Текст: д-р Венцеслав Тодоров, специалист в Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия – София

Векове наред псориазисът е бъркан с проказа. И макар днес да се знае, че не е заразен, пациентите продължават да живеят със „стигмата“ и да се срамуват от тялото си. Какво (не) знаем за това автоимунно, системно, мултифакторно заболяване? Попитахме д-р Венцеслав Тодоров, специалист в Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия – София.

Въпреки модерните терапии псориазисът и до днес остава нелечимо заболяване, признава д-р Венцеслав Тодоров. „Можем да помогнем, да облекчим състоянието, да постигнем дълги периоди без обрив. Но, за жалост, не и да говорим за излекуване“, допълва дерматологът от ВМА. Позната още от древността, и досега не е известна точната причина за „отключването“ на болестта. Доказано е, че има генетична предиспозиция (предразположение) при част от болните, както и че стресът е сериозен рисков фактор. В тази „графа“ влизат още някои медикаменти, както и различни химикали. „При силен емоционален дистрес или друго тежко заболяване често се стига и до усложняване на състоянието на пациентите“, обяснява д-р Тодоров.

„Отключва“ се във всяка възраст
Няма правило кога може да се „отключи“ псориазисът. Макар и в редки случаи, се появява още при новородени или пациенти на преклонна възраст. Все пак най-често проблемите се разгръщат в активна възраст – между 20 и 50 години. А мъже и жени страдат поравно от коварната диагноза. „Заболяването е системно. Да, най-ефектна е кожната проява. Но при 30% от пациентите има и псориатичен артрит и тогава в лечението се включват и колеги ревматолози. Псориазисът е и рисков фактор за появата на хипертония, диабет и сърдечносъдови заболявания, които не са за подценяване“, предупреждава дерматологът от ВМА.

От „сребърни люспи“ до „кървава роса“
При кои тревожни симптоми не бива да отлагаме срещата с дерматолога? „Характерните за псориазиса плаки обикновено се появяват първо по лактите и коленете – където има твърда костна подложка. Най-често са овални и зачервени, но могат да „избият“ и като малки „капчици“ по цялото тяло. Залющената кожа е много фина, защото епидермисът не е узрял. А люспите са сребристо-бели“, обяснява д-р Тодоров. Може да се наблюдава и т.нар. симптом на Ауспиц, или „кървава роса“ – върху излющената плака да се появят малки точковидни кръвоизливи. За част от пациентите е характерен и феноменът на Кьобнер – при наличието на механична травма – например от порязване, се формират плаки, допълва специалистът от ВМА. В активната фаза сърбежът е силен. А дори в моментите на затишие пациентите може да имат „дежурни плаки“ по лактите, уточнява д-р Тодоров.

Фототерапия и соли от Мъртво море
Съвременното лечение, за щастие, може да осигури добро качество на живот на мнозинството от пациентите с псориазис. Изключително ефективен и „приятен“ метод е фототерапията. „Обикновено се правят между 15 и 25 процедури в зависимост от фототипа на кожата“, обяснява дерматологът от ВМА. Дозата на UV лъчението се повишава постепенно, за да не се стига до странични ефекти като еритеми (зачервяване на кожата). Балнеотерапията също е с чудесен ефект. Най-известното „лекарство“ са солите от Мъртво море. „У нас добри резултати дават процедурите на Тузлата, както и тези с поморийска луга“, допълва д-р Тодоров. И макар почивката на море да е много полезна за пациентите с псориазис, важно е да не се прекалява с плажа. „Грешка е да се стои по цял ден. Но по време на отпуск се наслаждаваме на слънцето и понякога не мислим за последствията“, признава специалистът от ВМА.

Последната надежда
Когато фото- и таласотерапията не помагат, дерматолозите прибягват и към имуносупресиращи медикаменти. В някои случаи, но само под контрола на специалист, се прилагат и локално кортикостероиди, на малки площи. „Системното лечение с тях може да има обратен ефект и да доведе до влошаване на пристъпите. До тях се прибягва единствено в изключително тежки случаи – когато болните са с температура, губят белтък, а кожата им буквално се свлича“, обяснява д-р Тодоров. И призовава пациентите да не се доверяват при лечението си на лекари, които не са дерматолози – феномен, с който нерядко се сблъсква в практиката си. Що се отнася до модерната биологична терапия – тя е алтернатива за болните в най-тежко състояние. „Идва като последна надежда, когато не са се повлияли от нищо. Но пациентите трябва да отговарят на много строги критерии, за да им бъде предписана“, подчертава дерматологът от ВМА.

60% от болните са с депресия
Битката с псориазиса е и психологическа. И, за съжаление, доста от пациентите я губят. А макар болестта да не е заразна, нерядко се сблъскват с предразсъдъците на околните. „60% от псориатиците имат депресивни оплаквания, защото не могат да се покажат спокойно пред обществото, както хората без обрив“, не крие
д-р Венцеслав Тодоров.