Как да настигне връстниците си

д-р Радмила Косич, педиатър

Психомоторното развитие на преждевременно роденото дете може да се забави с няколко седмици или месеци в сравнение с това на неговите връстници. Въоръжете се с търпение и проумейте, че вашето бебе е трябвало да се адаптира към специфични за него условия. То е побързало да се появи на този свят и ще са му необходими повече време, внимание, грижи и търпение, за да го опознае и покори…

Едно раждане се счита за преждевременно, когато детето е родено преди навършването на 37-та седмица от бременността. По-рано в тази група били включвани и новородените с телесна маса под 2500 грама.

Недоносеното дете тежи по-малко заради по-кратката продължителност на бременността – то не е имало възможност да порасне при идеалните условия в утробата на майката. За разлика от него, детето, което е родено навреме, но с ниско тегло е със забавени растеж и развитие именно при тези идеални условия.

И двете групи новородени спадат към категорията на рисковите бебета и се нуждаят от специални грижи и наблюдение. От медицинска гледна точка те имат общи характеристики по отношение на адаптация към условията на външна среда. Ако недоносеното дете няма вродени аномалии или някакво тежко усложнение, вследствие на преждевременното раждане, то има големи шансове да настигне, а дори и надмине връстниците си.

ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ са много: лошо здравословно състояние на майката (остри и хронични заболявания, зависимости), предишно преждевременно раждане, малък интервал между две бременности, бременност с близнаци, инфекции и аномалии при плода, заболявания на плацентата и други. В над 50 процента от случаите причините за преждевременното раждане не успяват да бъдат установени.

Когато липсва достатъчно информация за продължителността на бременността, лекарят определя възрастта на новороденото въз основа на клиничен преглед – състояние на зърната на гърдите и млечните жлези на майката, развитие на хрущяла на ушната мида на бебето, отсъствие на линии по ходилата му, дължината на бедрената кост и др. Обикновено бременността се следи от акушер-гинеколог, така че терминът може да се определи още в самото начало.

ВЪНШНИЯТ ВИД на преждевременно роденото дете е специфичен. То има непропорционално голяма глава спрямо торса. Спонтанните движения са по-малко, плаче рядко и със слаб глас. Заради по-слабия мускулен тонус тo лежи отпуснато и с изпънати крайници. Гръдният кош е мек, при дишане се забелязва хлътване на гръдната кост. Кожата е тънка, прозрачна и неокосмена. Липсва подкожна мастна тъкан. Отоците по дланите и стъпалата са чести. Тестисите са в ингвиналния канал, а при момиченцата големите лабии (срамни устни) не покриват малките. Въпреки всичко, много по-важна от външните белези е функционалната незрялост. Тя може да застраши живота на новороденото, ако не бъдат оказани специални грижи и лекарски контрол.

ФУНКЦИОНАЛНАТА НЕЗРЯЛОСТ се изразява, преди всичко, в незрялост на дихателния център. Бебето има склонност към „периодично дишане“ с временни спирания (новороденото „забравя“ да диша). Преди навършването на 34-та седмица от бременността количествата на сърфактант (веществото, което разгъва белите дробове) са много ниски. Това в комбинацията с мекия гръден кош и незрялостта при нервната регулация на дишането, допринася за редица усложнения на функциите на дихателната система при тези бебета. Сукателно-гълтателният рефлекс се развива в по-късна бременност, т.е. няма да е толкова добре развит, ако детето се роди по-рано. Панкреасът и черният дроб не са доразвили своите сложни ензимни системи за преработване на млякото, а бъбреците все още не могат да регулират водно-солевия баланс. Малките хранителни резерви в черния дроб и подкожната тъкан не са достатъчни за поддържане на постоянна температура на тялото. По време на преждевременното раждане са възможни кръвоизливи в централната нервна система, а жълтеницата протича по-инвазивно и продължава по-дълго. Имунната система не е достатъчно добре развита, така че тези деца са по-склонни към инфекции.

ГРИЖИТЕ И ХРАНЕНЕТО трябва да бъдат пригодени спрямо незрялостта на жизнените функции. Недоносеното дете се поставя в кувьоз, осигуряващ му оптимална температура и влажност на въздуха. Подават се прецизни количества кислород, а храненето е интравенозно, докато бебето не бъде способно да приема и храносмила мляко само. В тази затворена среда то е защитено от микроорганизми, а при нужда се излага на фототерапия (при инвазивното протичане на жълтеница). Продължителността на престоя в кувьоз зависи от степента на незрялост и бързината на адаптация към условията на външна среда.

ХРАНЕНЕТО трябва да задоволи енергийните нужди на недоносеното бебе и да стимулира растежа му бързо. Това не е лесно, като се имат предвид малкият капацитет на стомаха и неразвитият сукателен рефлекс. Ако е възможно (в зависимост от степента на незрялост) се дават малки коли чества от предварително изстискано майчино мляко и специални адаптирани млечни формули, предназначени за преждевременно родени деца. В болнични условия млякото може да се дава и със сонда, а вкъщи с лъжичка или от бутилка. Тъй като тези деца са по-склонни към инфекции, мерките за хигиена трябва да бъдат по-строги.

ПРИБИРАНЕТО ВКЪЩИ с преждевременно родено бебе се очаква с още по-голямо нетърпение. Когато преодолеете шока и разочарованието, че детето ви не е с вас от първия ден и няма да напуснете родилния дом в обичайното време, се опитайте да разберете, че в този момент болницата е най-доброто място за него. Ще се приберете заедно вкъщи, едва когато е възможно да полагате сами обичайните всекидневни грижи. Опитайте се да поддържате кърмата – майчиното мляко е най-хубавата храна за новородените. Приемът на допълнителни хранителни формули се препоръчва толкова дълго, колкото по-рано е родено детето. Психомоторното му развитие може да се забави с няколко седмици или месеци в сравнение с това на неговите връстници. Въоръжете се с търпение и разберете, че вашето бебе е трябвало да се адаптира към специфични за него условия. Не го сравнявайте с по-големите деца в семейството или с тези от обкръжаващата среда. То е побързало да се появи на този свят и ще са му необходими повече време, внимание, грижи и търпение, за да го опознае и покори.

Въпреки че съвременните медицински средства улесняват грижите за преждевременно роденото бебе и днес семейството е най-важният фактор за успешно преодоляване на усложнения в развитието му. Детето вече е преминало през „огнено“ кръщение в отделението за интензивни грижи, след като са го отделили от майката. Стимулирайте нервната му система чрез допир, звукове, форми, цветове и мириси. Нека прекарва времето си с вас, без да се тревожите, че ще го разглезите. В топлата домашна атмосфера то ще има всички условия за правилно развитие.

ПЕДИАТРИТЕ ОТ ПОЛИКЛИНИКАТА винаги следят състоянието на преждевременно роденото дете с особено внимание. През първата година се наблюдават промени в теглото и височината, вида и количеството храна, която приема детето, обиколката на главата, както и психомоторното развитие.

Съществуват и специализирани заведения, в които цели екипи (физиотерапевт, невролог, терапевт) с внимателно и правилно подбрани упражнения помагат на бебето да се развие правилно, да проговори и проходи навреме. Състоянието на днешната медицина е такова, че няма причина за притеснение – ако детето пребори първите две седмици след раждането, то ще настигне, а дори може и да надмине връстниците си.