Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Приятели, помагайте - Лео Кадели

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Сдружение "Приятели, помагайте - Лео Кадели"
03.10.22
BETTY брой 101

Доброто е заразно. Доказва го един млад мъж от Албания, който живее в София и помага на хора в беда от цяла България. Прави го от сърце, безвъзмездно и въвлича и други, като създава платформа и сдружение „Приятели, ПОМАГАЙТЕ – Лео Кадели“.

Доброто е заразно. Доказва го един млад мъж от Албания, който живее в София и помага на хора в беда от цяла България. Прави го от сърце, безвъзмездно и въвлича и други, като създава платформа и сдружение „Приятели, ПОМАГАЙТЕ – Лео Кадели“.

Всичко започва преди Великден на 2016 г., когато Лео, покъртен от новина за възрастна жена с умиращ син в кюстендилското село Шишковци, отива да се притече на помощ заедно с приятели. Оттогава е помогнал на повече от десет хиляди семейства, а платформата във Фейсбук наброява повече от 100 000 последователи. Роден в бедно семейство със 7 деца, Лео има сърце за болката, но е нетърпим към злоупотребата с човешката добрина и към мързела.

Той е предприемач и се занимава със строителство. Всеки ден отделя от личното си време и енергия за каузите, които е избрал да подкрепи. „В моето семейство може да не сме имали храна за вечеря, но сме имали чувство за достойнство и за справедливост. Примерите, които имам, са били много човешки: никога да не пречиш, с каквото можеш да помагаш и никога да не приемаш помощ, която не можеш да върнеш обратно, дори да не е на същия човек, но да върнеш доброто.“

Лео живее дълго време в Гърция, в Италия. В Гърция се запознава с бившата си жена и идва с нея в България. „Тук много ми хареса. Климатът ме впечатли, четирите сезона. Видях една балканска страна като тези, в които съм живял и съм роден. И реших да остана.“ Преди повече от 12 години се разделят с първата си жена, имат 16-годишен син и запазват добри отношения. Днес Лео има ново щастливо семейство и още един син на 1 година.

Лео, за изминалите шест години сте помогнали на толкова много хора. Как избирате каузи?

Това е голяма отговорност. Внимавам на кого да помогна, за да не подведа и тези 100 000 души в платформата. Когато избирам сигнали, винаги мисля: защо този човек е в това положение, какво се е случило, какво е направил той сам, за да си помогне? На ден имам по 20, 30, 50, стигали са до 100 обаждания, наистина сме като „Бърза помощ“ за жалост, и то от цяла България. Винаги помагаме на хората, когато има логично обяснение за тяхната ситуация и тя ме е трогнала човешки.

Да вземем например Мария. Има две деца, с мъжа ú работят, живеят скромно и си гледат децата. Мъжът ú умира и тя вече е в беда. Тук говорим не само за беда в психически план, но и икономически – едната заплата спира. Семейството има някакъв стандарт, може да е минимален, но си го имат. А сега получават минимална смешна пенсия, с която Мария е вече в сериозна беда. И Мария заслужава едно рамо, заслужава подкрепа.

Хората могат да подават сигнал за човек в беда чрез кратко видео, на което го представят,  посочват къде се намира и какъв е неговият проблем. Защо избрахте точно този начин?

Този начин работи. Много хора злоупотребяват, подават по телефон сигнал и когато отидеш на място, нещата не са така. Човекът се оплаква, много съм зле, държавата не  помага, ела помогни. Отиваш на място и виждаш една мизерия, но и една мръсотия, един мързел, една безотговорност! А с клипа мога до голяма степен да преценя каква е реалната ситуация и да не правя излишен разход, за да отида на място на 400 км и да установя нещо различно.

Когато човек стои с лицето си, с името си срещу един проблем и наистина се опитва да го реши и този човек помоли за помощ, почти винаги гледам да помагам.

Какви са дарителите?

Първият дарител съм аз, от първия ден и до днес.  Аз финансирам основно платформата с мои лични средства. През първата година, почти през цялата, бях сам. След това започнаха да ме подкрепят приятели. И в момента ме подкрепят единствено приятели и последователи на платформата. Нямам и една стотинка от държавата като приход, нямам една стотинка от субсидии, проекти или големи фирми спонсори.

Как помагате?

Никога не давам пари. Но помагаме с всичко останало: храни, лекарства, мебели, ремонти, намиране на работа, помощ за изваждане на ТЕЛК, намиране на жилище. Лесно е да дадеш пари, но да накараш целият механизъм да работи, това е голямата ми гордост.

Трудно ли е да се намират доброволци и да се организира екип?

При мен има ред и дисциплина. Човек, който не идва на задачата, обещал e да дойде в 8, а идва в 8 и 10, няма работа при нас. Не ми трябват безотговорни хора около мен. Имам тези, на които разчитам, и те не са малко. Идват да помагат високопоставени хора, успешни бизнесмени, да работят заедно с мен или да чистят с метлата. Като едно семейство, всички работят заедно и са на масата заедно, няма значение кой какъв е.

Благодарение на сдружението у нас пристигат помощи от АSB  в Германия. Каква е тази организация, как се свързахте с нея и с какво тя помага на България?

Имам принципи в живота, не търся и не моля никого за нищо. Просто публикувам в платформата това, което правя, и който има желание, се присъединява и помага. По този начин са разбрали и в тази организация в Германия, която е на 130 години, предоставя хуманитарна помощ, има хеликоптери, бърза помощ, 1 милион и сто хиляди доброволци. Тя е като държава в държавата и работи на национално и на международно ниво.

Български дипломат в Германия, чиято жена следва платформата, направи връзка с тази организация. ASB се е опитвала два пъти да дойде в България преди около 10 години, но тук са злоупотребили с дарения, които са били изпратени. Поканиха ни на среща, показаха ни складовете, организацията. И ни предоставиха ценна помощ.

Докарахме в България медицински уреди, медицински легла, шкафчета, уреди за деца с ДЦП и ги раздадохме в държавни болници в Омуртаг и в Перник. Организацията е готова да ни изпраща постоянно хуманитарна помощ, но имаме нужда от транспорт.

Как може всеки от нас да помогне?

Много хора звънят за дрехи, не виждам смисъл това да го прави една организация, ние можем да правим повече. Гледам да бъда полезен с по-мащабни неща: с ремонти, с мебели, с техника за дома. Много имаме нужда от запазени или нови инвалидни колички и столове. Необходими са ни и всякакви строителни материали. Можете да ни подкрепите и с превод по банковата сметка на сдружението.

Сдружение „Приятели, ПОМАГАЙТЕ - Лео Кадели“
гр. София. ул. Околовръстен път 106
www.pomagaite.com

Банкова сметка
IBAN: BG45UBBS80021091243240
SWIFT: UBBSBGSF
ОСНОВАНИЕ „DONATION / ДАРЕНИЕ“
За повече информация: 0898 366 113

cross