Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Пролетният косопад отшумява за 2-3 седмици

Текст: д-р Александра Макенджиева, лекар специализант в Отделението по кожни и венерически болести на МБАЛ „Света София“
04.04.23
BETTY брой 107
d-r_aleksandra_makendzhieva

Свива ли ви се сърцето всеки път, щом съберете в шепа косата, останала по гребена ви? Не бързайте да се притеснявате! Това, че косата пада, не значи, че непременно страда. Особено през пролетта и есента, когато тялото ни влиза в нов режим.

Колко дълъг е животът на косата и кое го съкращава? Какво провокира косопада? Как можем да се борим с него у дома и кога трябва да потърсим специалист? И има ли „рецепта“ за здрава и красива коса? Отговорите дава д-р Александра Макенджиева, която е специализант в Отделението по кожни и венерически болести на МБАЛ „Света София“ в столицата.

Около 7 години – толкова средно живее всяко от 100-те хиляди косъмчета на главата ни, обяснява д-р Александра Макенджиева. „Косменият цикъл има три фази – анагенна, катагенна и телогенна. Първата трае най-дълго – между 2 и 6 години. Това е фазата на растежа и в нея се намират около 85% от косъмчетата. Следващата пък е най-кратка – средно 2 седмици.

Само от 1 до 3% косъмчетата са в нея, като през този период не получават хранителни вещества. В крайната фаза – телогенната, те спират да растат, изтъняват и се накъсват, а после отпадат. В нея се намират между 8 и 14% от косъмчетата и продължителността ú е към 3 месеца“, подробно разяснява специализантката в Отделението по кожни и венерически болести на МБАЛ „Св. София“. И уточнява, че за всеки косъм този цикъл може да се повтори между 10 и 15 пъти.

Нормално е да губим до 100 косъма дневно

Колко коса е нормално да губим всъщност? „Между 60 и 100 косъма дневно“, бързо отговаря д-р Макенджиева. Ако по гребена остават повече – вече мислим за косопад. Причините за него са не една и две – но в началото на пролетта често се дължи на смяната на сезоните. „Този процес е нормален – наблюдаваме го и при животните, които подменят козината си.

Пациентите не бива да се притесняват, защото отминава бързо. А и опитът ми сочи, че мнозина дори не го забелязват“, успокоява младата лекарка. Най-често сезонният косопад „отшумява“ за 2-3 седмици, но няма място за тревога дори ако процесът продължи два или три месеца. „Косата обикновено се възстановява, без да се налага прием на добавки или използването на специална медицинска козметика“, допълва д-р Макенджиева.

Стрес и вируси го провокират

Стрес, заболяване – дори вирусно, бременност и кърмене са сред основните причини за т.нар. реактивен косопад, разкрива специализантката от МБАЛ „Св. София“. „Тригерът може да е различен и обичайно трае няколко месеца. Повечето пациенти губят по около 300 косъма дневно. А след около половин година забелязват, че има растеж на нова коса“, коментира д-р Макенджиева.

За хроничен косопад говорим, когато процесът продължава повече от 6 месеца. „Причините са различни, нерядко от него страдат коморбидни (с няколко заболявания) пациенти на терапия, която повлиява негативно растежа на косъма“, разказва младата лекарка. Сред медикаментите, които биха могли да „отключат“ косопад, са лекарствата за високо кръвно, антикоагулантите, антидепресантите и др.

Защо изтънява опашката?

Д-р Макенджиева споделя, че част от пациентите не осъзнават веднага, че са с косопад. „Да речем – разглеждат снимки отпреди година и си дават сметка, че тогава косата им е била по-гъста или дълга, а сега опашката им е изтъняла“, дава пример специализантката. На медицински език това хронично изтъняване на косъма се нарича телогенен ефлувиум.

„Загубата на плътност се дължи на факта, че по-малко косъмчета се намират във фазата на растежа (анаген), а тя не е така продължителна като преди. Косата не успява да порасне, изтънява и пада“, разкрива механизма лекарката.

Диетите крият риск

За дерматолозите в този случай е най-важно да открият причината. Често хроничният косопад се дължи на хормонални промени – като бременността и кърменето, както и на заболявания на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници и т.н. Нерядко косата страда и заради дефицит на желязо или витамини D и B12. „Много млади пациентки в стремежа си да са слаби изпадат в крайности с различни диети. Тези лишения могат да предизвикат и косопад“, предупреждава д-р Макенджива.

