Преходът от детството към зрелостта

д-р Радмила Косич
педиатър

Въпреки че в този бурен период тийнейджърите бягат от семейството и търсят подкрепа от връстниците си, родителите са истинските им съюзници в борбата за независимост. Подкрепете детето си, пробвайте да го разберете и посъветвате. Търпението ви ще се изплати многократно. В детството му давате корен, а в пубертета и юношеството крила за самостоятелен живот.

Пубертетът (pubertas – полово съзряване) е периодът, когато детето се превръща в зрял индивид. Под въздействието на хормоните в организма на момчетата и момичетата настават сложни промени. Това е фазата, в която настъпват най-големите телесни, психологически и социални трансформации в живота на човека. Тя завършва със спиране на израстването на височина и оформяне на физически белези, характерни за възрастния индивид.

Съществена роля за началото на пубертета играят генетичните, расовите, географските, обществено-икономически и социални фактори. Външните условия въздействат на процесите в централната нервна система, която от своя страна въздейства на ендокринната система. Мъжките и женски полови хормони започват да секретират, а това води до появата на външни и вътрешни признаци на пубертета.

Диспропорционален външен вид
Времето и бързината на протичането на пубертета са много различни. Първото, което се забелязва е израстване на височина. Като изключим първите три години от раждането, това е единственият период в живота на човек, в който този процес е толкова интензивен. Момчетата израстват най-бързо около четиринадесетата година, а момичетата около дванадесетата.

Понякога отделните части на тялото растат с различна бързина – ето защо в първите години на пубертета юношите могат да имат несъразмерен вид (дълги ръце и крака, големи стъпала и длани). Същевременно с това телесната маса се покачва, а мускулатурата и мастната тъкан оформят характерния за мъжкото и женско тяло вид. Вътрешните органи също растат, нараства и броят на червените кръвни телца в хемоглобина.

Промените при момчетата и момичетата
Първите клинични белези на пубертета при момчетата са развитие на половите органи, поява на рядко окосмяване около тях и под мишниците, както и мъх по лицето. Могат да се появят акне по лицето, както и преходно, по-слабо или силно изразено, едностранно или двустранно уголемяване на гърдите. Заедно с бързия растеж, нарастването на мускулната маса, кръвното налягане и концентрацията на хемоглобина правят момчетата по-силни и издръжливи на физическо натоварване.

При момичетата първо се забелязва уголемяване на гърдите, след това окосмяване в областта на срамните части и под мишниците. Развитието на вътрешните полови органи и разширяването на таза настъпва по-рано, а първата менструация е на около 13-годишна възраст. След това растежът се забавя, а месечната менструация се регулира като обем и времетраене.

Индивидуално развитие
Началото и динамиката на пубертета са индивидуални. Могат да се очакват около 11-тата година при момичетата и около 13-тата при момчетата. Прекалено ранната или късна поява изискват специално наблюдение от страна на лекар. Той трябва да се запознае в детайли с протичането на пубертета на родителите и евентуално да насочи детето към ендокринолог. Въз основа на прегледа, снимка на дланта и лабораторните резултати от направените хормонални изследвания се преценява необходима ли е терапия.

В практиката най-често срещани са фалшивият преждевременен пубертет при момиченцата (изолирано нарастване на гърдите и поява на мъх) и по-късният пубертет при момчетата. Обикновено и самите родители са преминали през тази фаза от развитието си по същия образец. Рядко подобни нарушения могат да бъдат знак за по-сериозно ендокринологично или генетично заболяване. Въпреки че това не се случва често, трябва да се вземе под внимание, ако някой от характерните за пубертета белези не се появи в очакваното време.

Изграждане на личността
Юношеството е преходът от детската възраст към зрелостта, през който човек става самостоятелен и започва да се държи като зрял индивид. Младите хора трябва да свикнат с тялото си, претърпяло бурни промени през пубертета, да станат емоционално независими от родителите си и да си изградят връзки и отношения с обкръжаващата ги среда.

Най-голямото предизвикателство в този период е изграждането на сексуален идентитет и отношения между различните половете. В ранното юношество е обичайно да се общува с група връстници от същия пол, с които могат да се преживеят предизвикателствата от трансформацията на тялото и мислите. По-късно с приемането на собственото тяло се развива абстрактното мислене, започва да се експериментира с различни видове поведение, избират се образци…

Борбата за независимост продължава най-често с избран „специален човек“ от същия или противоположния пол. Късното юношество е фазата, в която физическото и емоционално съзряване завършват, а самочувствието и самоуважението нарастват. Забелязва се повторно сближаване със семейството, а младите хора са способни да изградят дълготрайни партньорски взаимоотношения.

Родителите като съюзници
Ако се съгласим, че създаването на семейство и потомство е нашата цел, то пубертетът и юношеството са най-важните стъпки към осъществяването ѝ. Въпреки че в т ози бурен период тийнейджърите бягат от семейството и търсят подкрепа от връстниците си, родителите са истинските им съюзници в борбата за независимост. Подкрепете детето си, пробвайте да го разберете и посъветвате. Търпението ви ще се изплати мног ократно. В детството му давате корен, а в пубертета и юношеството крила за самостоятелен живот.

Подкрепа, разбиране и прошка
Промените във външния вид и поведението на вашето дете в пубертета със сигурност ще ви изненадат, а може и да ви шокират. Ако решите, че губите контрол над израстването му, просто се сетете за себе си в същия този период. Бягството от родителския авторитет и асоциирането с връстниците, съпротивата към всичко, свързано с детството, са били част и от вашето съзряване. Щом вие сте успели невредими да станете отговорни родители, защо мислите, че детето, което вие сте възпитали няма да успее?

В този етап родителите са поставени пред най-голямото изпитание. Ще ви трябват много търпение, постоянно наблюдение на по-различното държание, часове разговори и чакане, докато не се върне от нощното излизане. Позволете на тийнейджъра сам да избере дрехите, бижутата, музиката и филмите, които гледа, дори те да не са по ваш вкус. Ако не може да се справите с това сами, потърсете помощ от психолог. Посъветвайте се с вашите родители, които са преживели пубертета ви. Нека семейството да бъде сигурното пристанище, в което детето винаги ще се завръща, за да намери достатъчно сили за постигането на нови свободи.

Подкрепата, разбирането и прошката ще изградят един стабилен мост за преодоляване на различията между поколенията. Мост, по който ще достигне до света на възрастните и по който ще се връща към родителската прегръдка. Не се съмнявайте, че детето ви винаги ще се сеща с радост, как сте били до него в бурните времена на отрастването и ще ви бъде признателно за това.