На мода са минималистичните варианти от времето на Одри Хепбърн, големите шапки, каквито носи Дейвид Бекъм, пилотските шапки от кожа и щоф, любимите трикотажни шапки с различни мотиви и плетеници, каскети, каквито е носел Ленин, и баретите с дъх на Париж от времето на Тулуз Лотрек.

Поговорката „ботушите пазят главата, а шапката я краси“ напълно се потвърждава през този сезон, защото дизайнерите измислиха най-различни модни варианти за украсяване и затопляне на главата, които освен естетическата си функция, трябва да ни защитават и от студа, дъжда, снега и вятъра, както и да ни предпазят от измръзване, настинки и възпаления на синусите.

Добрата шапка успешно прикрива дребните несъвършенства и недостатъци, като например пропуска да изсушите и оформите със сешоар прическата си, израсналите бели корени, които не сте смогнали да боядисате, така че можем да кажем накратко, че тя успешно замества и фризьора. Всъщност зимната прическа трябва да се съобрази с шапката, но ако не можете да се откажете от „кошера“ на главата, който Ейми Уайнхаус върна на мода, носете широка вълнена лента, която изглежда страхотно и едновременно с това се съчетава лесно с облеклото чрез избора на цвят и материали, освен това предпазва надеждно ушите и челото от студа. Различните варианти на вълнените ленти, както и шапката с отвор на върха на главата, са идеални и за всички онези, които носят конска опашка.

За сезон зима 2014/15 модните бардове предлагат и плетени шапки с широки плетеници от фини вълнени материи, кашмир, плюш, но и комбинации, така че всеки може да си избере модел, който му допада най-много. На мода са и шапките-ушанки от рустикален, етно и фолклорен тип, подобни на сибирските и монголските, с капаци за ушите и предпазители за очите, до футуристични и смешни модели от изкуствена кожа с флуоресцентни цветове и необичайни шарки.

Ако няма вятър, зимната шапка е добър избор, въпреки че не предпазва така добре ушите, както класическата вълнена шапка. През този сезон са популярни и шапките „федора“, както и „панама“, но се носят и всички други форми, дори класическата „пилбокс“ шапчица от кадифе, щоф или чоха или изкуствените рембрандовски капели.

Любителите на баретите и каскетите могат да си отдъхнат и да извадят от гардероба своите модели от този вид шапки и да ги освежат с тазгодишните модерни украси. Брошката върху баретата винаги е шикозен избор, който в зимните дни носи атмосферата на Париж от времето на Тулуз Лотрек или полъх от британския колежански стил.

Цветовете за този сезон са весели и пъстри, без да изключват сивия, черния, тъмносиния и кафявия наюнс като класически варианти, които не излизат от мода и лесно се съчетават с дрехите. Ако нямате навик да носите нещо на главата си, опитайте, няма да съжалявате. Освен, че ще запазите здравето си, ще подобрите и имиджа си, а може би и ще се вдъхновите да изработите нещо сами. Плетенето на шапка е лесно и успокояващо, намалява всекидневния стрес, а и не изисква твърде много време за изработка и ще ви зарадва допълнително, защото много бързо ще имате краен продукт от своята креативност.

Какво да изберете

Този сезон в модните среди е особено добре приета и с радост се носи и от мъже, и от жени така наречената шапка beanie. Пред модния свят я представи Дейвид Бекъм, феновете с радост я приеха, а след тях и почитателките на известния футболист в цял свят. На мода са всички цветове на този вид шапка, така че какъвто и да изберете, няма да сгрешите.

Пилотска шапка

От забравата на модния подиум миналата година я извади „Кашарел“ и днес тя продължава да е на мода. Кожената шапка, която са носили пилотите през Първата световна война в самолетите, където е духало от всички страни, продължават да носят и пилотите през Втората световна война, а днес и юношите, и девойките в градовете, когато ходят пеша и дори където не духа.

