Текст: Eлена Tерзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

За удивителните лечебни свойства на прополиса са знаели още древните елини и римляни, а в Древен Египет той е използван задължително при мумифицирането на починалите. Кои са най-ценните свойства на лечебния еликсир?

Прополисът е сред най-мощните имуномодулатори. Тази лековита лепкава субстанция представлява смес от восък, смола и пчелен прашец, която пчелите събират от пъпките на растенията. Те използват ензими и млечно-кисела ферментация, за да го обработят и така го превръщат в естествено средство за защита. С него почистват и дезинфекцират килийките си и балсамират попадналите в тях насекоми и други вредители. Тази смес има способността да предпазва от радиация, плесени, бактерии, вируси и гъби.

Прополисът има силно изразени противомикробни свойства. Освен това е известен със своето антибиотично действие и антигъбичен ефект. Освен лечебен, той има и обезболяващ ефект. Препоръчителна е употребата му при заболявания като язва и гастрит не само заради обезболяващото му действие, но и защото притежава функцията да потиска развитието на Хеликобактер пилори и Еширихия коли – най-честите причинители на тези състояния.

Прополисът е богат на витамини от групата B, а останалите нутриенти в него варират според неговия произход.

Обикновено се предлага като 30% спиртен извлек с голяма трайност. Популярен е под названието клеева тинктура. Може да се използва както вътрешно, разреден с вода, така и за гаргара или намазване (при афти). Може да се използва разреден с физиологичен разтвор или масло (ленено, зехтин, бадемово) за капки в носа при хрема.

По-малко известно приложение на прополиса е включването му като съставка в специално приготвен мехлем, изписван при женски неразположения от типа на бяло течение и ерозии на маточната шийка. Известният лекар, фитотерапевт и хомеопат д-р Атанас Михайлов описва случаи, в които след подобно третиране жените забременяват много по-лесно.

Клеевата тинктура намира приложение при жлъчни проблеми, включително и при отстранена жлъчка, тъй като жлъчните пътища остават. Поради антивирусното му действие, разреден спиртен разтвор на прополис се използва и при вирусни инфекции. Особено ефективен е за възстановяване след заболявания и операции, като има оздравяващо действие. В Япония го прилагат за лечение на лъчева болест.

За мен като нутриционист, най-полезното действие на прополиса е профилактичното. Той може да се използва напълно безопасно и при деца, и при възрастни. Профилактичната доза за деца е по 1-2 капки според възрастта, които се разтварят в малко количество вода и се изпиват. Например за 3-годишно дете дозата е 3-6 капки сутрин в малко течност. За възрастни профилактичното количество е 20-30 капки в 30 мл вода всяка сутрин. Лечебната доза се назначава от лекар и може да достигне до 3-4 приема на ден.

Българският прополис е сред най-популярните по света, доверете се на неговите безценни свойства!

Превенция срещу коронавирус

В много от засегнатите с COVID-19 държави по света хората търсят „спасение“ в подсилване на имунната си система с природните продукти прополис и ехинацея. Препоръчителната им употреба при вирусни инфекции се дължи на техните забележителни свойства – спиране на развитието на вирусите (шарка, херпес, грип от група А, хепатит Б) и повишаване на гама-глобулините, подпомагащи естествените защитни сили на организма. Прополисът не само въздейства върху болестотворните микроорганизми, но заедно с това повишава фагоцитозата – процесът на извеждане на чуждите тела от организма.