Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Природата ни лекува с билки

Билки 7 - зелени
19.09.21

Всички знаем максимата – „За всяка болка има билка”. Лечебните свойства на тревите са били известни още от древни времена на посветените лечители. И днес мнозина се обръщат към природната аптека, за да върнат с билки равновесието в организма си. Мнозина използват билки и за да поддържат добър тонус.

Билки 1 - растения

Билки - лекарства от природата

Науката днес признава някои билки за целебни. Заради световната тенденция хората да са по-близо до природата, мнозина сами берат билки, а други се доверяват на тези, предлагани в аптеките. Някои ги отглеждат в дворовете на къщите си, други – в саксии на балконите на домовете си. Трети обаче търсят билки в естествената им среда – по планините и полята, далеч от замърсените градове.

Едва 5% от растенията лекуват

Билките всъщност са малка част от растенията. Билки са само тези, които съдържат фармакологично активни вещества и оказват едно или друго въздействие върху живите организми. Говорейки в цифри, едва 5% от растенията имат лечебни свойства. В България има около 3600 растителни вида, като едва 650 от тях се употребяват като билки.

Хипократ и Авицена ни завещават тайните им

Още от древни времена човекът е открил свойствата на някои треви да лекуват хора и животни. Билките са били използвани от старите лечители по света преди повече от 5000 години – от Египет, през Асирия и Индия, до Китай. С билки се лекували както царе и императори, така и поданиците им. Древната медицина се основавала на изцеряването именно с билки. Учени оставят писмени доказателства за успешни терапии с растения още преди повече от 20 века. И до ден днешен са ценени откритията за свойствата на билките на бащата на медицината Хипократ (460 – 370 г. пр. Н. Е.) и на най-влиятелния учен, лекар и философ на ислямския свят Абу Али Хюсеин ибн Абдула ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина – Авицена (X-XI в.).

Билки 2 - одеало

Билки - история през годините

Траките, Ванга, Дънов и рецептите им с билки

Още траките – тайнствената древна цивилизация по днешните български земи, натрупали знания, кои треви, какви лечебни свойства, за какви болежки имали. Те използвали единични билки или комбинация от билки според случая – едни за настинки, други – за рани. Още бащата на ботаниката Теофаст е описал Тракия като най-богатата на лечебни треви земя в тогавашния свят.

По-късно славяните станали известни с това, че ползвали предимно  лечебните свойства на някои дървета – бреза, бор, върба, ела, липа, клек, ясен и др. Един от първите източници, описали практиките на лечение с билки в българската държава, е „Шестодневие” на св. Йоан Екзарх (VII в.), в който е обяснено как се цери плеврит с върба, кукуряк и топола. Богомилите също са били известни с това, че знаели кои билки какво лекуват и церили много хора.

Лечението с билки било популярно в България и през Средновековието. Рецептите с билки се предавали от поколение на поколение. И до днес са известни съвети на Ванга и Петър Дънов как и кои билки да се ползват.

 

Формулата за помощ на билките

Билки 3 - цветя

Билки - научете как се използват

Каква е тайната на голямото разнообразие от билки, които се използват за лечение или подпомагат лечението на много болести. Тя е във високото съдържание на биологично активни вещества. Има билки, богати на алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, танини, флавоноиди, лигнани, кумарини, етерични и тлъсти масла, витамини, микроелементи и др. Повечето билки съдържат в себе си желязо, калций, магнезий, ниацин, рибофлавин, витамин А, витамин С, фосфор, цинк, пантотенова киселина, пиридоксин, мед, манган.

Богатият опит на лечителите от народната медицина служили като база за откриването и създаването на ценни и полезни лекарства. Голяма част от медикаментите днес се произвеждат от билки. От билки се правят билкови чайове и отвари, мехлеми, настойки, лапи, екстракти, запарки и др.

Събирането и употребата на билки – нож с две остриета

Векове наред лечителите пазели тайните за събирането и използването на различните билки. Те били запознати със свойствата на билките, как се прилагат, кога и къде виреят, как се събират, сушат и съхраняват. Внимавали и как ги берат, за да не ги унищожат и да могат да ги събират и през следващата година. Не разкривали тайните на лековитите растения, защото някои билки могат да навредят, ако не се използват правилно.

Билки 4 - сушени

Билки - тайните на природата

Най-честите помощници в кухнята – магданоз, риган, розмарин

Билките носят уникални ползи за здравето. Затова някои билки се използват в кухните по цял свят. Заради съдържанието на редица хранителни вещества, които подпомогнат здравословното състояние на хората, най-често използваните и смятани за най-полезни от тях са магданоз, градински чай, дафинов лист, риган и розмарин.

Билки и болежки – кое растение за какво помага

Различните билки съдържат много антиоксиданти, които са необходими за лечение на различни здравословни проблеми. Едни билки подпомагат сърдечно-съдовата система, други се борят с бактерии и гъбички, с трети се лекува кашлица и настинка, някои облекчават болките, има такива за поддръжка на безупречен вид на кожата и ноктите, за заздравяване и ускоряване растежа на косата, за борбата с инфекциите и др.

Билки 5 - лавандула

Билки - различни приложения!

Без значение дали се консумират свежи или изсушени, билките са полезна добавка в ежедневието. Те са еднакво важни както за възрастни, така и за деца.

Ето някои от основните ползи за здравето, извлечени от билки:

  • Билки, които регулират перисталтиката на червата –Страдащите от синдром на раздразненото черво изпитват дискомфорт. За адекватното отстраняване на неприятното чувство се използва мента. Тя облекчава състоянието, като намалява болката, причинена от консумация на пикантни храни и задейства механизъм против болки в дебелото черво.
  • Билки с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства –Ензимът бета-кариофилин, открит в ригана, е най-безопасният начин да бъде намалено възпалението на ставите. Също така спира образуването на вещества, които причиняват това възпаление. Риганът е мощна билка, има много антибактериални и противогъбични свойства, които са от съществено значение, тъй като се борят с хранителни инфекции и алергии.
Билки 6 - видове

Билки - видове

Антиоксидантите имат потенциал да абсорбират кислорода и да се борят със свободните радикали, които причиняват тежки заболявания. Можете да си набавите много антиоксиданти, като консумирате мащерка.

  • Билки за сърдечно-съдовата система – За здрава сърдечно-съдова система консумирайте повече листа от босилек. Те имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни компоненти, които помагат за лечение на различни сърдечно-съдови проблеми. Листата от босилек също са известни с това, че поддържат нивата на кръвното налягане. Проучване доказва, че консумирането на етерично масло от босилек може да понижи холестерола, триглицеридите и кръвната захар.
  • Билките срещу депресии и за психично здраве – Ако искате да подобрите психичното си здраве, добавете розмарин в менюто си. Тази билка е чудесен помощник на мозъка. Розмаринът подобрява паметта и се бори с факторите, които причиняват тежки мозъчни заболявания като Алцхаймер.

Градинският чай е успокояваща билка, която се бори със симптомите на депресия. Вдишването на аромата на билката облекчава нивата на стрес.

Едва 5% от растенията лекуват

Хипократ и Авицена ни завещават тайните им

Траките, Ванга, Дънов и рецептите им с билки

Формулата за помощ на билките

Събирането и употребата на билки – нож с две остриета

Най-честите помощници в кухнята – магданоз, риган, розмарин

Билки и болежки – кое растение за какво помага

cross