Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Магията на гъбите, растящи в тъмнина, е била известна още на предците ни от каменната ера. През 1991 г. бе намерен 5300-годишният „леден човек“, който е носил на врата си амулет от сушени гъби. Лечителите, практикуващи древната китайска медицина, определят гъбата рейши като най-ефикасното лечебно средство, а императорите на Япония вярвали, че тази гъба им дава безсмъртие. В наши дни японското правителство официално признава гъбата рейши като средство против рак.

Гъбата рейши е една от 38 000-те разновидности на гъбеното царство, които виреят на нашата планета. Знаем, че някои гъби са ядливи, а други – силно токсични и дори отровни. Повечето от тях са диворастящи. Гъбите, които се предлагат в магазините, обикновено са култивирани в специални помещения, където се създава среда за тяхното развитие. Гъбата рейши също може да бъде култивирана.

Особеното на гъбите е, че те не са нито растения, нито животни. Определят се като фунги, което означава, че не цъфтят, не пускат семена, нямат корени и листа. Растат през нощта и се размножават чрез спори. Тъй като не съдържат хлорофил и не могат да превръщат слънчевата светлина в енергия, те се хранят с органична материя като дървесина, листа и други органични отпадъци.

Гъбите са богати на хранителни вещества, между които – протеини, аминокиселини, витамини от групата В, мед, магнезий, витамин С, калий, фосфор, фолат, селен и желязо. Те са и сред малкото храни, съдържащи органичен германий, който подобрява използването на кислорода в тялото и предпазва от вредното влияние на свободните радикали. Въпреки плътната им и засищаща структура гъбите са нискокалорична храна. Малкото мазнини, които се съдържат в тях, са ненаситени мастни киселини, което ги прави идеална съставка в програмите за редукция на теглото и за укрепване на сърдечносъдовата система.

Всички ядливи гъби имат хранителни и лечебни свойства. Сред основните им качества са: стимулиране на имунната система и превенция на сърдечносъдовите заболявания и предпазване от свободните радикали, от мутагени и от токсини. Повечето лечебни гъби съдържат полизахариди, наречени бета-глюкани, които повишават РНК и ДНК в костния мозък, където се произвеждат клетките на имунитета. Комбинацията от съставки в тези гъби въздейства на имунната система и помага на невронните трансмисии, метаболизма и транспорта на кислорода и хранителните вещества. Има три вида гъби, които са изследвани подробно и доказано притежават медицински свойства. Това са: рейши, шийтаке и майтаке. Всички гъби трябва да минат термична преработка, за да могат да бъдат усвоени. Стените на техните клетки не могат да бъдат разградени, освен ако не са отслабени от топлината.

Що се отнася до нашия фаворит – гъбата рейши, тя представлява доста твърда, наподобяваща дърво гъба, която съдържа над 90% неразтворими фибри. Наричат я още: лакирана ганодерма, гъба фантом или 10 000-годишната гъба. В Китай е известна като „линг ши“ или „духовно растение“. Рейши обикновено расте върху дъб или японска слива.

Гъбата рейши, подобно на повечето гъби, съдържа: въглехидрати, фибри, аминокиселини, а също и стероиди, тритерпени, липиди, алкалоиди, полизахариди, глюкоза, кумарин глюкозид, волатилни масла, витамин В2 (рибофлавин) и витамин С. Сред минералите, които съдържа, са: калций, цинк, магнезий, мед и германий. Гъбата притежава и вещес-
тва, които имат антиоксидантни свойства. Полизахаридите в гъбата рейши активират белите кръвни телца, познати като макрофаги. Тези клетки филтрират кръвта, като разрушават раковите клетки, вирусите и бактериите. Макрофагите подават сигнал и на останалите бели кръвни телца, за да търсят и унищожават туморните клетки.

Рейши е най-често използваната гъба за лечение, защото нейните лековити свойства са научно доказани. Изследвания, проведени с хора през последните 20 години, показват, че гъбата неутрализира страничните ефекти от радиацията и химиотерапията, подобрява общото здраве, повишава енергията и удължава живота. Гъбата има свойството да ускорява възстановителните процеси, подсилва регенерацията и детоксикацията на черния дроб, подобрява кръвообращението и кръвния ток, намалява слепването на тромбоцитите, укрепва имунната система и намалява възпалителните процеси в ставите.

Гъбата се използва за третиране на различни заболявания, включително и рак, мигрена, кандидоза, при инфекция с вируса Епщайн-Бар, паник атаки, депресии, тревожност, син-дром на хроничната умора, хепатит, невралгия, ревматизъм, язва на дванадесетопръстника, високо кръвно, сърдечносъдови заболявания, бронхит, неврастения, безсъние, ринит, дегенерация на ретината, мускулна дистрофия, алцхаймер, висок холестерол, диабет и симптоми на анорексия. Способността на рейши да блокира хистамините я прави ефективна при бронхиална астма и алергии. В повечето случаи рейши се прилага заедно с витамин С, за да се повиши усвояването на полизахаридите, които се съдържат в гъбата.

Малко известен, но любопитен е фак-тът че се разграничават 6 вида рейши според оцветяването, което определя и различните им свойства:

Червена – горчива е на вкус, но се счита за най-ефективната от всички гъби рейши. Укрепва вътрешните органи, подобрява жизнеността и паметта.

Синя – има кисел вкус и подобрява зрението и чернодробните функции. Има успокояващо действие за нервната система.

Лилава – сладка на вкус – подобрява функцията на ставите, мускулите и ушите. Подобрява външния вид.

Черна – солена на вкус – за укрепване на бъбреците.

Жълта – също сладка – укрепва далака и има успокояващ ефект.

Бяла – с остър лют вкус – подобрява здравето на белия дроб.

Гъбата рейши е разпространена в целия свят и се предлага в таблетна или течна форма. Може да се намери и на сиропи, супи, кафе, чай, инжекции, тинктури и екстракти. Подходящата за вас форма, може да определи вашият консултант или медицински специалист. При всички случаи не се колебайте да се възползвате от чудотворните свойства на рейши, признати от японските императори! Гъбата е отлична както за терапия, така и за превенция на заболяванията!