Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

„Първа помощ“ за вените през лятото

BETTY - „Първа помощ“ за вените през лятото
Текст: д-р Росен Разбойников, началник на Отделението по съдова хирургия на столичната МБАЛ „Света София“
14.06.24
BETTY брой 121

Лятото е критичен сезон за страдащите от разширени вени, знаят от горчив опит пациентите с варикозна болест. Защо се изострят оплакванията? Как могат да бъдат овладени? И с какви „инструменти“ разполага съвременната медицина, за да се справи бързо, трайно и безболезнено със заболяването? Разговаряме с изтъкнатия специалист по съдова, кардио- и ендоваскуларна хирургия д-р Росен Разбойников. Началникът на Отделението по съдова хирургия на столичната МБАЛ „Света София“ е специализирал във Великобритания, Испания и Италия и е сертифициран за извършването на радиочестотна аблация на вени.

„Варикозната болест на долните крайници представлява комплекс от анатомични и функционални нарушения във венозната циркулация на повърхностните вени. Появата на болестта се обуславя от разширяване на подкожните вени, при което започва промяна в правилната функция на клапите на вените, задръжка на кръв в подкожната венозна система и начало на поява на отоци. Колкото повече време минава, толкова по-отчетливи стават симптомите“, отбелязва д-р Росен Разбойников. И уточнява, че заболяването се среща при около ¼ от населението и много често е генетично обусловено. „За изявата и прогресията на варикозаната болест имат значение редица рискови фактори – продължителен изправен стоеж, работа в принудителна поза, вдигането на тежки предмети, високата околна температура, носенето на пристягащо облекло и т.н.“, допълва съдовият хирург.

Отоци и пигментация „издават“ варикозата

Кои оплаквания „издават“, че имаме разширени вени? „Алармиращи симптоми за заболяването са видимата поява на изпъкнали и нагънати подкожни вени, отоците, които се развиват в рамките на деня и спадат при покой, пигментация на кожата на подбедриците“, изрежда ги д-р Разбойников. Наличието на разширени вени покачва и риска от поява на възпаление и тромбоза. „Флебитът се изявява с отчетлив оток на крайника, уплътнение и зачервяване по хода на вените и болка при допир и движение“, обяснява началникът на Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Св. София“.

Жегите обострят оплакванията

Д-р Разбойников разкрива, че обикновено прогресията на заболяването е бавна, често минават години до появата на по-отчетливо видими подкожни вени и до по-сериозни отоци. „Тежестта на симптомите зависи и от околната температура – в топлите месеци болните са с повече оплаквания. Това е така заради включването на единия от основните терморегулационни механизми в човешкото тяло. През лятото по кожата тече голямо количество кръв с цел да се улесни отдаването на топлина на широка площ. Това голямо количество кръв се пренася към сърцето посредством вените. Когато те са променени и клапната функция е нарушена, задръжката на кръв в долните крайници и съответно  отоците и дискомфортът са доста по-отчетливи“, споделя опита си съдовият хирург. И посочва, че тези оплаквания могат да бъдат намалени чрез прием на венотонични медикаменти, носене на еластокомпресивни чорапи, спазване на хигиенно-диетичен режим или чрез оперативно лечение на разширените вени.

Превенцията – активен спорт и разумна диета

Възможна ли е превенцията на варикозната болест? „Тя е важна и същевременно трудна, защото изисква промяна на начина на живот и изключване на вредни навици. Избягването на рисковите фактори е от съществено значение. Наред с него, поддържането на нормално телесно тегло, физическата активност и спазването на лекарски указания са средства, водещи до намаляване или изчезване на симптомите“, подчертава д-р Разбойников. Движението е ключово – от най-обикновени разходки до активна спортна дейност поне 3-4 пъти в седмица, както и избягването на мазни и солени храни и редукцията на теглото при наличие на затлъстяване.

Диагнозата се потвърждава с доплер

Консултацията със съдов хирург или ангиолог, разбира се, е задължителна стъпка за определяне тежестта на заболяването. „Освен подробен физикален преглед е необходимо доплерово сонографско изследване на съдовете на долните крайници. Добрата анамнеза, подкрепена от образно изследване, е абсолютно достатъчна за поставяне на диагнозата. Много рядко има нужда от по-задълбочени и разширени образни и или лабораторни изследвания“, признава началникът на Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Св. София“.

Венетоничните медикаменти помагат в началото

В зависимост от стадия на заболяването терапевтичните подходи са различни, обяснява д-р Разбойников. „Обикновено в началото, при по-слаби оплаквания, са достатъчни промяна в начина на живот и включването на венотоничен медикамент за повлияване на симптоматиката. За съжаление, пациентите много често са склонни да търпят и отлагат посещението при лекар и търсят помощ едва когато проявите изискват вече и активна хирургична намеса. Всяко едно заболяване, открито в началните му стадии, е по-лесно контролируемо и прогресията му във времето по-бавна“, напомня опитният специалист по ендоваскуларна, кардио- и съдова хирургия.

Кога се налага хирургична намеса?

Кога е неизбежна оперативна намеса? „Както вече споменахме, забавянето на прегледа от специалист води до разгъване на клиничната картина на заболяването до степен на нужда от хирургично лечение. В отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Св. София“ разполагаме с пълен набор от хирургични възможности за лечение на варикозната болест – започвайки от склеротерапия и микрофлебектомии през различните методи за миниинвазивна аблация на варикозните вени – лазерна, радиочестотна, механо-химична, стигайки до най-стария и утвърден метод – класическата хирургична обработка на венозната болест“, подробно разяснява д-р Разбойников.

Възстановяването е в рамките на ден-два

„В практиката ни най-често ползваме миниинвазивните процедури. При тях възстановяването е в рамките на ден-два, като около седмица до десет дни остава дискретно неприятно усещане в крайника. На практика с приключване на миниинвазивната процедура се постига и излекуване на заболяването, т.е., ставайки от операционната маса, проблемът е дефинитивно решен“, успокоява съдовият хирург. „Самата оперативна интервенция се извършва с локална упойка, като болният е в съзнание и няма неприятните ефекти от общата анестезия. От друга страна, отлагането на интервенция, когато тя е необходима, води до задълбочаване на симптомите, като в крайните стадии на заболяването може да се стига до поява на варикозни рани, липодерматосклероза и трудно повлияващи се отоци“, предупреждава д-р Разбойников.

Щадящото лечение се прилага целогодишно

Богатият му опит сочи, че „занемарените“ пациенти стават все по-малко. „Съдейки по това, което виждаме ежедневно в амбулаторната ни практика, хората са информирани за опциите за лечение на заболяването и добре приемат възможностте за бързо и безболезнено решаване на проблема“, доволен е съдовият хирург. „Наред с това наличието на възможност за изключително бързо и без усложнения възстановяване води до изчезване на предубеждението, че варикозната болест се лекува само в студените месеци. Щадящото лечение, липсата на разрези и съответно – хирургична травма и кръвозагуба, прави новите методики използваеми целогодишно“, подчертава началникът на Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Св. София“.

cross