Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

РАКЪТ НА ПРОСТАТАТА - невидима заплаха

04.02.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1643975111707{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Николай Миринчев, специалист уролог и началник на Отделението по урология в УМБАЛ-Бургас

„На пръсти“. Така простатният карцином влиза в живота на мъжете. И бързо го преобръща.

Болката и дискомфортът обикновено идват опасно късно – когато болестта е в напреднал стадий, а шансовете за успешно излекуване – намалели. Битката с най-често срещания рак сред мъжете обаче не е обречена. А най-силното оръжие срещу невидимата заплаха е профилактиката.

Кога е добре да започне скринингът за простатен карцином? Кои мъже трябва да са особено „нащрек“ след 45-годишна възраст? С какви възможности за съвременна диагностика и лечение на рака на простатата разполагат уролозите? И защо пациентите не бива да губят надежда? В месеца, в който светът се обединява около каузата за борба с рака, разговаряме с д-р Николай Миринчев, специалист уролог и началник на Отделението по урология в УМБАЛ-Бургас.

„Ракът на простатата е най-често срещаният при мъжете – приблизително 1,1 милиона са диагностицирани в световен мащаб през 2012 г., което представлява 15% от всички новооткрити онкологични заболявания“, осветлява статистиката д-р Николай Миринчев.

Само в Европа всяка година диагнозата чуват 417 000 пациенти, а 92 300 загиват. „Тъй като няма оплаквания – този вид рак наистина протича безсимптомно, се препоръчва навременен скрининг на рисковите групи“, подчертава началникът на Отделението по урология в УМБАЛ- Бургас.

Симптомите се появяват твърде късно

„Когато простатният карцином причинява оплаквания, те са обикновено в един доста по-късен стадий. И ние откриваме болестта случайно, защото те могат да бъдат симптоми и на други заболявания.

Например – често уриниране, слаба или прекъсната струя на урината или необходимост от усилия, за да се изпразни пикочният мехур, кръв в урината, спешна нужда от често уриниране през нощта, начало на еректилна дисфункция, болка или парене по време на уриниране (което е по-рядко срещано), дискомфорт при седене (причинен от уголемената простата)“, изрежда симптомите д-р Миринчев.

Коварното е, че подобни оплаквания могат да бъдат причинени и от други, неракови състояния – например доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или уголемена простата, както и уроинфекции.

Възрастта е рисков фактор №1

Възрастта е основният рисков фактор за простатния карцином, но наследствеността също не е за подценяване, отбелязва урологът. „Честотата му под 30 години е 5% и се увеличава с коефициент на вероятност от 1,7 на десетилетие. Така при мъже на възраст над 79 години вече е между 48-71%“, разкрива данните д-р Миринчев.

Оказва се, че най-много заболели се диагностицират в Австралия, Нова Зеландия и Северна Америка. „В Западна и Северна Европа също има висока заболеваемост, но това се дължи до голяма степен на широката употреба на теста за простатно-специфичен антиген (PSA) или т.нар. туморен маркер и застаряването на населението“, обяснява феномена урологът.

Мъжете на 50+ трябва да се изследват

„Стратегията за ранно тестване за стойностите на PSA при добре информирани мъже с повишен риск от простатен карцином е следната: всички над 50-годишна възраст, а ако в рода има болни от рак на простатата, скринингът трябва да се направи още в годините между 45 и 50“, отбелязва специалистът от УМБАЛ-Бургас.

Като уточнява, че при афроамериканците, при които този тип карцином е по-често срещан, изследване се препоръчва след 45-ата година. „В зависимост от показанията на теста се прави калкулатор на риска, за да се прецени дали е необходимо извършване на други допълнителни изследвания“, обяснява д-р Миринчев.

Без паника при отклонение в туморните маркери

Туморният маркер (PSA) всъщност представлява кръвен тест, чиито резултати излизат много бързо. „Този вид антиген се произвежда само от простатата и алармира за проблеми в жлезата, като повишаването на стойностите не означава непременно, че мъжът е с рак – причините могат да са различни“, успокоява урологът.

Нормалните стойности на PSA са от 0 до 4 ng/ml, като зависят от възрастта и обема на простатата. „Този тест е много полезен, защото при ранните случаи, когато няма никакви симптоми, той може да е единственият, който да насочи пациента към специалист, ракът да бъде установен рано и да се излекува. Това е смисълът на профилактиката“, изтъква началникът на Отделението по урология в бургаската болница.

Вече има и генетични тестове

В зависимост от показателите на теста и другите рискови фактори – възраст, фамилна обремененост, резултатите от прегледа, специалистът може да назначи и допълнителни изследвания – образни, ядрено-магнитен резонанс, генетични изследвания за наследствен простатен карцином. „Последните са силно препоръчителни при мъже, при чиито бащи, братя, дядовци, има установен такъв рак, особено развит преди 60-годишната им възраст“, отбелязва д-р Миринчев.

Фюжън-биопсията е последният „хит“

Урологът обяснява и кога се прибягва до биопсия. „Това е инвазивно изследване, което дава категорична точност на диагнозата, но не е щадящо и затова се прилага само при строги показания“, казва д-р Миринчев. „Последният „хит“ в диагностиката е най-новата технология за биопсия на простатата, която се нарича ЯМР-фюжън биопсия.

„Така се постига много точна прицелна биопсия, защото съмнителните места от магнитния резонанс се наслагват върху ехографски образ в реално време. Изследването се прави със спинална или локална анестезия“, уточнява специалистът от УМБАЛ-Бургас.

Отстраняват тумора безкръвно

Ракът на простатата поразява с „невидима ръка“, но има ли надежда за тези пациенти? „Възрастта, хистологичният резултат, здравословното моментно състояние на пациента, стадият на развитие на простатния карцином – всичко това определя стратегията за лечение.

Хирургичното може да се проведе чрез модерни миниинвазивни роботизирани техники. Лъчелечението може да е от разстояние или локално да се имплантират в простатата изотопи. Използват се и различни медикаменти при лечението“, обяснява урологът.

Благоприятната прогноза

Надежда за болните има, затова и не бива да приемат рака като присъда. „Общият консенсус при злокачествените заболявания е да се постигне поне 5-годишна преживяемост на пациентите след поставяне на диагнозата. При простатния карцином, особено установен в ранните стадии, тези прогнози са доста по-благоприятни“, внася оптимизъм урологът.

„Има мъже, при които веднъж отстранен, туморът не рецидивира, т.е. никога не се завръща. Някои от пациентите преживяват 10, 20 и повече години след откриването на карцинома в добро качество на живот. Прогнозите са благоприятни, ако заболяването се открие навреме, затова се препоръчват профилактиката и редовните посещения при специалист уролог“, подчертава в заключение д-р Николай Миринчев.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross