Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Рецепти за домашен сапун

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
06.01.23
BETTY брой 104

Сапунът по дефиниция е мазнина или масло, смесени с алкални елементи. Маслото идва от животно или растение, докато алкалът е химикал, наречен луга. При производството на сапун лугата е натриев хидроксид. Течният сапун изисква калиев хидроксид.

Сапунът по дефиниция е мазнина или масло, смесени с алкални елементи. Маслото идва от животно или растение, докато алкалът е химикал, наречен луга. При производството на сапун лугата е натриев хидроксид. Течният сапун изисква калиев хидроксид.

Комбинирането и след това нагряването на масло и луга води до създаването на сапуна. Тази химична реакция се нарича осапунване. Без луга осапунването не е възможно, така че лугата е необходима за създаването на сапун.

ОСНОВНИ СЪСТАВКИ

За да направите този сапун с кокосово масло и зехтин, ще ви трябва:

 • 560 грама кокосово масло,
 • 280 грама зехтин,
 • 250 грама дестилирана вода,
 • 135 грама чиста луга,
 • 20 до 40 капки етерични масла по ваш вкус,
 • боя (по избор),
 • сушени билки или цветя (по желание).

Има два метода за приготвяне на сапун:

 • Горещ процес. При производството на сапун чрез горещ процес външната топлина ускорява осапунването. Повечето сапуни могат да се използват на следващия ден, но е идеално да изчакате 1 седмица, ако искате да е по-твърд.
 • Студен процес. Студеният процес използва вътрешната топлина, която естествено се произвежда по време на осапунването. Сапуните се втвърдяват напълно след 4 до 6 седмици.

По-долу ще намерите инструкции за сапун с горещ процес. Получават се между 7-10 сапуна.

Инструкции:

 1. Измерете съставките и облечете предпазни дрехи. Настройте котлона на ниска степен. Поставете в съд кокосовото масло. Пригответе разтвора на лугата във водата, като добавяте луга към водата (а не обратното!). Докато маслото се разтопява, внимателно разбърквайте с шпатула, докато добавяте разтвора на лугата. Ще стане горещо и ще изпусне изпарения, което е добре. Оставете настрана разтвора на лугата. Оставете да се охлади за 15 до 20 минути.
 2. Проверете маслата. Ако кокосовото масло се е разтопило напълно, добавете зехтина. Разбъркайте добре.
 3. Проверете температурата на маслата с помощта на термометър. След като маслата достигнат необходимата температура (49 до 54°C), внимателно изсипете лугата, за да избегнете пръскане. Разбъркайте бавно. Може да използвате миксер на ниска степен, като внимателно разбърквате с кръгообразни движения.
 4. Продължете да смесвате и разбърквате още 10 до 15 минути или докато сапунът започне да образува следи. Това е, когато маслата и разтворът на луга са се сгъстили и изглеждат като смес за кекс.
 5. Покрийте съда. Гответе на ниска температура за 50 минути. Ако сместа шупне, разбъркайте внимателно.
 6. Изключете котлона и оставете да се охлади, докато сместа падне под 80°C. Добавете етерични масла и оцветители по ваш вкус. Смесете добре.
 7. Изсипете сместа във форма за сапун. Загладете горната част с шпатула. Потупайте формата, за да премахнете евентуални мехурчета. Отгоре поръсете със сушени билки, ако желаете.
 8. След като излеете сапуна във формата, оставете го да престои 24 часа. След като изстине, внимателно извадете сапуна от формата.
 9. Нарежете на блокчета. Ако сте използвали единични форми за сапун, просто ги извадете.
 10. Можете да използвате сапуна си веднага, но може да го оставите да изсъхне още една седмица. Това ще подобри неговата твърдост и качество.
 11. Горещият сапун има по-обикновен вид, но ако предпочитате по-изискана форма, опитайте метода на студения процес.
 12. Имайте предвид също, че сапунът „Направи си сам“ обикновено има по-лек аромат от традиционния, закупен от магазина. Можете да използвате повече етерични масла, за да засилите аромата.
cross