Превенция срещу летните инфекции

маг. фарм. Душан Голич

Храната, лекарствата, стресът, инфекциите и възрастта влияят на функциите на чревната микрофлора. По време на летните почивки често променяме хранителните навици, изложени сме на чужди патогени, а пътуването също може да бъде стресиращо за целия организъм. Ето защо за повторното възстановяване на баланса на чревната микрофлора се препоръчва приемът на пробиотични препарати.

Най-простата подялба на чревната микрофлора е на добри, т.е. полезни бактерии или пробиотици, и на лоши или още патогени. Полезните бактерии помагат на нашия организъм да абсорбира важни хранителни вещества от храната, създавайки същевременно неблагоприятни условия за развитие на патогенните бактерии, които са причинител на различни инфекции и болести.

Стомашни проблеми: До нарушение на баланса между добрите и лошите бактерии в чревната флора може да се стигне, когато провеждаме лечение с антибиотици, заради понижаване на имунитета, стрес и умора, например след продължително пътуване, при промяна в храненето или по-точно консумация на продукти, с които не сме свикнали или които са бактериологично замърсени, което най-често се случва по време на почивките и летните горещини. Причинител на летните инфекции може да бъде и приемът на бактериологично замърсена вода, както и къпането в нея, защото докато плуваме, трудно може да избегнем попадането на някоя капка вода в носа или устата.

Добри и лоши бактерии: Дисбалансът в чревната микрофлора отваря вратата на вредните бактерии, улеснявайки както тяхното размножаване, така и развитието на заболявания. Броят на полезните бактерии намалява, а броят на патогенните се увеличава, което води до неприятни гастроинтестинални разстройства, които се проявяват чрез болки, диария, висока температура и други симптоми и могат да бъдат причинител на много други болести.

Чревната флора има ключова роля в процесите на храносмилане и изграждане на имунната система. Чревните бактерии извършват ферментацията на хранителните вещества, произвеждат храносмилателни сокове, образуват витамини от B групата и витамин K, редуцират токсините, които приемаме чрез храната. Ако тази система спре да функционира нормално, е застрашен целият организъм.

Пробиотици: Продуктите, които съдържат подбрани щамове на микроорганизми, т.нар. „добри бактерии“ и служат за балансиране на чревната флора се наричат пробиотици. Създавайки равновесие в чревната микрофлора, те допринасят за премахването на симптомите.

Използват се за лечение на акутни инфекциозни диарии, на такива, предизвикани от антибиотици, на пътнически диарии, както и при много други функционални чревни нарушения. Безопасни са и практически нямат противопоказания. Може да ги намерим в аптеките под формата на капсули, таблетки или капки за кърмачета и малки деца. Различават се помежду си по вида микроорганизми, които съдържат, както и по силата си на действие, така че употребата им изисква различно приложение и дозировка.

Щамовете бактерии, намиращи се в пробиотичните препарати, обикновено се срещат в нормалната микрофлора. Такива са Lactobacilus, Biffidobacter, Enterobacter и др. Пробиотичните препарати могат да съдържат допълнително цинк, магнезий или витамин D, а някои от тях и органични молекули на базата на сложни захариди, които наричаме пребиотици.

Пребиотикът е храната, която ползва чревната микрофлора. С взимането на пребиотик осигуряваме чиста енергия за метаболизъм и развитие на полезните бактерии, с което допълнително подобряваме лечебния ефект. Продуктите, които съдържат пробиотик и пребиотик наричаме симбиотици.

Острата инфекциозна диария настъпва най-често след вирусни инфекции на стомашно-чревния тракт. Обикновено се появява по време на летуване и е съпътствана с температура, гадене, чест позив за повръщане и интензивна водниста диария. Обикновено „стомашния вирус“ се внася в организма посредством мръсни ръце или консумация на развалени храни или вода. Препоръчва се диета, почивка, прием на продукти за рехидратация и пробиотик със смесен микробиологичен състав. Ако е нужно се изписват и лекарства за понижаване на температурата.

Диарията, предизвикана от антибиотици е често срещана. Обикновено причинителите на това болестно състояние са широкоспектърните антибиотици като например амоксицилин, цефалексин, клиндамицин, еритромицин и др. Те показват ниска селективност и освен вредните бактерии, унищожават и чревната микрофлора. Още на втория ден от лечението с антибиотици могат да се появят подуване, болки в корема, затруднено храносмилане и диария. В такъв случай е важно да се избере пробиотик с бактериален щам, който да е резистентен към антибиотика, който пием. Допълнително се препоръчва прием на продукти на базата на дрождите Saccharomyces boulardii, които са резистентни към антибиотиците, и едновременният им прием няма да повлияе на ефикасността на първичното лечение.

Пътническата диария най-често е предизвикана от бактерии, вируси и отделни амеби. Симптомите могат да варират от леко гадене до тежка водниста диария, която изисква хоспитализация. Често се появява при пътувания в тропически и екзотични краища. Най-добре е да започнете с прием на пробиотик или симбиотик седем дни преди пътуването и да продължите с приема му по време на летуването.