Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Пясъчните царе

01.07.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1624613212102{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Христо Донев

Сезонът на лятото се асоциира основно с отпуска и почивка, а отпуската и почивката с море и плажове. Покрай излежаването под чадъра и консумацията в крайбрежните капанчета движението и спортът са повече от препоръчителни. Има редици спортове, които могат да се практикуват на пясъка или в морето, като един от най-популярните е плажният футбол.

ИСТОРИЯТА

На професионално ниво този спорт започва да се развива първо в Бразилия. През 1992 г. се провежда и първият официален турнир в Лос Анджелис, САЩ. Правилата са написани от новосформираната Световна организация по плажен футбол. През април 1994 г. се провежда и първото състезание, което е излъчено по телевизията от плажа Копа Кабана в Рио.

На същото място се провежда и първото Световно първенство през 1995 г. Турнирът е спечелен от домакините от Бразилия. Спонсорите виждат в този спорт огромен потенциал и още от следващата година се организира професионален тур, който включва общо 60 мача за две години, като домакини са Южна Америка, Европа, Азия и САЩ.

Паричните постъпления са огромни, което води и до създаване на професионална лига в Европа, изграждат се стадиони за плажен футбол и така се повишава нивото на играта и нараства зрителският интерес.

През 2005 г. Световното първенство по плажен футбол попада под контрола на ФИФА. За популяризирането на плажния футбол през първите години на развитието му допринасят много големи футболни звезди от близкото минало като Ромарио, Ерик Кантона, Мишел Платини, Ромарио, Хулио Салинас, Зико и др., които участват в демонстративни мачове.

ПРАВИЛАТА

Плажният футбол, естествено, има много общо с Царя на спортовете, като тук арената на „царете“ е пясъкът. Всеки отбор се състои от 5 души – 4 полеви играчи и вратар. По време на мача може да се правят определен брой смени, като групата за мача е между 8 и 10 футболисти.

Игрището е с размери 37 на 28 метра, като покритието на терена, естествено, е от пясък. Вратите са с размери 2,2 на 5,5 метра. Топката тежи около 400-440 грама, като е по-мека от тази в нормалния футбол. Причината е, че играчите са боси и могат да се наранят. Все пак им е позволено да използват различни видове протектори за глезените и коленете.

Мачът се състои от три полувремена по 12 минути. Ако резултатът е равен, се играят още три минути или до гол. Ако и в продълженията няма победител, се бият дузпи. В играта често се нанасят акробатични удари и се забранява правилата да пречат на играча, който извършва такъв удар.

В срещите има трима съдии, двама на терена и един от трибуните. Жълтият картон тук означава наказание от 2 минути извън терена, докато червеният вади играча от мача. Той обаче може да бъде заменен от друг играч, като се чака да минат 2 минути.

У НАС

На професионално ниво плажният футбол в България започва да се практикува в началото на новия век. Първото държавно първенство се провежда през 2008 г., като шампион става МФК „Спартак“ Варна.

Шампионатът започва с регионални турнири в София, Варна, Бургас и Русе, които са квалификации за Държавното първенство. Най-добрите два отбора от всеки регион се класират за финалите на първенството. Федерацията по плажен футбол е към БФС и през последните години изпитваше сериозни финансови проблеми.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross