Болки, умора и тежест в краката

маг.-фарм. Горица Джурджевич

При първите признаци за разширени вени трябва да се регулира телесното тегло, да се избягва продължителното седене и излагане на слънце и да се започнат превантивни мерки, като например плуване, разходки и колоездене

От разширени вени страдат хора от всички възрасти, повече жени, отколкото мъже, а вероятността за развитие на болестта нараства с възрастта. До една трета от хората над 25 години имат този проблем, който първоначално е естетически, но още на този етап трябва да се започне с превенцията, за да се избегнат по-късните усложнения и развитие на заболяването.

До разширени вени могат да доведат сърдечни, белодробни и чернодробни заболявания; голяма роля играят и наследствените фактори. Поради увреждането на вените се получава рефлукс, или връщане на кръв в посоката на действие на земното притегляне. Най-често се наблюдават по краката и могат да бъдат повърхностни, по кожата или под нея, или дълбоки, между костите и мускулите, когато указват на обременяване на дълбоката венозна система поради слабости в строежа на венозните стени и клапи.

Хората с разширени вени се оплакват от болки, умора и тежест в краката. Поради застоя на кръвта кожата е недохранена и грапава, капилярите са пропускливи и дори най-малкото увреждане води до отворени рани. Функцията на венозните клапи отслабва, кръвта се връща във вената, при което възниква едем, или оток, и се развива хронична венозна недостатъчност.

При първите признаци за разширени вени трябва да се започнат превантивни мерки, като например: плуване, разходки и колоездене, да се избягват продължителното седене, топлите бани и излагането на слънце и да се регулира телесното тегло. За да съчетаете приятния с полезния ефект, се препоръчва при лежане, напр. докато гледате телевизия, да поставяте под краката си възглавница.

Ако проблемът с разширените вени не се лекува правилно, може да се стигне до усложнения, като пукане на капиляри и по-малки вени, възпаление на вените и най-сериозното от всички – тромбофлебит, или възпаление на вените с кръвни съсиреци. Симптомите на тромбофлебит нормални вени разширени вени са еритеми и усещане за топлина, болки и затруднено ходене, промени в цвета на кожата и изпъкнали повърхностни вени, а по-късните усложнения са едем на подбедрицата, вторични варици, дерматит и кожни язви, както и тромби, които могат да се откъснат и чрез кръвотока да стигнат до белите дробове.

Затова е много важно да не игнорирате симптомите, каквито са тежестта и умората в краката, отоците и зачервяването на кожата, затрудненото ходене, еритемите и усещането за топлина, а незабавно да се свържете с личния си лекар или фармацевт за адекватен съвет.

Артериален и венозен кръвоток

Ролята на кръвообращението е да транспортира хранителни вещества към тъканите, да поддържа подходяща среда в тъканните течности, да отстранява отпадъчните продукти и да осигурява нормалното функциониране на всички органи в съответствие с метаболитните потребности. Дели се на белодробно и системно кръвообращение.

Функционалните елементи на кръвообращението са: артериите, които пренасят кръвта под високо налягане в тъканите, артериолите, през които кръвта се пренася в капилярите, капилярите, чиято роля е да обменят флуиди, хранителни вещества, електролити и хормони, и венулите, които събират кръвта от капилярите и се вливат в по-големите вени.

Артериалното кръвообращение се осъществява под действието на сърдечните съкращения, а венозното кръвообращение се основава на съкращенията на мускулите на подбедрицата, при което кръвта, с помощта на венозните клапи, се придвижва към сърцето. Вените са кръвоносни съдове, които събират кръв с метаболитни продукти и въглероден диоксид от най-отдалечените части на тялото и я връщат към сърцето чрез механизма на мускулно-венозната помпа.

Мускулният строеж на вените им позволява да се разширяват и свиват (вените са най-еластичните кръвоносни съдове), при което налягането във венозната система е ниско и венозните стени са тънки. Дори и малко повишаване на налягането предизвиква задържане във вените на половин до един литър кръв допълнително, която може да се използва при нужда някъде в кръвообращението. При загуба на около 20% от общия обем на кръвта системата на кръвообращението може да функционира нормално благодарение на стесняването (констрикцията) на нервите във вените.

Вените служат като големи резервоари за кръв: над 60% от цялото количество кръв в системата на кръвообращението се намира в тях. Освен вените, към „резервоарите за кръв” спадат и далакът, черният дроб, големите коремни вени, сърцето и белите дробове.