Подпомагат растежа, укрепват и регенерират тъканите

маг. инж. Неманя Стоилкович

Думата протеин произлиза от гръцки (proteos), което значи първичен, най-важен. Протеините или още белтъчините са градивен елемент на всяка клетка и основни хранителни вещества за организма. Те са ключови за растежа и развитието на всички видове тъкани – кръвта, кожата, косата, ноктите, също за вътрешните органи и мозъка и са особено важни за мускулите, включително сърцето.

Човешкият организъм не може да образува запаси от белтъчини, както прави с мазнините. Ето защо е необходимо да ги набавяме всеки ден. При нередовния им прием тялото започва да разгражда само себе си. При това се разграждат не мазнините, а мускулните влакна, защото тогава протеините се ползват като „гориво“, а не като градивен елемент. Препоръчителният дневен прием е един грам протеини на всеки килограм телесна маса.

Едно здравословното меню би трябвало да съдържа около 10 процента протеини. Но в случай че искате да постигнете определен ефект – да увеличите мускулната си маса, организмът има допълнителна потребност. Чрез подходяща комбинация на продукти, ще допринесете за по-доброто усвояване на белтъчините, приети чрез храната.

Основните източници на протеини с животински произход са месото и рибата, млякото, млечните продукти и яйцата, а с растителен произход – зърнените храни, както и скорбелните растения, например картофи и бобови растения. Белтъчините от животински произход имат по-голяма хранителна стойност от тези с растителен произход, но вторите са по-здравословни.

Опасността „дебне“ от продуктите, които са богати на протеини, но и на наситени мазнини (напр. свинско месо), така че консумацията им може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. Прекомерният прием на протеини без съпътстващи физически дейности може да предизвика повишаване на нивата на холестерол, да затрудни дейността на бъбреците, да доведе до дехидратация и загуба на калций.

Хроничният дефицит на протеини, вследствие на някои вредни навици и изтощителни диети, може да доведе до мускулна слабост или атрофия на мускулните влакна и да предизвика нарушения на всички телесни функции. Освен това забавя растежа и развитието при децата, отслабва имунитета, предизвиква анемия и хронична умора.

Рискът от дефицит е повишен и при спортистите, особено при начинаещите културисти. В желанието си да увеличат мускулната си маса, те се излагат на голямо физическо натоварване, консумират храна богата на въглехидрати и забравят за значението на протеините в храненето. При подобни обстоятелства не само, че няма напредък в уголемяването на мускулната маса, но и се стига до застой на растежа на мускулите, голямо изтощение за организма и падане на имунитета. За правилния метаболизъм на протеини е необходимо да ги приемате балансирано с другите хранителни вещества – въглехидратите и мазнините.