Милица Алексич

Глог, гинко билоба, див кестен, както и невен, черен оман и зеле са само някои от билките, които облекчават симптомите при разширени вени, като умора, подуване и болки в краката и лошо кръвообращение

Природата ни предлага много билки, които помагат за лечение на разширени вени – сериозно заболяване, развиващо се вследствие на натоварване на кръвоносните съдове и лошо кръвообращение и което, ако не се лекува, може да доведе до сериозни усложнения като тромбоза.

24Гинко билоба: Известна като естествен антиоксидант, билката гинко билоба се препоръчва специално за разширени малки кръвоносни съдове (телангиектазии), тъй като подобрява мозъчното и периферното кръвообращение. Флавоноидите, съдържащи се в това растение, предотвратяват отлаганията по стените на кръвоносните съдове и тяхното запушване.

22Див кестен: Есцинът е съставка на дивия кестен (Aesculus hippocastanum) с благоприятно действие за намаляване на отока и болката при разширени вени, тъй като намалява възпалителните процеси. По принцип дивият кестен предпазва от съдови увреждания, като прави стените на капилярите по-малко порьозни, защитава добре и от УВ лъчение. Освен това той намалява задържането на течности, а с това и отичането на краката и облекчава нощните мускулни крампи в краката.

23Глог: За укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на периферното кръвообращение е полезен глогът (Crataegus laevigata), който се смята за пазител на здравето на сърцето и артериите в народната медицина и сред билкарите от древни времена. Съставките му: флавоноиди (керсетин, рутин, витексин и катехини), минерали (калий, магнезий и калций), невротрансмитерът допамин и пурин улесняват разширяването на вените, облекчават кръвотока и премахват лошото кръвообращение в краката.

25Черен оман: Билката черен оман (Symphytum officinale) е полезна при всякакви проблеми с вените и циркулацията в кръвоносните съдове, тъй като има способността да регенерира тъканта и облекчава възпаленията. Лечебното действие на черния оман се дължи на етеричните масла, танина, клея, холина и рядкото вещество алантоин, което стимулира изграждането на нови клетки там, където има рани и травми.

21Зеле: Свежите и здрави зелеви листа помагат при лечението на разширени вени, тъй като намаляват отоците и възпалението, както и усещането за парене; поради това се препоръчват за компреси, като листата трябва да се сменят след увяхването им.