Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

„Присъда“ ли е псориазисът и как помагат UV лъчите?

Текст: д-р Димитрина Серафимова, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“
02.06.21

Мисия невъзможна. Така днес изглежда излекуването от псориазис. Диагнозата обаче не е непременно съдба, категорична е д-р Димитрина Серафимова. Как съвременното лечение на псориазис може да върне качеството на живот на пациентите? Защо тези болни трябва да се пазят от стреса и максимално да се радват на слънцето? И колко важно е доверието между лекар и пациент за ефективния контрол върху псориазиса? Отговаря д-р Серафимова.

Мисия невъзможна. Така днес изглежда излекуването от псориазис. Диагнозата обаче не е непременно съдба, категорична е д-р Димитрина Серафимова, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“.

Как съвременното лечение на псориазис може да върне качеството на живот на пациентите? Защо тези болни трябва да се пазят от стреса и максимално да се радват на слънцето? И колко важно е доверието между лекар и пациент за ефективния контрол върху псориазиса? Отговаря д-р Серафимова.

„В продължение на столетия псориазисът се е възприемал единствено като дерматологично заболяване и вниманието, както и лечението, са се фокусирали основно върху кожните изменения.

В последните няколко десетилетия медицинската наука преживява небивал възход и успява да проникне много по-дълбоко в изучаване на причините и механизмите за развитие на болестните процеси.

Като резултат виждаме промяна в парадигмата и в началото на ХХI век дерматолозите се обединяват около становището, че псориазисът е Т-клетъчно медиирано, възпалително заболяване със системен характер, хронично-рецидивиращо протичане, специфично кожно, но и извънкожно засягане“, подчертава д-р Димитрина Серафимова.

Най-често началото му е в млада и средна възраст. Не липсват обаче и изключения – „отключване“ в детството или в напреднала възраст, отбелязва дерматологът.

„Дори започнал по-късно, псориазисът може да протече по-тежко и състоянието да е трудно за овладяване поради наличието на придружаващи заболявания. Това са пациенти, които нерядко ежедневно приемат коктейл от множество лекарствени средства“, споделя опита си специалистът от Александровска.

Поразява от лактите до клепачите и устните

Какво е „лицето“ на болестта? „Типичната клинична картина е представена от уплътнени и зачервени участъци, покрити с т.нар. сребристобели, лесно отделящи се люспи. Измененията могат да бъдат с различна форма и да нарастват по големина, като в редки случаи обхващат кожата на цялото тяло – състояние, описвано като еритродермия“, разкрива дерматологът.

Обикновено са засегнати лактите, коленете и окосмената част на главата. „По-рядко има ангажиране на интимните зони, дланите и стъпалата. В областта на очите може да се наблюдава блефарит, конюнктивит, кератит. Въвличането на централната зона на лицето рядко се манифестира с типични псориатични изменения и наподобява промените при себореен дерматит.

Понякога има сухота и залющване  на устните“, допълва кожният лекар. И уточнява, че част от болните се оплакват от различен по интензивност, понякога непоносим, сърбеж.

Ноктите също се променят по характерен начин. Д-р Серафимова не крие, че понякога се стига до значителна деформация на плочката. Дори загуба на нокти. „Наличието на нокътни изменения, освен че е сериозен козметичен проблем, трябва да насочва и към засягане на ставите“, уточнява специалистът от Александровска.

При 10% са засегнати и ставите

„При наличие на типична клинична картина псориазисът не е труден за разпознаване дори от неспециалисти, което е предпоставка за самодиагностициране и предприемане на самолечение“, признава д-р Серафимова.

Но веднага допълва, че понякога болестта е с нетипично протичане. „Някои нейни варианти могат да наподобят редица други заболявания и така точната диагноза да се отложи за неопределено време.  Търсенето на помощ от специалист в ранен етап би предпазило от подобни грешки“, напомня кожният лекар.

Тежките форми – еритродермия и артропатичен псориазис, са от особен интерес за дерматолозите. „Това са и случаите, при които има значително увреждане на общото състояние и биха наложили болнично лечение. В наше проучване установихме ставно засягане в около 10% от наблюдаваните болни.

То е свързано с болка и затрудняване на движението. С времето се увеличава рискът да се развият тежки деформации и – в крайна сметка – инвалидизация с пълно откъсване от обществения живот и самоизолация. Когато такива пациенти не са в състояние да се обслужват сами, това води до необходимостта от ангажиране както на близките, така и на различни институции“, не крие д-р Серафимова.

