Много жени се оплакват от засилен косопад през пролетта, който се дължи на прехода от студеното зимно време към топлия пролетен сезон. Ако и вие страдате от пролетен косопад, не се притеснявайте – той е съвсем естествена част от развитието на космените фоликули и обикновено отшумява в рамките на 6 седмици.

Според учените основната причина за косопада през пролетта са климатичните условия, които се отразяват върху хормоналния баланс в тялото, а оттам и върху фазите на растежа на косъма. Под въздействие на повишените температури и слънцето се променят нивата на секреция на пролактин и мелатонин в организма, а това от своя страна повишава броя на фоликулите в покой.

Причини за пролетния косопад:

  • Стрес – най-честата причина за щети на косата. Стресът променя функционалната активност на надбъбречните жлези, в резултат от което се повишават нивата на стресовите хормони в организма. Разрушаването на космения фоликул става постепенно в продължение на 2-3 месеца.
  • Нерационално хранене – вследствие на спазване на диети нуждата на организма от витамини и минерали се увеличава, което веднага се отразява върху блясъка и плътността на косата.
  • Изтощена коса – за косопада през пролетта може да допринесе и изтощението на косъма вследствие липсата на достатъчно слънце, сухия и студен въздух и продължителното носене на шапка. Вследствие на тези фактори е възможно да се появи дефицит на витамин D и на други хранителни компоненти в скалпа.
  • Слънчевата светлина – през пролетта сме изложени на повече слънце, в резултат от което тялото ни усвоява по-малко количество мелатонин. Мелатонинът има антиоксидантни свойства, които помагат косата да расте и намалява косопада, също има свойството да лекува уврежданията на космените фоликули. По-малкото количество мелатонин, произвеждан от тялото, означава, че повече от космените фоликули изпадат във фаза на покой, а резултатът е капеща коса.
  • Нивата на тестостерон – загубата на коса се влияе от по-високите нива на тестостерон в организма през
    пролетта.
  • Заседнал начин на живот
  • Използване на стилизиращи продукти, боядисване, третиране на косата с горещ въздух
  • Често миене – води до дехидратация и раздразнения на скалпа, особено, ако водата е прекалено гореща, а шампоанът прекалено агресивен.

Сезонният косопад е естествен процес на тялото, но ако забележите, че косата ви пада в по-големи количества през пролетта, то е добре да се посъветвате със специалист.