Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПРОЛЕТНАТА УМОРА

02.03.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1614697053879{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Полина Красенова, клиничен хематолог в столичната МБАЛ „Света София“

Отваряте очи след 8 часа сън, а вече сте изтощени. Умът ви блуждае, макар задачите непрестанно да се трупат. Косата ви пада, кожата съхне, а доброто настроение ви „подминава“. Виновно е хубавото време! Да, пролетната умора не е мит – и организмът има нужда от седмица-две, за да се адаптира към новия сезон.

Как да му помогнете, за да възстанови силите си по-бързо? С кои храни да обогатите менюто си и как да „прекроите“ режима си? Кога да потърсите консултация с лекар и защо е добре да се изследвате профилактично?

Отговори на всички тези въпроси дава д-р Полина Красенова, която е клиничен хематолог в столичната МБАЛ „Света София“.

„Пролетната умора е сезонно състояние на организма, при което водещи оплаквания са отпадналостта, намалената концентрация, сънливостта. В медицината това понятие се обобщава с термина адинамия“, разкрива д-р Полина Красенова.

Дали обаче да отдаваме липсата на тонус и разсеяността само на сезона? „Този астено-адинамичен синдром е част от клиниката на много други заболявания. В хематологията те са различните видове анемии, някои от онкологичните заболявания.

В другите области – като ендокринологията, това може да бъде начална изява на един хипотироидизъм например“, обръща внимание клиничният хематолог. „Хиповитаминозата сама по себе си не е диагноза, но стартира по същия начин като клиника – като при гореизброените заболявания.

Тук е ролята на добрия специалист, който да различи тези състояния и да постави правилната диагноза. Защото всяко начало на симптоматиката може да води до различен брой заболявания“, подчертава специалистът от МБАЛ „Света София“.

И кожата „страда“

Наред със сънливостта и липсата на енергия пролетната умора може да се изяви още и с косопад, чупливост на ноктите, изсушаване и изтъняване на кожата, изрежда симптомите д-р Красенова.

„Често тази част от тялото – кожата, е огледало на лигавицата на гастроинтестиналния тракт. А тя от своя страна се адаптира през този период към пролетните хранителни режими. Това е съвсем различен антигенен стимул от зимните хранителни режими. Необходимо е време на адаптация, което протича с изброените оплаквания.

При един здрав организъм, със здрав гастроинтестинален тракт, оплакванията са леки и лесно преодолими и отшумяват за около седмица-две“, обяснява хематологът.

Кога да потърсим лекар?

Периодът на адаптация обаче може да се окаже по-дълъг при хората с хронични заболявания – например тези с анемия, проблеми с щитовидната жлеза, имунен дефицит, предупреждава д-р Красенова.

При това понякога не може да се компенсира без лекарска намеса. „Често, когато организмът се преориентира за повече от 2 седмици и с по-тежки прояви, това е червена сигнална лампа, че пролетната умора прикрива по-сериозен здравословен проблем“, отбелязва специалистът от МБАЛ „Св. София“.

„Затова съветът ми е при симптоматика на пролетна умора, да не се притеснявате, но ако продължи повече от 2 седмици, да потърсите лекарска помощ от специалист хематолог.

Редица клинични проучвания напоследък доказаха мощния терапевтичен ефект на прилагането на витаминна терапия при сериозни заболявания като ХОББ, тиреоидит на Хашимото, остеопороза, таласемия и тежки хематологични заболявания“, споделя д-р Красенова.

Направете си пълна кръвна картина

Стартът на пролетта е идеално време да си направите и профилактични изследвания – дори да нямате неприятни симптоми. „Една обикновена пълна кръвна картина понякога отваря очите на лекаря за редица заболявания и дава насока за по-задълбочени изследвания – като ниво на витамин В12, серумно желязо, витамин Д3, цинк, селен и др.“, посочва хематологът.

Кои ценни „запаси“ губим през зимата? „Често след края ú се наблюдава изчерпване на витамин В12, витамин Д3, Витамин С, А, цинк, селен, желязо.

Храните, които най-бързо могат да ни набавят нужните ни вещества, са сезонните пролетни зеленчуци и плодове и основно – ядките. Силно препоръчвам при симптоми на пролетна умора храненето да включва зеленолистни – спанак, магданоз, маруля, копър и зърнени храни“, казва д-р Красенова.

С хималайска сол и без бяла захар

Оказва се, че менюто ни не само трябва да се обогати със сезонни храни, но и да се „освободи“ от някои вредни изкушения. „Пълноценният хранителен режим е от основно значение за правилното протичане на всички жизненоважни процеси в организма.

През пролетта, както и през останалите сезони, не препоръчвам консумацията на бяло брашно, бяла захар и сол. Солта може да бъде заменена с хималайска сол, която съдържа магнезий, цинк, манган и др.“, отбелязва хематологът.

При някои пациенти наред с диетата е нужен и допълнителен прием на витамини и минерали. „Често към хранителния режим трябва да бъдат включени добавки, но това да бъде по лекарска преценка, защото е строго индивидуално.

Не трябва да забравяме, че неправилната употреба или злоупотребата с витамини и минерали води след себе си до рискове за здравето на пациентите“, подчертава д-р Красенова.

Слънцето и разходките връщат силите

Разходките на въздух пък са друг „коз“ срещу пролетната умора. Особено сега, когато мерките срещу COVID-19 ни принуждават да стоим все по-често вкъщи и все по-дълго пред компютъра.

"Ежедневно трябва да отделяме време за разходки на открито и спорт. Връзката на движението, чистия въздух и слънчевата светлина с бързото справяне с пролетната умора е категорична и неоспорима“, подчертава хематологът от МБАЛ „Св. София“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross