Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

При хемороиди не отлагайте лечението

Текст: д-р Даниел Стефанов хирург от екипа на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА) в София
17.05.22

Болката, която търпеливо преглъщаме и за която предпочитаме да не говорим. Хемороидите – болестта на съвременния Седящ човек, са проблем, който сме склонни да „замитаме под килима“. И да задълбочаваме с опити за самолечение. Най-често – от срам. До какви усложнения води тази криворазбрана свенливост? Може ли да се избегне операцията, ако терапията започне в началната фаза на болестта? Какви възможности дава съвременната щадяща хирургия? И защо превенцията е толкова важна за овладяването на хемороидите?

Болката, която търпеливо преглъщаме и за която предпочитаме да не говорим. Хемороидите – болестта на съвременния Седящ човек, са проблем, който сме склонни да „замитаме под килима“.

И да задълбочаваме с опити за самолечение. Най-често – от срам. До какви усложнения води тази криворазбрана свенливост? Може ли да се избегне операцията, ако терапията започне в началната фаза на болестта? Какви възможности дава съвременната щадяща хирургия? И защо превенцията е толкова важна за овладяването на хемороидите?

Попитахме д-р Даниел Стефанов, който е част от екипа на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„Хемороидите представляват разширени, изпъкнали кръвоносни съдове, намиращи се в края на аналния канал. В зависимост от местоположението им се разделят на две групи – вътрешни и външни“, обяснява д-р Даниел Стефанов. „Вътрешните са разположени под лигавицата на ректума и не могат да бъдат почувствани. Рядко се случва да са болезнени и основен признак за наличието им е кървене по време на дефекация“, отбелязва хирургът.

„Втората група – външните хемороиди, са разположени под кожата около ануса. Те могат да бъдат почувствани, когато се подуят и да предизвикат сърбеж, болка и кървене.

При съсирване на кръвта във венозните съдове външните хемороиди се уголемяват и стават силно болезнени – развиват се т. нар. тромбозирали хемороиди, разкрива още специалистът от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА.

Външните са по-често срещани

Външните хемороиди са по-често срещани, обяснява д-р Стефанов. „А кои са по-мъчителни е трудно да се каже на 100%, тъй като и при двата вида, когато се възпалят и тромбозират, болката е много силна, стига се до невъзможност за дефекация, пациентът не може да седне дори“, не крие хирургът. Основните причини за появата и на двата типа хемороиди е съвременният заседнал начин на живот.

„Хора с професия, изискваща продължителни периоди от време през деня с малко или никакво движение, са изложени на висок риск от развитие на болестта“, подчертава специалистът от ВМА. Отключващите фактори обикновено са т.нар. шофьорска болест, неправилното хранене, недоброто изхождане и констипацията (запек), бременността. „При физически усилия се повишава вътрекоремното налягане, а това довежда до венозен застой и поява на хемороиди“, уточнява д-р Стефанов.

Не разчитайте на „бабини илачи“

Мнозина – най-често от притеснение, не търсят лекарска помощ при появата на първите симптоми. Какви рискове крие това? „Всяко едно патологично изхождане на кръв „задължава” пациентът да се консултира с хирург и гастроентеролог с последващо извършване на фиброколоноскопия, особено при пациенти над 40-годишна възраст, защото това може да е признак на някакво друго по-тежко заболяване – карцином на дебелото черво, дивертикулит на дебелото черво, болест на Крон, колит“, предупреждава специалистът от ВМА.

„Тъй като става дума за една по-деликатна област, хората често се лекуват сами, при това с години. И резултатите, разбира се, са негативни – стига се до усложнения, до тромбозиране на хеморидите, до проява на пролапс и други. Моят съвет е при появата на първите оплаквания веднага да се потърси компетентна помощ, а не да се разчита на „бабини илачи“, подчертава хирургът.

В началната фаза и лекарствата помагат

Хемороидите често се приемат като „доживотна присъда“ – мит ли е това? „Вероятността за появата на хемороидални възли нараства  с напредване на възрастта и отслабване на съединителнотъканните връзки в човешкия организъм. Хемороидалната  област – веднъж възпалила се, не дава гаранция, че това няма да се случи отново. Но ако се предприемат съответните мерки – нормално хранене, редовно изхождане, периодът на поява на хемороидите може да бъде удължен във времето, т.е. да се появяват все по-рядко и по-рядко“, изтъква д-р Стефанов.

Неизбежна ли е операцията? „Разбира се, преди да се стигне до хирургична намеса, се прилагат други терапевтични подходи – добра лична хигиена, разнообразно хранене, редовно изхождане, движение, както лечение със съдотонизиращи лекарства и локална терапия с мехлеми. Заболяването може да бъде овладяно консервативно, ако се „хване” в начална фаза“, подчертава специалистът от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА.

Оперират с иновативни техники

За жалост, доста от пациентите търсят лечение късно. „Тъй като, както вече споменах, говорим за една по-деликатна зона от човешкото тяло и много хора изпитват неудобство да отидат на лекар, в повечето случаи ние се занимаваме с хемороиди в по-напреднал стадий от своето развитие и консервативното лечение не е ефективно. Затова и се насочваме към операция. Тя също зависи от етапа на развитие на хемороидите. Ако е в някой от началните – може да се опи-
тат иновативни техники, като лигиране на хемороидалните възли или доплер-асистирано лигиране на хемороидалните възли. Но когато вече са в напреднал етап, задължително се препоръчва класическият метод, тоест ексцизия на хемороидалните възли“, споделя д-р Стефанов. Добрата новина е, че при прецизно извършена оперативна интервенция рядко се стига до рецидиви, споделя опита си хирургът от ВМА.

Внимателно с пикантните храни и алкохола

Възможна ли е превенцията? „Основният фактор за избягване на заболяването е добре балансираната, разнообразна и богата на фибри диета, както и физическата активност. Трябва да се знае, че мазната храна, лютите и пикантните ястия, както и пърженото, дразнят лигавицата на дебелото черво. Негативно влияние оказват и алкохолът, газираните напитки, тютюнът. Ограниченият прием на течности също може да стане причина за поява на хемороиди.

Недостатъчна хидрация (причинена от недостатъчно поемане на вода или пиене на прекомерно количество диуретични течности, като кафе или кола) може да втвърди изпражненията, което довежда до дразнене на хемороидите“, предупреждава специалистът от ВМА. „Хемороидите обикновено не са животозастрашаващи, но могат да създадат значителен дискомфорт. Затова трябва да обърнем внимание на превенцията!“, напомня на финала д-р Даниел Стефанов.

 

cross