Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Пролетните изпитания пред стомаха

BETTY - Пролетните изпитания пред стомаха
Текст: д-р Мария Станчева, гастроентеролог в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“
09.04.24
BETTY брой 119
BETTY - д-р Мария Станчева

Около месец. Обичайно толкова отнема на стомаха да се настрои на „пролетна вълна“. Защо смяната на сезоните е предизвикателство за него? И има ли начин адаптацията да премине „по-гладко“? Попитахме д-р Мария Станчева, гастроентеролог в Отделението по гастроентерология към Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“.

Промяната в диетата през пролетта – преминаването от консервирани и тестени храни и месо към богатите на целулоза, плодова захар и киселини плодове и зеленчуци – е причина за поява на дискомфорт в гастроинтестиналния тракт, обяснява д-р Мария Станчева. „Наред с това стомахът страда и от други фактори – обострянето на придружаващи заболявания, пролетните вируси, бактериалните инфекции. През този сезон се променя чревната флора, начинът на смилане на храната. Затова и стомахът става по-чувствителен“, уточнява гастроентерологът. „В началото на пролетта организмът не е адаптиран към засиления прием на листни зеленчуци, които ферментират по-силно и отделят повече газове и затова е препоръчителен приемът на някои медикаменти (например, пробиотици). Адаптацията на организма отнема около месец”, успокоява специалистът от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в „Александровска“.

Гастритите се обострят

Гастритите и гастроезофагеалната рефлуксна болест (т.нар. ГЕРБ) са заболяванията, които обичайно се обострят през пролетта, разкрива д-р Станчева. И изрежда най-честите оплаквания, които „водят“ пациентите при гастроентеролога:

- болка и дискомфорт в епигастриума;

- подуване на корема;

- промяна в ритъма на дефекация;

- парене зад гръдната кост и киселини.

Внимателно с диетите и детокса

„Не само хронично болните получават стомашни оплаквания през пролетта, възможно е да се появят и при напълно здрави хора за първи път. Това се дължи предимно на промяната на приеманите храни, но и на честото започване на различни режими за отслабване и „пречистване“ на организма“, споделя опита си гастроентерологът. За да се избегне подобен обратен ефект, д-р Станчева препоръчва:  „Режимът да се изготвя единствено от специалист по индивидуален хранителен план, а не от Интернет или познати, тъй като трябва да е съобразен със здравословното състояние, за да не доведе до различни болестни състояние и дефицити“.

Избягвайте пърженото, намалете кафето

Съветът ú към всички на прага на пролетта е да хапват балансирано. „Препоръчително е да се захранваме със сезонните храни постепенно. Да се избягват пържените и пикантни ястия, тъй като могат да обострят вече налични гастроентерологични проблеми. За по-лесна адаптация е желателно да се избягват стресови ситуации“, не пропуска да отбележи специалистът от „Александровска“. Важно е още да се пие повече вода, да се хапва бавно, с максимално сдъвкване на храната. Препоръчителни са по-честите, но „малки“ хранения, вместо 1-2 „големи“. Избягването на алкохола, редуцирането на приема на кофеин, намаляването на солта в храната, както и по-често спортуване също помагат за по-лесната адаптация.

Киселините не са безобидни

Д-р Станчева изтъква, че няма „допустимо време“, в което можем да търпим стоически стомашното неразположение. „При поява на оплаквания пациентите трябва да се обърнат към гастроентеролог, за да бъдат диагностицирани и да получат правилни насоки за лечение. По този начин може да се предотврати по-нататъшно усложнение. Киселините не са безобидни, пациентът трябва да бъде отговорен за своето здраве“, категорична е лекарката от Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в „Александровска“.

Сода с лимон? Не!

Ако стомашните оплаквания не са безобидни, то самолечението им съвсем не е. Дори и с изпитани „бабини рецепти“ от типа на „сода с лимон“. „Самолечението крие риск от пропускане на сериозно заболяване, както и засилване на вече наличните оплаквания. Действието на „сода с лимон“ настъпва след 15 минути, но продължителната употреба има негативни последствия. Тя превръща киселинната среда в стомаха в алкална, с което се нарушава храносмилателният процес“, предупреждава гастроентерологът.

Рисковете от самолечението

„Самоназначаването“ на лекарства и добавки, продавани без рецепта, също е недопустимо. „Прекомерната употреба на пробиотични препарати може да доведе до запек и подуване на корема. Безразборното и неконтролируемо използване на инхибитори на протонната помпа пък намалява или води до липса на производство на солна киселина в стомаха. Предизвиква засилване на горно-диспептичните оплаквания, образуване на атрофичен гастрит, по-трудно и по-бавно смилане на храната, което допълнително засилва симптомите. Приемането на медикаменти без рецепта от лекар крие големи рискове!”, категорична е д-р Станчева.

Не се бойте от ендоскопията

Кога се налага да се подложим на ендоскопско изследване? И защо не бива да се боим от него? „Съвременната ендоскопска диагностика е безопасна и е основен метод за откриване на структурни промени в стената на съответния орган от гастроинтестиналния тракт. Тя е най-доброто средство за доказване на заболявания на хранопровода, стомаха и червата, с възможност за вземане на материал за биопсия и поставяне на точна диагноза”, категорична е д-р Мария Станчева. „Пациентите не трябва да се страхуват от този тип изследвания, а да ги правят навреме, тъй като чрез тях може да се установят по-тежки заболявания и да се приложи нужното лечение навреме”, допълва гастроентерологът от „Александровска“.

cross