Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОНСУМАЦИЯ НА ЧЕРВЕНО МЕСО БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНА ОБРАБОТКА И ОБРАБОТЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ

08.01.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1610094594422{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Анна-Мария Младенова

Актуалните препоръки относно хранителния режим определят необработеното  червено месо и обработените месни продукти като важен фактор в канцерогенезата и в развитието на сърдечносъдовите заболявания.

В рамките на тези нови препоръки панелът от експерти взима на фокус някои неясни досега моменти, разглеждайки пет мета-анализа: единият мета-анализ включва данните от всички обхванати рандомизирани, контролирани проучвания, други три се спират на данните на всички обсервационни изследвания с над 1000 участници, а последният се занимава с навиците и предпочитанията относно консумацията на месо като цяло.

Получените изводи са следните:

  • Мета-анализът на 12 рандомизирани контролирани проучвания не показва статистически значима разлика между пациентите, които консумират големи количества червено месо, сравнено с тези, които не го включват до такава степен в диетата си за период на проследяване от 10 години. Сравнените параметри са обща смъртност, смъртност от сърдечносъдов инцидент, сърдечносъдови заболявания и смъртност, свързана с раково заболяване, включително колоректален карцином.
  • Резултатите от обсервационните изследвания показват, че за всеки 100 човека, намалили приема на необработено червено месо или обработени месни продукти с три порции седмично, около един човек е избегнал летален изход и един е избегнал поставянето на диагнозата захарен диабет в хода на проследяване от 11 г.

Ключовата препоръка е, че консумацията на червени и на обработени меса може да бъде продължена според вкусовите предпочитания (слаба препоръка, базирана на доказателства с ниско качество).

Коментар:

Разгледаният гайдлайн, който стана повод за полемика, систематично включва доказателства за ефекта на необработеното червено месо и обработените месни продукти върху клиничната прогноза.

Публикуваните резултати показват и колко важен акцент имат диетичните навици на пациентите върху взимането на решение относно изключването на дадена хранителна група. Препоръките са слаби и са основани на доказателства с ниско качество.

По-големи рестрикции от „стандартното“ намаляване с три порции седмично на червеното месо може би биха дали по-категоричен резултат. По-доб-рите резултати от обсервационните проучвания означават, че за постигане на клинична полза, по-рестриктивният хранителен режим е необходимо да се спазва за дълъг период от време (над 10 години).

Източник:

Johnston BC et al. Unprocessed red meat and processed meat consumption: Dietary guideline recommendations from the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium. Ann Intern Med 2019 Oct 1; [e-pub]. (https://doi.org/10.7326/M19-1621)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross