Текст: д-р Борис Ангелов, специалист по детски болести и завеждащ Първо педиатрично отделение в УМБАЛ Бургас

Запушен нос, зачервено гърло, суха кашлица, лека температура и отпадналост… Прилича на настинка, но не е. Респираторният синцитиален вирус (RSV) е един от първите „неприятели“, с които имунната система се среща  още в първите години от живота ни.

Как протича инфекцията? Кои деца са най-уязвими? И защо може да е особено коварна за кърмачетата? Попитахме д-р Борис Ангелов, специалист по детски болести и завеждащ Първо педиатрично отделение в УМБАЛ Бургас.

„Респираторният синцитиален вирус (RSV) е една от основните причини за инфекции на горните и долните дихателни пътища при бебетата и малките деца. Това е човешки вирус, като предаването му става по контактно-битов път.

Смята се, че около 60% от новородените се заразяват с него до 2-3-месечна възраст, а до втората-третата годинка всички деца са се срещали с него”, обяснява д-р Борис Ангелов.

Живее върху ръцете около 1 час

Вирусът е особено активен в есенно-зимния период, тогава педиатрите наблюдават бум на заболеваемостта, не крие завеждащият Първо педиатрично отделение на УМБАЛ Бургас. „Няма как RSV да бъде избегнат, особено при децата, които посещават ясли и детски градини”, показва опитът на д-р Ангелов.

Препоръката му е да се спазват хигиенни мерки – на първо място често миене на ръцете. „Върху тях вирусът остава жизнеспособен до един час. Върху повърхности пък е активен около 5 часа“, предупреждава педиатърът. Затова и съветва помещенията да се почистват редовно, да се проветряват и – разбира се – в условията на пандемия от COVID-19 на закрито да се носят маски. Тези мерки са превенция както срещу коронавируса, така и срещу респираторно-синцитиалния вирус.

Децата до 3 години са най-уязвими

RSV инфекцията може да протече с различна тежест. „Най-уязвими са децата до 3-годишна възраст, след това организмът успява да неутрализира вируса и заболяванията вече не са чести, т.е. имат имунитет, който обаче отслабва с времето“, изтъква специалистът от Бургас. Затова и по-големите малчугани, както и юношите, не са „застраховани“.

„Има случаи, в които едно дете може да заболее няколко пъти в един и същ сезон“, алармира д-р Ангелов.

Защо децата са толкова уязвими? „Защото имунитетът им не е развит като при възрастните. Той се изгражда именно когато се бори с различни видове инфекции“, обяснява завеждащият Първо педиатрично отделение в УМБАЛ Бургас.

Симптомите са като при настинка

„Възможно е инфекцията да остане асимптоматична, но по-често протича с оплаквания“, разкрива д-р Ангелов. Инкубационният период обхваща времето от заразяването до появата на първите признаци и продължава между 2 – 8 дни – обикновено 4-6 дни. „Боледуването най-често трае 2-8 дни, но в някои случаи симптомите могат да се наблюдават и до 3 седмици“, споделя опит педиатърът.

Какви са характерните белези на RSV инфекцията? „Симптомите са тези, с които сме свикнали да характеризираме една настинка – запушен нос, хрема, суха кашлица, дразнене или болки в гърлото, леко главоболие, неразположение, умерена температура“, изрежда ги д-р Ангелов.

„Диагнозата се поставя след преглед и оценка на дишането, като по преценка на лекаря може да се вземе секрет за изследване, да се направи рентген, както и кръвни изследвания. Вече съществуват и бързи антигенни тестове за доказване на вируса, които са надеждни и сигурни при малките деца“, разкрива специалистът от Бургас.

Не се предписва антибиотик

Около седмица до десетина дни обикновено са достатъчни на детския организъм да „пребори“ вируса. „Лечението е симптоматично, антибиотици не се прилагат. Детето трябва да остане в покой, в домашна обстановка, да приема много течности, да се проветрява стаята“, обяснява д-р Ангелов.

Ако обаче се стигне до усложнения, по преценка на педиатъра може да се наложи и постъпване в болница. Какви могат да са те? Бронхиолит, пневмония, астма, отит. За радост до този „лош сценарий“ се стига рядко. „Около 2-3% от заразените с RSV малки деца развиват бронхиолит или пневмония с тежка дихателна недостатъчност, налагащи хоспитализация“, успокоява специалистът по детски болести.

Причина е за бронхиолит при кърмачетата

„Бронхиолитът е най-честото усложнение от вирусни инфекции при кърмачетата, като в 80% от случаите той се причинява именно от респираторно-синцитиалния вирус“, не крие д-р Ангелов.

„Заболяването представлява възпаление на бронхите и малките разклонения на въздухоносните пътища в белите дробове. Появяват се температура, тежка кашлица, хрипове, учестено, повърхностно или затруднено дишане, посиняване. Бебетата отказват да се хранят, стават вяли, апатични. Тези случаи изискват прием в болница“, категоричен е д-р Ангелов.

Хигиената в градините е ключова

Има ли превенция срещу неприятната RSV инфекция? „Специфичната профилактика се препоръчва при недоносените новородени“, обяснява педиатърът. Те, както и децата със слаб имунитет – поради съпътстващи заболявания или прекарани операции, са особено уязвими.

„Неспецифичната профилактика включва всички мерки, които взимаме при респираторни инфекции – изолиране на болните вкъщи, миене на ръце, проветряване, хигиена и дезинфекция в детските градини и училищата, избягване на местата със събиране на много хора, особено в затворени помещения“, напомня завеждащият Първо педиатрично отделение в УМБАЛ Бургас.