е не по-малко важен.

Розови и червени цветове, сърцевидна форма, подходяща музика, приглушена светлина и нежни тъкани ще стимулират усещането за любов и щастие и ще премахнат напрежението. Бъдете творци както в кухнята, така и в детайлите, за да създадете хармонична среда, в която да разцъфне любовта.

Здравословен какаов крем

Продукти:

  • 5 с. л. ленено семе (или ленено брашно)
  • 5 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. какао
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. бадемово мляко

Начин на приготвяне:

Първо се разбива лененото семе в шейкър кана с 1/3 от водата, докато се получи гъста хомогенна желирана смес. Ако не разполагате с шейкър кана, може предварително да смелите семето с машинка за кафе или направо да ползвате ленено брашно. Добавят се захарта, какаото и ванилията. Долива се постепенно бадемовото мляко, докато се получи гъста хомогенна смес.

Ако сместа ви се струва прекалено рядка, можете да сложите на слаб огън, като я бъркате, докато започне да се изпарява. Сваляте веднага от огъня и изсипвате в чашки. Когато изстине, кремчето само се желира и сгъстява.

Овесени бисквити с шоколад

Продукти:

  • 1 чаена чаша сурови орехи
  • ¾ чаша пречистена вода
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1 с.л. (с връх) ленено брашно или ленено семе
  • 1 ванилия
  • ¾ ч.ч. ръжено брашно
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • ½ ч.л. хималайска сол
  • ½ ч.л. канела
  • 3 ч.ч. пълнозърнести овесени ядки
  • 1/2 пакет шоколадов дропс

Първо смилате орехите и овеса с кухненския робот на ситно.

Отделно разбивате лененото семе с 3-4 с.л. вода, така че да се получи гъста, почти еднородна каша. Може да използвате и ленено брашно, ако нямате възможност да разбиете добре семето. Добавяте към орехите и овеса и разбивате. Останалите съставки прибавяте една по една, като разбивате търпеливо. Получава се почти суха смес.

Бавно добавяте водата, разбивайки, докато се получи лепкаво тесто. Не течно, но не и достатъчно твърдо, за да се омеси. Разбърквате вътре и шоколадовите парченца.

Включвате фурната да загрява до 180° С и през това време постилате на дъното на тава хартия за печене. Със супена лъжица изгребвате топчета колкото орех и поставяте в тавата на разстояние около 4 см едно от друго. С навлажнена ръка заглаждате отгоре и оформяте бисквити с форма на сърце. Пекат се точно за 17 мин.

След като извадите опечените бисквитки, изчакайте да изстинат за около 10 мин. Отлепете внимателно всяка бисквитка от тавичката.

Домашен шоколад

Продукти:

  • 1/2 чаша разтопено какаово масло
  • 2 супени лъжици кленов сироп
  • 2 чаени лъжици какао на прах

Разтопете какаовото масло на водна баня, докато се втечни. Добавете кленовия сироп. Разбъркайте много добре. Не ги вадете от съда с топлата вода, за да не се отделят едно от друго.

Добавете какаото и разбъркайте. Изсипете готовия шоколад в чиния или малка тавичка, покрита с кухненска хартия. Сложете за 15 мин. във фризера веднага, за да стегне, и след това съхранявайте в хладилника.