Кодиран е в гените

И до днес етиологията на псориазиса остава неизвестна. Описани са редица фактори, които могат да провокират заболяването или негови рецидиви, разкрива дерматологът.

„На първо място фамилността е важна характеристика, като начините на унаследяване не са напълно известни. Открити са няколко гена, вероятно свързани със заболяването, но тяхното проявление зависи от сложните взаимодействия на организма с различни елементи на околната среда“, подчертава д-р Серафимова.

„В наше проучване за наследственост съобщават 31,8% от болните. Оказва се обаче, че има съществена разлика за леките и по-тежките форми на протичане. При първите откриваме данни за наследственост в 1/5 от случаите, докато при умерено изразените и тежките случаи тя достига до 42.4%“, цитира данните специалистът от Александровска.

Стресът и инфекциите са отключващ фактор

Стресът е най-честият провокиращ фактор за псориазиса. „Точният патогенетичен механизъм на това въздействие не е изяснен. Но се предполага, че психологическият стрес е в състояние да повлияе продукцията на редица сигнални молекули и така да модулира имунните функции.

2/3 от болните го посочват като причина и за рецидивите. Неслучайно псориазисът попада в групата на т. нар. психосоматични заболявания, при които състоянието на нервната система е от съществено значение. При тези пациенти нивата на тревожност и депресия са по-високи и това затруднява социалната им адаптация“, признава д-р Серафимова.

На второ място сред „отключващите фактори“ са инфекциите, най-вече стрептококовите. „Тази връзка е известна и отдавна се проучва задълбочено.

Най-отчетлива е при стрептококовите инфекции на горните дихателни пътища. Особено при деца с псориазис е необходимо да се снеме подробна анамнеза за възникване на чести ангини и да се търси помощта на УНГ специалисти за ликвидиране на това огнище на възпаление“, подчертава дерматологът.

Някои лекарства влошават обривите

При пациентите с псориазис медикаменти трябва да се назначават с изострено внимание, изтъква още д-р Серафимова.

„Добре известен е  фактът, че някои препарати могат да провокират поява на псориатични обриви или да влошават вече проявен псориазис. Сред най-рисковите са бета-блокери, литий, синтетични антималарици (актуални в периода на COVID пандемията), нестероидни противовъзпалителни средства, някои антибиотици (като тетрациклини, пеницилин, амоксицилин и др.)“, обяснява дерматологът.

„Специално внимание заслужава приемът на системни кортикостероидни препарати от псориатично болни, което  може да доведе до тежки рецидиви и трансформиране на лек плакатен псориазис в еритродермия или пустулозен. По тази причина предписването им трябва да се избягва или да става след прецизна оценка на индикациите и съотношението полза/риск“, специално отбелязва кожният лекар.

В омагьосания кръг на болестите

„Изучаването на съпътстващите заболявания при тези пациенти и евентуалната взаимовръзка отдавна е специален обект на внимание за дерматолозите“, не крие д-р Серафимова.

„Все по-често при обсъждането на псориазис в неразривна връзка се споменават артрит, хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, диабет, възпалителна болест на червата и др. В последните години метаболитният синдром – като цяло или с отделни негови индивидуални компоненти – се асоциира с псориазис.

Той включва затлъстяване от централен тип, дислипидемия, хипертония и инсулинова резистентност. Колкото по-голяма е тежестта на псориазиса, толкова по-изразена е тази асоциация“, разкрива дерматологът. И допълва, че сред предполагаемо свързаните с болестта диагнози са още неалкохолната стеатоза на черния дроб, сънната апнея, еректилната дисфункция и други.

Цигари, алкохол и тлъсти меса вредят

Здравословният режим на живот също е от значение. „Пациентите трябва да знаят, че състоянието им може да се повлияе от консумацията на алкохол и цигари. Храненето им трябва да е пълноценно, като се намали количеството на тлъсти меса и се увеличи рибата.

Витамините от група В оказват благоприятно въздействие и участват в терапевтичните схеми, следователно храни, богати на тези витамини, трябва да присъстват в диетичните режими. Регулирането на пасажа в храносмилателния тракт чрез консумация на фибри е желателно.

А при увеличено телесно тегло и затлъстяване – мерки за редуцирането му и нисковъглехидратно хранене са удачни“, смята още специалистът от „Александровска“.

Незнанието подхранва страховете

„Доживотна присъда“ ли е псориазисът? „Обещания за пълно излекуван са нереалистични за момента независимо от огромния напредък на медицинската наука. Очаквания за такова могат да навредят, водейки до обезкуражаване на болния“, откровена е д-р Серафимова.

