Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Програмирани сме да живеем до 115 години

15.07.23
BETTY брой 110

Човекът е „програмиран“ да живее около 115 години. Това сочи изследване, проведено в Нидерландия. Не е изненада – жените са по-дълголетни. Проучването сочи, че максималната продължителност на живота при тях би могла да бъде 115,7 години. При мъжете е малко по-ниска – 114,1 години.

Изследването е дело на статистици от университетите „Еразъм“ в Тилбург и Ротердам, които са проучили данни от 75 000 души, починали в Нидерландия през последните 30 години. Екипът е сравнил резултатите си с идентично проучване, проведено в САЩ. Зад океана колегите им установили, че „максималната продължителност на живота на човек достига своя връх през деветдесетте години и е малко вероятно да се увеличи над 115 години“. Разбира се, изследователите правят уговорката, че тази „програма максимум“ е постижима, ако човек полага грижи за здравето си.

Макар да звучи като научна фантастика, откритието намира доказателство в реалния живот. Най-дълголетният човек в новата ни история – французойката Жана Луиз Калмент, достига до заветните 122 години. Световната рекордьорка е най-възрастният човек, живял някога – родена е през 1875 г. и е починала през 1997 г.

cross