Пробвайте с масаж на скалпа

Какви мерки да вземем, ако косата ни капе? Препоръката на младата лекарка от МБАЛ „Св. София“ е да си дадем между 4 и 6 месеца време, в което да сме по-грижовни към нея. Но и да потърсим причината за проблема в ежедневието си. Да си зададем няколко важни въпроса като: „Били ли сме много стресирани в последната половин или една година?“, „Спим ли достатъчно?“, „Даваме ли достатъчно храна – и на тялото, и на душата си?“. Добра идея е да подхранваме косата с маски, да сменим шампоана с такъв за косопад.

„Много мои пациентки са доволни от ефекта на различни масла – като това от репей, както и от домашните маски с кисело мляко и зехтин“, споделя д-р Макенджиева. Опитът ú сочи, че ефективен е и лекият масаж на скалпа – включително при мъжете, чиято коса оредява. „Правете го с върха на пръстчетата си, като раздвижвате кожата на глава там, където усещате най-голямо напрежение – обикновено това е в горната част, т.нар. корона“, препоръчва специализантката по дерматология.

Плазмотерапията дава ефект

Д-р Макенджиева съветва да не вземаме добавки „на своя глава“ без консултация с дерматолог. „Първо е добре да знаем дали има дефицит на витамини, за да ги заместим правилно“, подчертава лекарката. И уточнява, че е редно да се прегледаме при специалист, ако косата ни продължава да капе повече от 6 месеца. В този случай дерматолозите обичайно назначават различни изследвания – пълна кръвна картина (ПКК), полови и щитовидни хормони, витамини, желязо, феритин, ЖСК. Чак тогава се пристъпва към лечение. А – за радост – то постига добри резултати.

„Дерматологията днес е доста напреднала. Лечението е медикаментозно, локално (с активни съставки), както и с инжекционни процедури – като мезотерапия, плазмотерапия, дори филъри за коса, лазерни терапии“, изрежда ги лекарката от МБАЛ „Св. София“. Резултатите не закъсняват. „При плазмотерапията например има сгъстяване на косата и нов растеж след 4-6 процедури, които се правят през месец. Леко болезнена е, да, но ефектът е бърз“, споделя впечатленията си специализантката.

Рецепта за здрава и красива коса

Колкото и ефективно да е лечението обаче, превенцията си остава ключова и по отношение на косопада. Д-р Макенджиева дава и своята рецепта за здрава и жизнена коса:

  • Не носете „висока“ и стегната опашка – постоянното дърпане на косата изтънява косъма и той много по-лесно се отскубва и пада.
  • Ако сте с дълга коса, връзвайте я на хлабава „ниска“ опашка преди лягане – така, колкото и да се въртите нощем, ще си гарантирате по-малко накъсани краища.
  • Скрънчи вместо „телефонче“ – използвайте меки ластици от коприна или сатен, които са деликатни към косъма и не го увреждат.
  • Избягвайте сешоара – старайте се да оставяте косата да съхне сама. Ако се налага да я сушите, нека струята е хладка (ако ви пари на ръката, ще е неприятна и за косата).
  • Не подсушавайте агресивно с кърпа – попийте мократа коса леко, за да оберете най-тежките капки.
  • Не разресвайте косата мокра – когато се намокри, косъмът набъбва, по-чуплив е и лесно се измъква от корена са. Използвайте балсам след шампоана или специалните продукти за разресване на суха коса.

„Иска ми се хората да осъзнаят, че ако не „тормозят“ косите си, те ще са още по-здрави, лъскави и красиви. Нека спазваме правилото „80/20 – в 80% от времето да се храним добре, да си даваме спокойствие, да се грижим за тялото и духа си. Така в останалите 20% можем да си позволим някоя волност, без да застрашим здравето си“, съветва на финала д-р Александра Макенджиева.

„Бремето“ на COVID-19

„Разболях се от COVID-19 и косата ми окапа!“ Колко от вас са чували тази реплика в последните 3 години? А може би вие самите сте минали през това изпитание? Д-р Александра Макенджиева признава, че на този етап няма еднозначен отговор защо коронавирусът поразява и косата.

„Наясно сме от анатомична гледна точка, че всеки фоликул се подхранва с артерия, вена и нерви. Ако примерно е нарушена циркулацията на кръвта към единичните косъмчета – както се случва при COVID-19, за който знаем, че често предизвиква минитромбози – това може да предизвика загуба на хранителни вещества и страдание за косата“, коментира младата лекарка. Но успокоява пациентите – косопадът е сред най-леките проявления на пост-COVID синдрома. „Да, не е приятно за пациентите, но е важно да кажем – в много голям процент косата се възвръща от само себе си“, споделя натрупания опит през пандемията специализантката в МБАЛ „Св. София“.

cross