Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПРИРОДАТА ИДВА В ГРАДА

BETTY - ПРИРОДАТА ИДВА В ГРАДА
Текст: списание BETTY Моята аптека
Снимки: www.unsplash.com
06.03.24
BETTY брой 118

Повече от половината от световното население днес живее в големи градове и метрополитени от бетон и стъкло, с огромен трафик на коли и всякакви транспортни средства, антени, промишлени зони и силно замърсен въздух. Защото, както казват старите хора, „Там има поминък“. Но няма достатъчно природа.

Тези от вас, които днес са на 40+ години, вероятно помнят, че в София имаше квартали с къщи и градини: цветни лехи пред дома, зеленчукова и овощна градина в задния двор. Отглеждаха се даже кокошки, петли и зайчета. Това беше преди 40 години. След това бетонът и високите блокове заместиха „провинциалния“ пейзаж, а хората продължиха да отглеждат домати по балконите си и да търсят извън града парче земя, където да възстановят своята любима градинка.

После, залисани в преследването на по-добър и удобен живот, сякаш забравихме за природата. Децата спряха да играят по улиците и градинките и се закотвиха в бетоновите си апартаменти пред компютрите, лаптопите, таблетите, телефоните. Жаждата им за природа се ограничи до домашен любимец в клетка и разходки с кучето до близкия парк.

Но през 2020 г. всички рязко осъзнахме колко ни липсва природата, зеленината, просторът, спокойствието. Изведнъж главоломно нарасна интересът към къща с двор и цените на до 50 км от големите градове рязко скочиха. Всеки уикенд трафикът натам и обратно към големия град расте.

Какво се случи обаче с града? Българските градове за щастие имат все още много зеленина, паркове и дървета. Това не важи за голяма част от метрополитените по света. Тенденцията за градско озеленяване не е нова, но през последните години се появиха супер модерни жилищни и бизнес сгради, както и обществени пространства, в които природата все повече „се връщаше“. Хората пак започнаха да отглеждат, без да се срамуват, зеленчуци и билки по балкони и тераси. В офисите все повече навлязоха стайните растения и естествената зеленина.

Един от най-ярките примери за „връщането“ на природата в града е проектът на италианския архитект Стефано Боери „Вертикална гора“ (Bosco Verticale) в Милано, Италия. Това е жилищен комплекс, който се намира в квартал Порта Нуова, съвсем близо до идеалния център на града. Състои се от две високи сгради, покрити с голямо разнообразие от растения, в това число големи дървета, които произвеждат кислород, намаляват замърсяването на въздуха и служат за топлоизолация. Освен екологичните ползи Вертикалната гора се превърна в архитектурна икона на град Милано. Kонцепцията за зелени сгради или „вертикални гори“ се разпространи и в други градове по света. Самият Стефано Боери проектира също и Зелените кули в Нанкин, Китай, Вертикалната гора на Тирана, Албания, Вертикалната гора в Дубай, Обединени арабски емирства. Подобни проекти са Oasia Hotel Downtown в Сингапур, проектиран от WOHA Architects, One Central Park, Сидни, Австралия, проектиран от Жан Нувел в сътрудничество с Патрик Блан за вертикалния пейзаж и др.

Освен вертикалните гори все по-разпространена практика е инсталирането на покривни градини и зелени покриви. Те се използват за отглеждане на растения, градски градини или просто като зони за отдих на гражданите. Други тенденции са преобразуването на площади и обществени пространства в зелени площи с дървета, храсти и цветя, както и създаването на обществени градини и парцели, в които хората да участват активно в отглеждането на растения, да произвеждат храна и да общуват.

Всико това означава само едно: все повече осъзнаваме колко важна е природата за качеството ни на живот.

cross