Милица Алексич

Има три подхода, които могат да помогнат да се спре прогресивното опадане и изтъняване на косата, да се стимулира нейното възстановяване и растеж и да се предотвратят възпалителните процеси в скалпа.

Антиандрогенните препарати се използват при лечението на наследствено оплешивяване. Те действат, като намаляват нивото на мъжкия полов хормон дихидротестостерон (ДХТ), който атакува корените, така че косата расте по-слабо, мъжете оплешивяват, а при жените косата изтънява.

Стимулаторите на растежа стимулират растежа на косата, но не премахват причините за косопада, затова се препоръчва да се използват в комбинация с антиандрогенни препарати; по този начин се постига синергия – спира се по-нататъшната загуба на коса и се стимулира растежът на нова.

Противовъзпалителните средства са продукти, които намаляват и облекчават възпаленията, сърбежа, зачервяванията и пърхота. Те се използват и при косопад, причинен от хормонални промени, както и от реакция на определени лекарства.
Витамин Н (биотин) често е наричан и „витамин за коса“. Макар че не увеличава броя на космите на главата, той подобрява структурата и качеството на косата. Смята се, че една таблетка биотин от 2,5 милиграма дневно е достатъчна, но трябва да се приема най-малко шест месеца, за да се получат видими резултати. При косопад витамин C и биотин се използват под формата на хранителни добавки, но и като ампули и спрейове. Тези продукти съдържат билкови препарати, които успокояват хормоналната активност, стимулираща косопада, както и растителни екстракти, които благоприятстват растежа на косата.

Маслата от салвия, розмарин и лавандула се използват традиционно против косопад, защото предотвратяват уплътняването на мембранната тъкан около космените фоликули. За масажиране на скалпа се използва масло от амла, смесено с равни части лимонов сок.

Семената се използват против косопад, като семки от лимон се смилат със зърна чер пипер и се добавя малко вода, за да се получи паста, с която се масажират корените на косата, за да се подобри кръвообращението. Процедурата се повтаря ежедневно в продължение на един месец.