„Лечението има за цел да овладее рецидивите и да постигне устойчиви ремисии с възможно най-голяма продължителност. И не на последно място да се подобри качеството на живот“, подчертава дерматологът.

„Псориазисът се влияе от редица обстоятелства и неговата еволюция е непредсказуема. Но до голяма степен е и предвидима, ако се вземат предвид особеностите на пациента и важни фактори от околната среда, а въз основа на това се избере най-подходящата терапия“, споделя още специалистът от „Александровска“.

„От ключово значение за успеха на лечението е пациентът активно да съдейства и да изпълнява насоките, за което е необходимо да получи достатъчно и в разбираем вид информация.

За съжаление това невинаги се случва. А незнанието подхранва страховете. При добра колаборация лекар-пациент и изградено доверие е напълно възможно да се поддържат продължителни ремисии в клинично здраве“, убедена е д-р Серафимова.

Локалната терапия е ефективна за 80 на сто от болните

„Методите на лечение се разделят на две големи групи – локално (външно) и вътрешно. Локалното е достатъчно като единствено само при леките форми. Умерено изразените и тежките прояви на болестта налагат системно лечение, което също е допълнено от използване на локални средства“, обяснява дерматологът.

„Привилегия на кожните болести е, че предоставят директен достъп до патологично променените зони. Това отваря възможност за нанасяне на лечебни средства само върху тях, без да се натоварват вътрешни органи и системи и при непрекъснато отчитане на постигнатия ефект.

Практическото реализиране на такъв тип лечение е оставено изцяло „в ръцете на пациента“ и придържането към него невинаги е лесно“, признава обаче д-р Серафимова. „Спектърът на средствата за локално лечение включва емолиенти, кортикостероиди, аналози на витамин D, инхибитори на калциневрин, дитранол, каменовъглен катран, ретиноиди, кератолитици.

Те се използват самостоятелно като монотерапия или в различни съчетания“, обяснява кожният лекар. Практиката показва, че около 80% от пациентите постигат задоволителни резултати само от локалната терапия и при тях тя е напълно достатъчна.

Лечението с антитела се покрива от НЗОК

„Съвременната терапия включва и новата група на т. нар. биологични средства. Това са антитела, насочени към различни компоненти на имунната система, които повлияват степента на възпалителния процес.

Прилагат се инжекционно в предварително напълнени „писалки“, които са пригодени за лесно апликиране от самите пациенти. Интервалите на инжектиране варират за различните препарати“, разказва още специалистът от „Александровска“.

„Към лечение с биологични средства се насочваме при пациенти с по-тежко протичане на псориазиса, при наличие на ставна симптоматика, при липса на ефект от останалата системна терапия или противопоказания за осъществяване на такава.

В нашата страна са регистрирани за употреба няколко препарата, които се отпускат с протокол от НЗОК след представяне и решение на специализирана лекарска комисия. Броят на пациентите, които провеждат такава терапия, расте, тъй като се поддържат продължителни ремисии и съществено се повлиява качеството на живота във всичките му сфери“, споделя д-р Серафимова.

Лъчите са „приятел“

Фототерапията също има своята роля в терапията, защото „псориазисът е „фотолюбива“ дерматоза“, отбелязва кожният лекар.

„Използването на ултравиолетови лъчи от изкуствен източник позволява провеждане на лечение и през сезоните, когато слънчевите са в ограничено количество или е невъзможно прекарване на време на открито. Противопоказанията са свързани най-вече с наличието на придружаващи заболявания“, уточнява д-р Серафимова.

Затова и лятото няма как да не е благотворен сезон за пациентите с псориазис. „Слънцето е техен „приятел“ и подобрява бързо състоянието им. Ненапълно ясни са механизмите, по които това се случва. Вероятна е ролята на витамин D. Предполага се въздействие върху имунната система и супресиране на някои нейни клонове.

Но климатолечението има и друг, много важен ефект – откъсва пациента от ежедневните му грижи, проблеми и стрес и го поставя в релаксираща и добронамерена среда”, подчертава дерматологът. „Българската дерматологична школа е пионер и с дългогодишен опит в климатолечението на кожните болести, в това число и на псориазис.

Години наред Кожна клиника към „Александровска“ организира групи за морелечение и наблюдение на болни в бази в Свети Влас, а после и в Китен. Резултатите са съобщавани на научни форуми и публикувани в специализирани списания. Хелиоталасотерапията продължава да се препоръчва като достъпен, ефективен и евтин терапевтичен метод“, изтъква д-р Димитрина Серафимова.

cross