Д-р Ангел Венков

Състоянието на зъбите ни е индикатор за здравето на целия ни организъм. Дали ще имаме здрави зъби се определя от различни фактори: генетични, на околната среда, начина ни на живот и хранене, социалния ни статус и др. Но най-важна остава превенцията – поддържането на добра орална хигиена, спазването на разумен хранителен режим и редовното посещение на стоматолога за профилактичен преглед. Тя зависи само от нас.

В какво се изразява правилната грижа за зъбите?
Правилната грижа се изразява в няколко неща – ежедневно миене на зъбите, използване на конец или интердентални четки, вода за уста и контролни прегледи при стоматолог през интервал от 6 месеца.

По какво се различава превенцията на здравето на зъбите в различните възрастови периоди?
Децата и подрастващите трябва освен основните методи за почистване на зъбите да приемат и достатъчно минерали, витамини, микроелементи, които да гарантират и способстват за изграждането на едно здраво съзъбие. Възрастните, от своя страна, трябва да наблягат на контролните прегледи, при които чрез профилактика се стига и до превенция от потенциални орални проблеми.

Кои са основните правила за поддържане на добра орална хигиена?
В основата стои самодисциплина – без нея всичко останало е безполезно. След това следва правилна техника на четкане на зъбите и използване на конци. Накрая вече идват и различните видове четки, пасти, води за усти и др.

Какви почистващи средства препоръчвате?
Препоръчвам електрическа четка за зъби и конци, които са сплетени, а не лентовидни, защото имат по-добър почистващ ефект. За мен пастата за зъби и вода за уста за ежедневна употреба са без значение. При определени ситуации е хубаво да се използват пасти с повече билков състав или такива, които потискат чувствителността.

Кои храни трябва да избягваме?
Като цяло лепкави храни, тестени изделия, рафинирани храни – те полепват по зъбите и способстват за по-бързото образуване на плака. Ако се приемат и много захарни продукти, това допълнително способства за появата на кариеси, поради образуващите се киселини в устата. Ако пък един пациент има добре поддържана орална хигиена и желае да запази зъбите си бели – то консумацията на храни, съдържащи пигменти, като цвекло, кафе, зелен и черен чай, боровинки, червено вино трябва да бъде сведено до минимум. Газираните и подсладени напитки също са противопоказни.

Полезни или вредни са дъвките?
Полезни са, ако се използват за кратко. После губят почистващия и освежаващ ефект, а и натоварват темпоромандибуларните стави.

Кои навици вредят на зъбите?
Най-общо казано – всичко, което се прави със зъби, а не трябва. Късане на конци със зъби, гризене на нокти, отваряне на бирени бутилки и пр. Пиърсингите в областта на устната кухина също носят много вреди. Тютюнопушенето също се нарежда сред навиците, вредящи на зъбите и устната кухина.

Защо скърцането със зъби не е безобидно?
Защото резултатът от него може да засегне цялото тяло – при скърцането на зъби се претоварват дъвкателните мускули, от което произтича скованост в тях и болка. Изтриват се зъбните повърхности – така храната не може да бъде стрита добре, което рефлектира в последващите етапи на храносмилане. При изтрити зъби, в темпоромандибуларната става настъпват проблеми, които пък могат да окажат влияние на стойката на човек. Бъде ли открито, че някой скърца със зъби, то той трябва да посети колкото се може по-скоро своя стоматолог, за да бъдат избегнати по-нататъшни усложнения.

Колко често трябва да се прави профилактичен преглед при стоматолог?
Стандартно на 6 месеца. При хора, които имат по-лоша орална хигиена или заболяване на пародонта, интервалът може да бъде скъсен на 3 или 4 месеца. Наблюдавайте венеца за зачервяване, подуване и кървене – те налагат незабавно посещение при вашия дентален лекар. Той ще направи дълбоко почистване и ще отстрани плаката и зъбния камък, ще ви препоръча най-подходящите за вас средства за почистване и ще ви инструктира как да ги използвате. Редовните профилактични прегледи в съчетание с вашата лична грижа вкъщи ще осигурят добра превенция на здравето на вашите зъби.