Значението на ранната диагностика

д-р Лолита Гръковска, д-р Биляна Силяновска

Профилактичните прегледи и дейностите за насърчаване на грижите за здравето на жените са основата на доброто здравеопазване, защото чрез правилно информиране и своевременни мерки могат да бъдат спасени човешки животи, да се избегнат скъпи операции и продължително лечение, боледуване и отсъствие от работа, процедури за изкуствено оплождане, лечение на болести, предавани по полов път, както и фрактури от остеопороза

В системата на здравеопазването на страната мястото на гинеколога е първостепенно поради нуждата от бърза и ефикасна здравна защита на жените, които са уязвим дял от населението. В длъжностната характеристика на гинеколога важно място заемат профилактичните прегледи, както и насърчаването на грижите за здравето и здравословния начин на живот.

Ако тръгнем в хронологичен ред, от първото посещение при гинеколог, което за съжаление за много жени е нещо непознато и причина за неоснователен страх, през предпазването от нежелана бременност или от болести, предавани по полов път и чак до контрола в по-късните години, през седмото и осмото десетилетие от живота, гинекологичните прегледи имат за цел, от една страна, профилактика и ранно откриване на множество заболявания, а от друга страна, насърчаване на здравословен начин на живот.

ПЪРВОТО ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ГИНЕКОЛОГ: То трябва да се планира преди първия сексуален контакт, така че девойката да се информира за полово предаваните инфекции, които могат да имат последствия за нейното репродуктивно здраве и да се предпази от нежелана бременност. При първата си визита при гинеколога девойката трябва да се информира как да се предпазва от болести, предавани по полов път, като използва механични предпазни средства, т.е. презервативи и каква е тяхната роля в предпазването от нежелана бременност. Наред с информацията за презервативите, на първия преглед младата жена трябва да бъде запозната и с останалите контрацептивни средства и методи, като хапчета антибебе, импланти, спирали, както и с естествените контрацептивни техники.

Първото посещение при гинеколог демистифицира и много опасни заблуди, като например това, че хапчетата са вредни, защото със сигурност причиняват рак на гърдата, че спирала използват само жените с повече партньори, че най-добрата защита е прекъсването на половия акт, макар този вид контрацепция да има доказано най-ниския процент успеваемост, или че „ако се пие кока кола, няма шанс за забременяване“.

Ако преди първия контролен гинекологичен преглед пациентката вече е имала сексуални отношения, трябва да се направи профилактичен гинекологичен преглед, при който да се вземе цитонамазка за PAP тест, или цитологично изследване на маточната шийка, която е особено чувствителна към вирусни инфекции с човешки папилома вирус – полово предавани инфекции, които могат да предизвикат определена степен на клетъчна атипия или предракови промени.

Тестовете с цитонамазка трябва да станат част от редовните профилактични гинекологични контролни прегледи с динамика на повторение от една до максимум три години. Положителните резултати, в смисъл на т.нар. CIN промени или вирусни HPV инфекции, не трябва и не могат да бъдат причина за паника, тъй като най-често са преходни, т.е. отшумяват от само себе си в рамките на няколко години чрез подобряване на имунния отговор при жените.

Затова трябва да се дава навременна и точна информация. Ако промените са по-широкообхватни, трябва да се предприемат мерки, за които пациентката да бъде изчерпателно информирана. Информацията включва и обяснение за потенциалните последствия от мерките за нейното бъдещо репродуктивно здраве, т.е. способността да задържи бременността или да я износи до края. При този първи преглед жената получава информация за състоянието на матката, големината и формата на яйчниците, т.е. за репродуктивните си възможности.

ПРОФИЛАКТИКА: Като част от профилактичните дейности гинекологът съветва пациентката да си води менструален календар и я информира какво се смята за обичайна, нормална и очаквана честота на менструалния цикъл и за обема на месечното кръвотечение в зависимост от възрастта.

Например, за 12-годишно момиче честотата от няколко цикъла годишно не е патологична. Ако една възрастна, полово зряла жена има менструация 13 пъти годишно, не е болестна проява за едно момиче да има менструация с двойно по-малка честота.

И обратно, при голяма честота на менструацията е важно състоянието на кръвната картина. Тоест, момичетата могат да имат продължителна и хаотична менструация, но ако кръвната им картина е наред, кръвотечението не е обилно.

МЕНОПАУЗА И КЛИМАКТЕРИУМ: Профилактичните гинекологични прегледи по време на менопаузата и климактериума винаги включват и разговор с пациентката за вероятността за нередовно кръвотечение и последствията за общото здравословно състояние и, преди всичко, за възможността от възникване на заболявания на ендометриума, като рак на маточното тяло, който, при наличие на своевременни съмнения, може бързо да се открие и успешно да се лекува.

При този проблем гинекологът обръща специално внимание, ако пациентката има наднормено тегло, диабет, високо кръвно налягане, нередовна менструация, както и кървене през менопаузата. Ако жена прокърви през менопаузата, по правило се прави хистологичен анализ с кюретаж.

РАК НА ГЪРДАТА: Макар че може да бъде открит на ранен етап, след сърдечносъдовите заболявания това е най-честата причина за смърт при жените. От рак на гърдата се разболяват близо 40 на 1000 жени на възраст от 40 до 60 години. Броят им е плашещ и расте с всяка година. Толкова за лошата страна на болестта. От друга страна, заболяването е предотвратимо, открива се рано и е лечимо. Ако бъде открито навреме, в предраковата фаза или на ранен стадий, излекуването е почти стопроцентово.

ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ: Профилактиката и забавянето на неволното изпускане на урина, както и превенцията на смъкването на органите от малкия таз поради отпускането на мускулите на тазовото дъно, включва съвети, обучение и упражнения, които ще отложат, забавят или премахнат напълно тези проблеми на третата възраст, които, макар да имат по-скоро социален, отколкото медицински характер, влошават сериозно качеството на живот.

БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК: На всеки контролен гинекологичен преглед трябва да се говори за нуждата от семейно планиране и използването на най-подходящите за възпроизводство години. Макар че съвременният живот премести много граници, биологичният часовник продължава да тиктака, както и преди сто години, независимо от нашите желания и очаквания.