Текст: д-р Янка Божкова

Пролетна умора, има ли такова нещо? Разбира се! Липсата на енергия в организма, предизвикана от изчерпването на минералите и витамините след дългата зима – това е тя. Как да се заредим с енергия, когато природата се събужда за нов живот? Отговорите дава семейният лекар Янка Божкова.

Наред с радостта от първите лъчи на слънцето и напъпилите дървета, ни връхлита внезапната умора. Почти всички сме нейни пленници – особено възрастните хора и консумиращите месни и млечни продукти. „Техният организъм харчи много енергия за усвояването им и пролетта е сериозно изпитание за него“, обяснява д-р Янка Божкова.

Вземайте витамини и женшен
Можем ли да се предпазим от пролетната умора? Трудна работа. Но ще си помогнем, ако променим режима си на хранене и живот и засилим консумацията на вода. „Яжте много салати със пресни зеленолистни зеленчуци през този сезон – те са източник на енергия. Постните ястия са препоръчителни. Хубаво е да си помогнете с витамини, женшен и пчелен прашец“, е съветът на семейния лекар.

Гладът зарежда с енергия
Пролетта е времето, в което успешно можем да пречистим организма си. „Един ден в седмицата можете да преживеете само на вода. Набавете минерали и витамини от зеленчуковите сокове, които е препоръчително да вземете два-три дни. Внимавайте обаче с пестицидите – измивайте старателно зеленчуците, които консумирате!“, напомня д-р Божкова.

Семейният лекар препоръчва и хранителния режим на Дънов като ефективно средство за обновление на организма. „Десет дни яжте жито, ябълки и пийте вода. Диабетиците могат да си позволят това удоволствие за по-кратък период, като внимателно следят кръвната си захар“, подчертава д-р Божкова. И гарантира – богатата на витамини лека храна ще ви накара да се почувствате обновени и с по-добър жизнен тонус. „Но не забравяйте, че най-важното е да сте в добро психично здраве. Срещата с близки по дух хора, разходките на открито и разговорите по интереси също са част от комфорта. Осигурете си го!“, е заръката на д-р Божкова.