Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Йога - религията в спорта

Текст: Христо Донев
17.05.22

Любовта и манията на хората към някои спортове често се сравнява с издигането им в култ и дори религия. Такива примери са футболът, баскетболът и други по-комерсиални игри. Има и спорт, при който ситуацията е обратната – той произлиза от религия. Става въпрос за упражненията по йога, които водят началото си от древните вярвания в индуизма, будизма и джайнизма.

Любовта и манията на хората към някои спортове често се сравнява с издигането им в култ и дори религия. Такива примери са футболът, баскетболът и други по-комерсиални игри. Има и спорт, при който ситуацията е обратната – той произлиза от религия. Става въпрос за упражненията по йога, които водят началото си от древните вярвания в индуизма, будизма и джайнизма.

ИСТОРИЯТА

Точната година на възникването на йогата не е известна, но според всички източници тя произлиза от древна Индия. Историците отнасят нейното възникване към Индската цивилизация (XXXIII-XX век пр. Хр.) и развитие в предведическа източна Индия, Ведическата епоха (XV-VI век пр. Хр.) и движението Шрамана.

Предфилософските разсъждения на йога започват да се появяват в писмените източници около V-III век пр. Хр., а през следващите столетия се оформят философските школи на индуизма, будизма и джайнизма, наред с които йога започва да се превръща в съгласувана философска система. През Средновековието йога се развива в множество паралелни традиции.

Йога привлича вниманието на образованата западна публика в средата на XIX век наред с други теми от индийската философия. Учението не е прието първоначално радушно от християнството, поради опасенията на църквата, че йогата развива култ към тялото.

СЪЩНОСТТА

Думата „йога“ идва от санскритски език със значение „привързвам, свързвам, впрягам“. За първи път се използва през втората половина на първото хилядолетие пр. Хр. и се свързва с философската система, чиято основна цел е „съединяването“ на човешкия дух с Божествения. Крайната цел на йога е мокша („освобождаване“), ма-кар че нейната точна форма зависи от философското или богословското течение на съответната школа.

В съвремието йогата се дефинира като група от физически, умствени и духовни практики или дисциплини, а практикуващият се нарича „йогин“. Йога е и една от шестте ортодоксални школи на индуистката философия, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението.

ПОЛЗИТЕ

Практикуването на йога води до много здравословни ползи и положително влияние върху духа и тялото. От древността до модерни времена има много различни направления на учението, като в наши дни се практикува основно хата йога, при която се използват предимно различни пози, наречени асани, дихателни практики и медитация.

Редовното практикуване на йога упражнения може да подобри физическата форма, да помогне за нормализиране на кръвното налягане, за контрол на диабета, борба с болката, при астма, затлъстяване, ортопедични проблеми и др. Освен това йогата е едно от най-добрите средства в борбата със стреса, депресиите и може значително да помогне за повишаване на концентрацията и паметта. Йогата има и чисто духовна част, която трудно може да бъде потвърдена от медицински изследвания.

В тази си част йогата помага за повишаване на енергийните нива на тялото, духовното изграждане и цялостна промяна на мирогледа. Това помага в голяма степен за подобряване на начина на живот и отношението към света и хората. Затова йогата не трябва да се разглежда само като комплекс от упражнения, а като цялостна философия и начин на живот, който помага на всички аспекти на здравето.

У НАС

Подобно на повечето модерни техники и упражнения по света, йогата също стана много популярна в българия. В големите градове има множество зали и студиа за йога, а вследствие на локдауните и ограниченията, налагани заради корановируса през последните две години, има варианти за практикуване онлайн у дома. Уроците с инструктор са по 12-16 лева на час в зала и 5-10 лева онлайн. Препоръчителни са поне по две тренировки на седмица.

cross