Олга Георгиева

Ходим на фризьор не само заради косата и красотата си. В добрия салон намираме спокойна атмосфера, посвещаваме време на себе си. Докато коафьорът се грижи за косата ни, неусетно научаваме от него полезни неща за здравето и модната ѝ визия – от бабините рецепти до най-новите технологии и тенденции. Ако само решим да го слушаме внимателно, вместо да коментираме другите или да четем жълтата преса…

В салона на Маурицио Пироло в София се чувстваш специален гост, пренесен като с вълшебна пръчица в място с духа на Италия. Салонът не се вижда от улицата, трябва някой да те доведе или да те изпрати при коафьора и стилист от Виченца, носител на престижната награда „Златна ножица” – Оскар за коафьорство.  Маури, както му казват всички, е работил за модни ревюта на Фере, Долче и Габана, Гучи, Валентино, обучил е фризьори в повече от 38 страни. Посреща те с жизнерадостна усмивка, предразполага те, усеща какво е настроението ти, какво искаш да промениш. В България е от почти 10 години, откакто решава да отвори салон заедно с младия стилист Вили. Тук бързо става любимият коафьор на звездите.

Маури мие косата ми и бъбри: „Трябва да се взимат часове при фризьор, когато можеш да отделиш време, но не в последния момент и да кажеш „О, Боже, корените ми са ужасни, трябва да се боядисам!“. Същото е като при ходенето на лекар – добре е превантивно да сме отделили време за здравето на косата.

Слушам внимателно, въпреки отпускащия масаж на главата. Въздухът се изпълва с аромат на шоколад. „Ще ти направя биомаска. Разбира се, не всичко е естествено, но всички продукти от тази линия са с голямо количество натурални съставки. Те определят новата тенденция, раждането на биосалоните. От старата бабина маска за коса със зехтин и яйце тръгват и маските, направени като химия. Всичко започва от природата. В България има фирми, които разпространяват биопродукти и салони, които имат ъгъл за биопроцедури – масажи против косопад, пърхот и др“.

Докато продължава да бърка нещо в купичката от сандалово дърво, си спомням, че Маури, по желание на родителите си, които развиват бизнес с кожи, се дипломира като химик. Химията определено му е била от полза. „Днес амонякът е все по-отхвърлен от пазара – продължава той – навлизат продукти без амоняк и негови производни. Това са продукти, които започват да възпитават клиента да маскира бялата коса, не да я покрива. Защо? Защото се изискват химически реакции, за да се трансформира натуралният меланин в меланин с цвят от каталога. Но вече е ясно, че не трябва да се влияе толкова агресивно върху структурата на косата. Така се раждат боите с растителни елементи, които не гарантират 100% покритие на косата, а 80%, но клиентът се учи да се насочва повече към здравето на косата. Ако видим най-новите рекламни кампании в модата, оцветяването на косите е по-натурално, много от моделите са с кестеняви коси, блондинки са естествено русите“.

Отмива маската, споделям, че през есента косата ми пада повече. „Косата минава през различните сезони и има нужда да пада, за да направи място на нова. Това е нормален процес, но можем да си помогнем с ампули, слагани вкъщи или при фризьора с масаж. Прави си масаж за оросяване на кожата на скалпа сутрин, докато си миеш зъбите, или вечер, с ампули или дори без. Има ампули против косопад, когато ситуацията е по-тежка, но има и енергизиращи. Сега говорим за косата, но това важи и за тялото. Ако си правим масаж с крем вечер преди лягане, кремът хидратира, а нанасянето му масажира и кръвоснабдява кожата, тя става по-еластична. А поради липса на време, и преди всичко на култура за масаж, кожата става суха. Нашата коса и кожа са термометър, който ни позволява да разберем дали организмът ни отвътре функционира добре. Веднага показват как се храним, какъв начин на живот водим“.

Сядам пред огледалото с измита и леко подсушена с хавлиена кърпа коса. „Тази зима и следващата пролет тенденцията е къдравата, поддържана коса с къдрици, с плътност. Къдрава, не чуплива. Фризьорите забравиха как се прави студено къдрене и това в комбинация с посланията на модата за силно изправена коса, доведе до изоставяне на къдравата. Сега има възвръщане към естествената красота, да се позволи на този голям процент от хора с къдрава коса да бъдат къдрави и да не унищожават косата си с изправяне, а на тези, които не са – да постигнат къдрици с техники, които не увреждат косата“.

За мен Маури избира къса стилна прическа с разпръснати тук-там по-светли кичури и завършва „лекцията“ си – „Добре е да измиваме кожата на скалпа толкова често, колкото кожата на нашето тяло. Тоест всеки ден. Дамите с дълги коси и прически – минимум на 2-3 дни. Кожата на скалпа трябва да е чиста и хидратирана, тогава до луковицата на косъма достига кислород и косата расте. И да не забравяме – грижата за косата не е само външна, а и вътрешна“.