Стригана кожа

Шапка от стригана кожа е носела в рекламата на своя парфюм Палома Пикасо, дъщерята на известния художник Пабло Пикасо. Миналата година тази шапка се озова на модния подиум, представена от „Кензо“, напомняйки на топлата шапка-ушанка, но с разпознаваемата чувствителност на модната марка.

Шапка

Освен вече споменатите „панама“ и „федора“, няма да сгрешите, ако изберете каубойска шапка. Няма значение от кожа или от грубо платно, със стилизирано яке „Маклауд“ ще бъдете в крак с модата.

Забавна шапка

В миналото са я носили дамите от висшето общество, била е запазена марка на известната холивудска актриса Одри Хепбърн, на която всичко е стояло добре, дори и шапката с червена летна, която носят венецианските гондолиери. Тази зима „Диор“ върна на модния подиум минималистичните шапки а ла Одри, заедно с ботушите с високи токчета и неизменния червен руж.

Каскет

Традиционно го носят мъжете, но сега е хит и сред девойките. Във всички цветове и от всички материи, с по-дълга или по-къса козирка, каскетът е задължителен детайл за свободния стил.

Партията на шапките

Откакто съществува човекът, съществува и шапката. Първите „дрехи“ за главата древните хора са правели, като са намотавали животинска кожа около нея, за да се предпазят от студа. Така шапките стават част от фолклора и народните носии.

През периода на Ренесанса шапките се превръщат в знак за класа, престиж, а историята отбелязва и религиозното им приложение, когато са били значителен показател за позицията в църковната йерархия. В Швеция е имало и политическа партия на шапките, която се наричала „Hater“.

Шапки са носили и художниците, бохемите и поетите, както и военните лидери. Шапката на Наполеон е символ на времето, когато шапкарите са давали всичко от себе си и са развили занаята си до съвършенство.

Войските на различните държави често са имали подобни униформи през цялата история на военното дело, но са се различавали освен по цветовете, най-често и по формата и външния вид на шапката.

Например една цяла революция, която значително променя политическия ред в света, е белязана от конкретен вид шапка. Става въпрос за каскета, който е запазеният знак на Ленин, повел милиони руски пролетарии със същите такива каскети на главите, за да променят света. Скоро каскетът се превръща в символ на работниците.

Дори и днешната френска шапка произхожда от средновековните барети, които са носили съдии и адвокати. Така наречената „фригийската шапка“, с която се гордеели персийците, през Френската революция се е носела от якобинците като символ на свободата, братството и равенството.

Богът и шапкарят

Един от най-известните дизайнери на шапки, ирландецът Филип Трейси, е от онези творци, които пречупват и най-обикновените неща през собствения си светоглед. Неговите шапки не приличат на нито една от класическите модели, всяка е произведение на изкуството сама по себе си, нереална, сякаш я е оформил скулптор от филма „Матрицата“. От първото му ревю през 1993 г. кариерата му се развива успешно и с всяка нова поява носи нещо оригинално и ново. Неговите шапки са почти задължителни за ревютата на Александър Маккуин, Карл Лагерфелд и Пако Рабан. Творенията на Трейси са не толкова подходящи за носене, колкото художествен израз на неговото разбиране за ситуацията в глобалния свят. От известните личности, които имат смелостта и самочувствието да носят шапка на Трейси, са Грейс Джоунс, Лейди Гага, Сара Джесика Паркър и херцогинята на Корнуол, Камила Паркър, на сватбата си с принц Чарлз.светлина и температура, зелените цветове на пролетта и жълтите цветове на есента са все сигнали, които природата изпраща на тялото ни, за да се подготви най-добре за периода, който предстои. Вместо да им се противопоставяме, е най-добре да се оставим на сиво-бялата гледка около нас и да се отпуснем, загледани в далечината, с ясното съзнание, че онова, което наистина свързва всичко, е точно този природен закон, чието мощно действие ни адаптира и променя. Истинското щастие идва от осъзнаването на това, че всички сме равни пред природата.