Текст: д-р Вероника Делчева, педиатър от МЦ „Слатина“

Преди разгара на летния сезон е важно да знаете какви мерки да вземете, за да защитите бебето си от претопляне. Заради своите физиологични несъвършенства новородените не могат да регулират телесната си температура така, както възрастните. Претоплянето крие сериозни рискове за здравето на бебето, ето защо е важно да следите поносимостта му към топло или студено и да го обличате адекватно спрямо температурата на околната среда.

Вярно ли е, че претоплянето на бебето е също толкова опасно, колкото и простудата?
Да, вярно е. Претоплянето на бебето може да се получи не само през лятото, но и през всички други сезони. През зимата, ако бебето е облечено с прекалено плътни дрешки, или през лятото, ако носи твърде тесни и е изложено на високи външни температури, може да се получи претопляне.

Какви са признаците за претопляне на бебето?
Детето става плачливо и нервно. Майката невинаги може да усети, че телесната температура на бебето се е повишила. Обикновено новопоявил се ситен червен обрив по вратлето, раменете и гърдичките, слабините, свивките и бедрата алармира, че нещо не е наред. При носене на шапка е възможно обривът да се локализира по скалпа и челото.

Какви рискове за здравето крие нарушеният топлообмен?
Чрез потенето организмът се охлажда, т.е. извършва се топлообмен. Нарушението му при бебетата е обусловено от запушването на потните жлези, които не са достатъчно добре развити в бебешка възраст. Кръвоносната система на мъниците също е с несъвършени реакции, а епидермисът на бебешката кожа е с 30% по-тънък от този на възрастните, съответно при претопляне бебешката кожа се възпалява.

Опасен ли е обривът и как да се справим с него?
Обривите от претопляне се наблюдават по-често през първите няколко месеца от живота на новороденото, когато майките са по-неуверени и неопитни в обличането. От голямо значение са разходките и поддържането на добра хигиена на бебешката кожа.

Препоръчително е измиването на засегнатите участъци с хладка вода по няколко пъти на ден, обличането с памучни и свободни дрехи, както и оставянето на бебешката кожа да диша. Можете да приложите и успокояващи кожата кремове, както и такива с противовъзпалително действие. Важно е обаче да не прекалявате с количеството. Тънък слой, нанесен по няколко пъти на ден, е напълно достатъчен.

Какви съвети бихте дали на родителите, за да избегнат претоплянето на бебето през лятото?
Майките могат да избегнат претоплянето през летните месеци, ако извеждат своите деца в ранните и късните по-прохладни часове на деня. В топлите часове и особено в следобедната жега креватчето на бебето трябва да бъде разположено в добре проветрена стая, а то да бъде облечено със свободни памучни дрехи. Преди следобедния и вечерния сън може да изкъпете бебето с по-хладка вода. Това ще допринесе за неговия по-спокоен сън в летните горещини.

Кога е наложителна консултация със специалист?
Консултация със специалист се налага, когато обривът е силно изразен и температурата е много висока – 39 °C и повече. Съветвам майките да бъдат особено наблюдателни – да следят реакциите на своето дете спрямо околната среда, да го обличат адекватно спрямо сезона и винаги с дрехи, изработени от естествени памучни материи.