[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1612430957297{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Когато става дума за месеца на любовта и за любовни десерти, се сещам за четири основни продукта: шоколад, банани, ягоди и сметана. Сигурна съм, че много читатели ще ме подкрепят в идеята да изненадаме с нещо сладко и омайващо любимия човек. Десерт, който да се разтопи в устата му и да отвори сърцето му за любовта.
Когато говорим за любов, не можем да подминем храните афродизиаци, които въздействат положително на либидото, намалявайки хормоните на стреса и стимулирайки половите хормони и хормоните на щастието.
Преди да споделя любимите си рецепти за любовни десерти, ето и някои храни, които можете да вложите в своето меню, за да стимулирате привличането с вашия партньор.
Сладки:
Суперхрани и подправки:
Несладки:
И още: чесън, люти чушки, стриди, аспержи, но първо се уверете, че на вкус и мирис допадат на вашия партньор.
Има и храни, които доказано влияят негативно на влечението, и те са: пуканки за микровълнова, мляко и млечни продукти. Не е желателно да се прекалява с алкохол, стимуланти и захар, тъй като може да имат също отрицателен ефект и да се изложите.
След като знаем какво е полезно да вложим в нашите любовни рецепти, бих искала да уточня, че ние се храним с всички сетива, и начинът, по който ще поднесем нашето творение, е не по-малко важен.
Розови и червени цветове, сърцевидна форма, подходяща музика, приглушена светлина и нежни тъкани ще стимулират усещането за любов и щастие и ще премахнат напрежението. Бъдете творци както в кухнята, така и в детайлите, за да създадете хармонична среда, в която да разцъфне любовта.
Здравословен какаов крем
Продукти:
Начин на приготвяне:
Първо се разбива лененото семе в шейкър кана с 1/3 от водата, докато се получи гъста хомогенна желирана смес. Ако не разполагате с шейкър кана, може предварително да смелите семето с машинка за кафе или направо да ползвате ленено брашно. Добавят се захарта, какаото и ванилията. Долива се постепенно бадемовото мляко, докато се получи гъста хомогенна смес.
Ако сместа ви се струва прекалено рядка, можете да сложите на слаб огън, като я бъркате, докато започне да се изпарява. Сваляте веднага от огъня и изсипвате в чашки. Когато изстине, кремчето само се желира и сгъстява.
Овесени бисквити с шоколад
Продукти:
Първо смилате орехите и овеса с кухненския робот на ситно.
Отделно разбивате лененото семе с 3-4 с.л. вода, така че да се получи гъста, почти еднородна каша. Може да използвате и ленено брашно, ако нямате възможност да разбиете добре семето. Добавяте към орехите и овеса и разбивате. Останалите съставки прибавяте една по една, като разбивате търпеливо. Получава се почти суха смес.
Бавно добавяте водата, разбивайки, докато се получи лепкаво тесто. Не течно, но не и достатъчно твърдо, за да се омеси. Разбърквате вътре и шоколадовите парченца.
Включвате фурната да загрява до 180° С и през това време постилате на дъното на тава хартия за печене. Със супена лъжица изгребвате топчета колкото орех и поставяте в тавата на разстояние около 4 см едно от друго. С навлажнена ръка заглаждате отгоре и оформяте бисквити с форма на сърце. Пекат се точно за 17 мин.
След като извадите опечените бисквитки, изчакайте да изстинат за около 10 мин. Отлепете внимателно всяка бисквитка от тавичката.
Домашен шоколад
Продукти:
Разтопете какаовото масло на водна баня, докато се втечни. Добавете кленовия сироп. Разбъркайте много добре. Не ги вадете от съда с топлата вода, за да не се отделят едно от друго.
Добавете какаото и разбъркайте. Изсипете готовия шоколад в чиния или малка тавичка, покрита с кухненска хартия. Сложете за 15 мин. във фризера веднага, за да стегне, и след това съхранявайте в хладилника.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]