Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Сигурно ви е направило впечатление, че много от бактериите вече са резистентни на антибиотици. Чували ли сте този израз? Това означава, че антибиотикът, който им е действал преди време, вече не може да ги унищожи. Защо се получава така?

На първо място трябва да се знае, че обикновените антибиотици не са ефективни срещу вируси, гъбички, паразити и патогени. По принцип имат ефект само срещу бактерии. Друг е въпросът, че се изписват и дори се използват за самолечение при почти всякакви оплаквания. Това в повечето случаи е опасно и такива антибиотици би следвало да се ползват само при доказана бактериална инфекция и предписани от специалист.

Над 70% от антибиотиците в САЩ се дават на здрави свине, птици и добитък с цел ускоряване на растежа и превенция на заболяванията. Дават им се ниски дози и така само част от бактериите биват унищожени. В природата на бактериите е да се размножават и да оцеляват, затова тези, които остават живи, предават своята устойчивост на бъдещото поколение. Така новите бактерии остават неподатливи на действието на антибиотика. По този начин дори и незначителни инфекции могат трудно да бъдат лекувани с антибиотик.

Наред с вредните бактерии, антибиотиците унищожават и полезната чревна флора, което води до срив в естествения имунитет и податливост към нови инфекции. Така се получава омагьосан кръг.

Какво да правим? От древни времена в природната медицина са се използвали естествени антибиотици, които имат широкоспектърно действие и не нарушават чревната флора. Освен това са достъпни и евтини средства за профилактика на здравето. Ето някои от тях:

Чесън – старо и добре познато средство на редица поколения, с широкоспектърно действие. Освен че спомага за третирането на инфекции, чесънът е полезен за кръвообращението и спомага за изчистването на различни видове токсини. В прясно състояние чесънът е ефективен в борбата срещу бактерии и гъбички, включително Candida Albicans. По отношение на кръвоносната система древните гърци са го използвали, „за да поддържа кръвоносните съдове отворени“. Научно доказано е, че намалява холестрола и предпазва от сърдечен удар. Ефектът му за незабавно сваляне на кръвното налягане е познат на всеки, който е имал този проблем. Понижаващо действа и на нивата на кръвната захар. Прочистващият ефект на чесъна се дължи на съдържащите се в него сяра и водород, които имат способността да свързват тежките метали. Имат и защитно действие срещу свободните радикали. Чесънът укрепва и имунната система, която от своя страна оказва защита срещу микроби и рак.

Лук – познат на древната медицина като храна и лекарство. Египтяните са го считали за символ на Вселената заради многопластовата му структура. Ежедневната употреба на лук (1/4 до 1 ч.ч. нарязан) намалява холестерола, инхибира растежа на туморите и спомага за баланса на кръвната захар при диабет. Противовъзпалителните свойства на чесъна спомагат при белодробни инфекции, треска и астма. Ефективен е при редица бактерии. Балансира чревния тракт. Сиропът от лук с мед е древно лекарство при настинка, астма, възпалено гърло и бронхит. Има антисептично и антигъбично действие.

Канела – за разлика от лука и чесъна, тя е известна със своя приятен и сладникав аромат. Освен че подпомага храносмилането и е ефективна при язва, канелата потиска развитието на раковите клетки и меланомата. Въпреки че е сладникава, тя има способността да регулира кръвната захар. Понижава кръвното налягане. Чудесна е за добавяне в различни напитки, сладкарски изделия и някои храни като тиква, сладък картоф, моркови пащърнак и десерти с ориз. Внимавайте да не я вдишате и не я мажете по кожата си, защото има дразнещ ефект!

Хрян – член на семейство кръстоцветни, този зеленчук е отдавна известен по нашите географски ширини. Използва се коренът на растението като добавка в сосове и разядки. Спомага храносмилането, има диуретични свойства и балансира кръвната захар. Ефективен е при бронхиални и всякакви бело-
дробни проблеми. При проблеми с гърлото и кашлица се приготвя смес от 1 с.л. настърган хрян, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. смлян карамфил, разтворени в 1 ч.ч. топла вода. Течността се изпива на малки глътки или се прави гаргара с нея.

Лимони – ползите от тяхната употреба са безброй. Като се започне от пречистването на черния дроб и кръвта, укрепване на храносмилането, подсилване на имунната система и се стигне до понижаване на кръвното налягане, антиракови свойства, те са ефективни и при мигрени и успокояват при ухапване от насекоми. Лимоните разтварят пикочната киселина и други токсини. Ефективно действие имат при грипни състояния, възпалено гърло, настинки, бронхит и астма. Лимоните може да са полезни за разтваряне на жлъчни камъни, а също и при диабет, подагра и ревматизъм. Т.нар. лимонова вода има профилактично действие и изчиства черния дроб, приета сутрин на гладно. Сокът на ½ лимон се разтваря в чаена чаша топла (не гореща) вода.

Прополис – накрая, но не на последно място, това е моят фаворит сред естествените антибиотици. Притежава противомикробни, противовирусни, противоплесенни свойства. Обира радиацията. Има дезинфекциращо свойство, а най-ценната му полза е, че обезболява на момента. С него трябва да се внимава, тъй като около 5% от хората имат алергия. Прополисът най-често се употребява под формата на спиртен извлек или т.нар. клеева тинктура. Може да се ползва както при деца, така и при възрастни. За децата се капе по 1 капка за всяка година в малко вода и се изпива по 1 път на ден профилактично. За възрастни дозата е по около 25 капки. Прополисът може да се ползва и за гаргари, за третиране на афти, за вагинални тампони и хрема, като при всички случаи обезболяващият ефект е моментален.

Това са само част от природните антибиотици, които можем самостоятелно да използваме вкъщи. Най-ефективни са обаче на фона на едно здравословно хранене и подходящ двигателен режим. Пълноценната и разнообразна храна не може да бъде заместена като средство за профилактика на здравето. Чистият въздух, слънцето и водата са природни „лечители“, които не бива да пренебрегваме, и ще спомогнат за цялостното поддържане на здравето и защитните сили на организма.