Катарина Виятов

Независимо дали е декоративна, обикновена или вестникарска, хартията е добър материал за изработване на различни интересни и полезни предмети за дома, като тази кошничка за съхранение на различни дреболии

Хартията е благодарен материал за творчески изяви, затова ви предлагаме този месец да направите декоративна кошничка, като използвате наличния материал в дома си. Ако имате навика да запазвате декоративната хартия от опаковки, ето удобен случай да я използвате практично.

Необходими материали и инструменти: декоративна хартия (или цветни страници от някое старо списание или вестник), картон, лепило, молив, линийка, ножици и игла за плетене.

23

Начин на действие в пет стъпки:
1.
От картона трябва да се изреже дъно на кошничката с желания размер. Дъното на нашата кошничка е 14 х 14 см.
2. Обвийте картона от двете страни с декоративна хартия. Ако картонът не е достатъчно корав, сгънете го на две и го обвийте с цветна хартия.
3. Нарежете ленти от декоративна хартия, всичките с дължина 40 см. Нарежете 8 ленти с ширина 14, 15 и 16 см. Имайте предвид, че ширината на лентите се увеличава с по един сантиметър през ред.
4. Навийте около иглата за плетене хартиена лента, а като стигнете до края, намажете го с лепило, залепете го и извадете иглата. Повторете това с всички хартиени ленти, които сте приготвили.
5. Намажете картоненото дъно с ивици лепило и започнете да лепите по две ролки, поред от лявата и от дясната страна.

Друг вариант на кошничката можете да изработите от разноцветни пластмасови сламки, които ще използвате вместо хартиените ролки, навити на иглата за плетене.