Пазителите на здравето

Лейла Бегович

Прополисът и медът били познати още на древните гърци, римляни и египтяни, но е известно, че и мексиканските и централноамериканските индианци били изкусни пчелари и то преди Колумб. И днес тези естествени пчелни продукти са високо ценени, заради лечебните си свойства – предотвратяват инфекции, подпомагат регенерирането на тъканите и лекуват рани, стимулират възстановяването на епителните клетки, имат антибактериални свойства, намаляват образуването на свободни радикали и др. Медът е идеален източник на енергия и е натурална, лесно смилаема храна, благодарение на съдържащите се в него 37 минерала, витамини B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, K, E, фолиева киселина, органични киселини, ароматни вещества, поленови зърна, алкалоиди, колоиди, растителни антибиотици, фитохормони и много други.

Прополисът е смолисто вещество, произведено от пчелите и представлява смес от растителни вещества, восък и храносмилателни ензими. Той съдържа флавоноиди (галангин, кверцетин, кемпферол, пиноцембрин и т.н.), действащи благоприятно на сърдечно-съдовата система и известни със своите антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни ефекти.

Прополисът e средство за предпазване от възпаления на ухото, носа, гърлото, устата и дихателните пътища, както и за укрепване на имунната система. Полезен е и в борбата срещу настинки, грип и бактериални инфекции, при лечение на пародонтоза, екземи, рани, изгаряния и херпес. Прополисът, освен антибактериални, има и антивирусни и противогъбични свойства. В аптеките може да се набави под формата на тинктура, капки, спрейове, таблетки, капсули, мазила и кремове. Препоръчва се да се консултирате с лекар или фармацевт коя от тези форми е подходяща за вас. Има безброй много рецепти с мед. Например, две супени лъжици мед и една супена лъжица ябълков оцет, смесени в 200 мл вода, са полезна сутрешна напитка, която спомага за работата на червата и увеличава енергията. Който има проблеми с храносмилането може преди хранене да взима една чаена лъжичка мед, смесена с половин лъжичка канела. Сварете една чаена чаша вода, четири супени лъжици мед и една с канела и пийте получената напитка на малки глътки през целия ден. Срещу изтощение се препоръчва смес от половин килограм мед, половин килограм смлени орехи и един лимон. Вземайте по три пъти на ден по една чаена лъжичка.

Ще разпознаете истинския мед по това, че се захаросва, а при 40 градуса отново става течен. Разтрийте няколко капки мед в дланта си – истинският не е лепкав, а прилича на олио, докато при изкуствения ще се появят захарни кристали.