Хидратация, почивка и хигиена

маг.-фарм. Душан Голич

Непредвидимите, внезапни промени на времето представляват стрес за организма; особено чувствителна е сърдечносъдовата система, затова са по-чести вариациите на кръвното налягане, мигрената, промените на телесната температура, затрудненото дишане и безсънието

Климатичните промени влияят на всички органни системи и изхабяват естествените защитни механизми на човешкото тяло. Организмът ни е в динамично равновесие с околната среда и се адаптира физиологически и психически към средата, в която се намираме. Контролирани от нервната система, нашите сетива непрекъснато следят условията на околната среда, рефлекторно ни предупреждават за промените в нея и активират съответния адаптационен механизъм. Независимо дали става дума за промени на температурата, атмосферното налягане или на влажността на въздуха, организмът ни изпраща сигнали, чрез които се адаптираме.

Не трябва да ни учудва това, че сезонните тенденции в отпускането на лекарства в аптеките се промениха, като се има предвид, че стомашният вирус е актуален проблем през цялата година, а сезонът на кашлиците и простудите като че няма край. Все по-често се наблюдават случаи на атипична клинична картина на заболяванията. Независимо дали става въпрос за настинки, инфекции или хронично заболяване, симптомите се проявяват по-бавно и персистират по-дълго, което усложнява допълнително лечението.

Непредвидимите, внезапни промени на времето държат сетивата ни в напрегнато състояние на готовност и представляват стрес за организма. Особено чувствителна е сърдечносъдовата система, затова са по-чести вариациите на кръвното налягане, мигрената, промените на телесната температура, затрудненото дишане и безсънието. Имунната система отслабва, опитвайки се да се пребори с потенциалните патогени от околната среда. Особено податливи на промените на атмосферното налягане са ставните структури, затова резките промени на времето се усещат най-силно от пациентите с ревматични заболявания.

Специфичен адаптационен механизъм представлява и системата за терморегулация. При повишаване на температурата на околната среда организмът реагира с процес на аклиматизация, съпътстван от засилено отделяне на пот с понижена плътност, като средство за охлаждане на повърхността на тялото. Системата за терморегулация се натоварва особено силно от горещите вълни (с температура над 32°C в течение на три и повече дни), които често се придружават от повишена относителна влажност на въздуха и понижено атмосферно налягане. На тези промени реагират по-специално хронично болните, като диабетиците или болните от хронични респираторни заболявания. Чувствителни към промените на температурата през лятото са малките деца, работещите тежък физически труд, както и хората, прекарващи значително време в помещения с климатизация.

През летните горещини се препоръчва честа рехидратация, независимо от усещането на жажда, чрез приемане на минимум два литра, или осем чаши вода, почивка през горещата част на деня и често разхлаждане с къпане. Силното слънце трябва да се избягва в периода от 10 до 16 часа, за да се намали адаптивният стрес на кожата и вредното въздействие на слънчевото лъчение, което е най-силно през този период. Топлото време е и предпоставка за размножаване на бактерии и вируси, затова се препоръчват леки памучни и ленени дрехи, често миене на ръцете, старателно измиване на плодовете и зеленчуците и адекватна топлинна обработка на храната.

Непостоянното време и промените на климата влияят на нашето здраве, затова през тези летни месеци трябва да се спазват всички препоръки, а ако планирате пътуване, трябва своевременно да се подготвите и да облекчите адаптацията на организма си към допълнителната смяна на климата.