Искате да направите кожата си по-свежа, по-гладка и по-сияйна, но се колебаете кой продукт да изберете? Независимо дали сте решили да се спрете на скраб за лице, ексфолиант или пилинг, най-важното е да се съобразите с индивидуалните особености и типа на вашата кожа.

Редовното ексфолиране е важно условие за поддържането на чист и здравословен вид на кожата.

Още в древността средиземноморските красавици са използвали пилинг на основата на нежния вулканичен пясък. А египетската царица Клеопатра се е глезила с пилинг от морска сол и бадемово масло.

На пазара се предлага богат асортимент от продукти за лице, които имат различни предимства. Пилингите и ексфолиантите стимулират производството на колаген, заглаждат фините бръчици и премахват слабото акне. Освен това те предразполагат кожата за по-бързо и пълноценно усвояване на следващите козметични грижи, позволявайки на кремовете, серумите и лосионите да проникнат по-дълбоко в кожата.

Химичните пилинги са най-универсалният и нежен вид ексфолиант, защото не съдържат никакви физически обработени съставки, зрънца или частици и са подходящи дори за чувствителна кожа. Разделят се на различни групи –  повърхностен, среден и дълбок пилинг, в зависимост от киселината, която се използва, и от концентрацията ú. Колкото по-висок е процентът на киселината в пилинга, толкова по-силен е той, навлиза по-дълбоко в кожата и излющва по-плътен слой от нея.

Ако кожата ви е суха, най-подходящи за вас са продуктите, съдържащи AHA (алфа хидрокси киселина). Те не само се ексфолират, но и овлажняват кожата. Същите са прилагат и при смесения тип кожа, тъй като се борят с омазняването и премахват замърсяванията, без да запушват порите.

За мазна и предразположена към акне кожа специалистите препоръчват продуктите, съдържащи BHA (бета хидрокси киселина), тъй като в тях има салицилова киселина. А за дамите с чувствителна кожа такива, които съдържат комбинацията от AHA и BHA.

Пилинг с млечна киселина – използва се за третиране на малки бръчки и за намаляване омазняването на кожата.

Бадемов пилинг – лек пилинг, използващ се главно за почистване, при който няма сериозно излющване.

Салицилов пилинг – идеален срещу акне, защото намалява омазняването. Препоръчва се за кожи, които са по-мазни, с по-широки пори и с по-тъмен цвят.

Гликолов пилинг – използва се като антистареещо средство, защото разхлабва връзките в долните части на кожата и тя много лесно се възстановява.

Физическите ексфолианти се отличават по механичния им принцип на действие. Те премахват повърхностния рогов слой кожни клетки с помощта на дребни зрънца или фини абразивни частици. Натуралните абразивни частици са съставени от трици, фини частички от ядки, захар, а синтетичните – от полиетилен, целулоза, найлон.

Важно е съставките да бъдат фино смлени, за да се избегне травмирането на кожата.

Най-подходящи са за мазна и проблемна кожа с разширени пори, защото премахват замърсяванията и излишния себум в дълбочина. Препоръчват се и за чувствителна кожа, която трудно понася киселините.