Текст: д-р Татяна Ташева

Грижата за здравата детска усмивка започва още през бременността. Зъбките на бебето се формират през първите месеци в утробата, а минерализацията им приключва на финала на 9-те месеца и малко след раждането. Как по-дълго да ги опазим от кариеси? Трудно ли се създават добри хигиенни навици? И може ли да се преодолее страхът от зъболекаря още в ранна детска възраст? Попитахме специалиста по дентална медицина д-р Татяна Ташева, която има над 30-годишен опит с малки и големи пациенти в частната си практика.

„Зъбите са важна част от човешкото тяло и здравето им не бива да бъде подценявано – още от бебешка и детска възраст“, категорична е д-р Татяна Ташева. И напомня, че при най-малките броят на млечното съзъбие е 20. 4 резеца, 2 кучешки зъба и 4 молара – така изглежда „усмивката“ на мъниците. Пробивът им започва индивидуално при всяко дете – от третия месец след раждането до края на втората годинка.  Затова и родителите не бива да се боят, ако първото зъбче подрани или закъснее спрямо общоприетите срокове.

Първите пасти – задължително без флуор
„Добрата хигиена е предпоставка №1 за здравината на зъбите“, категорична е д-р Ташева. Нужно е навиците да се създадат още с пробива на първия млечен зъб. „Родителите трябва да направят миенето на зъбчето като ритуал сутрин и вечер. По този начин се изгражда условен рефлекс и впоследствие проучването на детето към устната хигиена става по-лесно“, споделя богатия си опит специалистът по дентална медицина. „До тригодишна възраст пастите трябва да не съдържат флуор, защото децата не могат да изплакват нормално и поглъщат остатъците“, подчертава още опитният стоматолог.

Пюретата са „враг“ на усмивката
Пастата за зъби обаче не е единствената „застраховка“ срещу кариес. „Начинът на хранене  е важно условие за здравината на зъбите при децата. От най-ранна възраст те трябва да бъдат приучавани да се хранят с твърди храни: ябълка, морков, коричка хляб, обикновена бисквита“, подчертава д-р Ташева. „Не е проява на родителска обич, а здравно невежество пасирането на храната. Тя не стимулира развитието на челюстите. Данните сочат, че в цивилизования свят броят на децата със зъбно-челюстни деформации непрекъснато расте. Затова създавайте правилни навици за хранене на децата си“, призовава родителите специалистът по дентална медицина.

„Шестгодишникът“ е първият постоянен зъб
Смяната на млечните зъбки започва около петата година и приключва, когато нашите наследници навършат 12-14 г., уточнява стоматологът. През този период родителите трябва да са особено внимателни и да не отлагат срещите на малчуганите със стоматолога, който следи състоянието на зъбите им. „Трябва да знаят, че между 5-ата и 6-ата година зад последните млечни зъби пониква първият постоянен – шести зъб, наричан още „шестогодишник“, обяснява д-р Ташева.

Силантът пази първите постоянни зъби
През последните години има програма на Министерството на здравеопазването за безплатна силанизация – точно на шестзъбниците при деца от 6- до 9-годишна възраст, напомня специалистът по дентална медицина. „Силантът е биологично поносим течен материал, с който се покриват дълбоките фисури точно на тези първи постоянни зъбки, тъй като емайлът им все още не е завършил минерализацията си и е податлив на кариеси“, обяснява ползата д-р Ташева. Процедурата е абсолютно безболезнена за малчуганите. А мнозина от стоматолозите я оприличават на „лакиране“ на детското зъбче. Силантите обикновено се задържат върху зъба между 6 месеца и 24 месеца, като не се налага отстраняването им от стоматолог.

Внимание, въглехидрати!
Тъжно, но факт – шоколадът наистина е неприятел на детската усмивка. „Важно значение за здравината на детските зъби има храната. Диетата трябва да бъде богата на повече плодове и зеленчуци в суров вид, да се избягват в разумни граници въглехидратите, тъй като те са летливи, остават по зъбките и при разграждането им се освобождават киселини, които причиняват кариеси“, признава д-р Ташева. Разбира се, крайностите никога не са решение. „Не можем да лишим нашите деца и внуци от сладките неща. Затова трябва да ги научим, че след прием на въглехидрати непременно трябва да изплакват зъбите си с вода или да дъвчат дъвка без флуор за кратко. Ако са вкъщи, могат да ги измият с четка и паста“, са препоръките на специалиста по дентална медицина.

Четкайте поне по 2-3 минути
Дъвката обаче няма как да замени четката за зъби. „Устната кухина е добре да се почиства два пъти на ден – сутрин и вечер“ категорична е д-р Ташева. Колкото и малко да е детето, здравословните навици не бива да се пренебрегват. „Продължителността на работата с четката трябва да е между 2 и 3 минути – не по-малко. Хубаво е от време на време да се четка и езикът, защото по него се натрупват налепи“, напомня д-р Татяна Ташева.

ПРОФИЛАКТИКА

Първата среща със зъболекаря – след годинката
Първата среща със зъболекаря да е на година-година и половина, препоръчват специалистите по дентална медицина. Това ще позволи не само на стоматолозите да хванат проблемите „в зародиш“, но и на малчуганите да преодолеят страха и притеснението от прегледа. Добре е консултациите да се правят на всеки 6 месеца, защото детските зъби са с високо съдържание на вода, което води до много бързо напредване на кариеса в дълбочина. Зъболекарите признават, че заради недобра хигиена все повече първолаци – на 6-7 години, имат зъбен камък, което е предпоставка за възпаление на венците (гингивит).

ВНИМАНИЕ

Биберонът е рисков след 3 години
Съвременните биберони в голяма степен имитират формата на женската гърда и стоматолозите не отричат ползата от залъгалките. Стига обаче малчуганите да се откажат от тях преди да тръгнат на забавачка. Стоматолозите напомнят, че детето трябва да се откаже от „бибата“ до 3-годишна възраст – това е срокът, в който челюстта се оформя и няма такъв риск от деформации. След този период смученето на биберон или пръст може да доведе до празнини в захапката. А специалистите напомнят, че негативните ефекти от тях са не просто козметични, а пречат и на правилното отхапване и сдъвкване на храната. Наред с това пристрастяването към залъгалката може да повлияе на положението на езика, а оттам и на звукоизвличането и развитието на речта. Деца, които години наред не могат да се откажат от биберона, са в риск да „фъфлят“ – например да не могат да произнесат правилно чувствителни звуци като „С“ и „З“.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Пломби се правят и на млечни зъби
Макар и млечни, развалените зъби задължително трябва да се лекуват, за да се опази зародишът на постоянните. При кариеси се налагат пломби, защото изваждането им може да „компрометира“ цялата зъбна редица. Има риск и постоянното зъбче да израсне накриво. Затова и родителите не бива да се успокояват с мисълта: „То е временно и ще падне!“, а редовно да водят малчуганите при специалист по дентална медицина и при нужда да се правят пломби.