Текст: доц. д-р Соня Генова, Клинична алергология, УМБАЛСМ „Пирогов”

С настъпването на пролетния сезон топлото време и галещите слънчеви лъчи са предпоставка за вълнуващи приключения на открито. Независимо дали се излежавате на плажа, или се разхождате в парка или в планината, не забравяйте да вземете необходимите мерки, за да предпазите себе си и децата си от ярките слънчеви лъчи и от неприятните насекоми наоколо. Важно е родителите да знаят, че освен зачервяване, сърбеж, парене и болка ухапванията на някои инсекти могат да бъдат животозастрашаващи.

Ухапванията/ужилванията от кои насекоми най-често причиняват алергични реакции при децата?
Ужилванията от пчели и оси са най-честите причинители на алергични реакции както при възрастните, така и при децата. Комарите в повечето случаи причиняват местни токсични реакции и по-рядко алергични реакции.

Наследствена ли е алергията към насекоми? Може ли с изследване да бъде установено предварително дали детето има такава алергия, или не?
Алергиите се считат за генетично детерминирани заболявания, тоест при тях се наблюдава наследственост. Когато единият или и двамата родители са с алергия към инсекти, вероятността детето също да има такава е голяма. Изследванията, с които се доказва алергията към насекоми, са кожни проби със съответния алерген или определяне на специфични антитела към определените насекоми. Анамнезата също е много важна за поставяне на диагнозата.

Какви са реакциите, за които родителите трябва да следят при ужилване от насекомо?
Ако детето не е алергично, мястото на ужилването ще се подуе, ще се усеща боцкащо, парещо и болезнено. Но няма да има други по-сериозни симптоми. За щастие, алергиите вследствие ужилвания от насекоми са сравнително редки. Клиничните изяви са от леки до много тежки.

Местната реакция е лека проява на инсект алергия. Обикновено това е сърбяща уртика, мястото на ужилването е по-мащабно и подуто, възможно е да се появят мехури и/или оток. Налага се прием на антихистамини, за да се ограничи изявата. Обикновено този тип реакция преминава в рамките на два-три дни. Това са и по-честите прояви. По-тежки симптоми са уртики и сърбеж по кожата на цялото тяло, подуване на лицето, ускорен сърдечен ритъм. Понякога се получават отоци на горните дихателни пътища със затруднено или свиркащо дишане. За щастие, при децата анафилактичен шок след ужилване от насекоми се среща по-рядко в сравнение със случаите при възрастни.

Какво е първото нещо, което родителите трябва да направят, след като детето им е ужилено от насекомо?
При ужилване от пчела родителите трябва внимателно да огледат наранената кожа и да извадят жилото по възможно най-бързия начин. При осата жилото не остава в кожата. Важно е да избягват стискането, защото по този начин секретът може да се разнесе в тъканта. Добре е да наложат студен компрес, за да облекчат състоянието на детето. Ако няколко дни след ухапването от насекомо мястото стане болезнено, подуе се и е горещо на допир, консултацията с педиатър или алерголог е задължителна. Ако детето е алергично към инсекти, родителите трябва винаги да са добре подготвени и да носят със себе си необходимите медикаменти, които да приложат веднага – още в първите минути след ужилването. Тези медикаменти са предварително уточнени след консултация с алерголог, също както и последователността на поставяне, и точната доза. При по-леките изяви на инсект алергия мястото на ужилване се третира с антихистаминов мехлем.

Какво трябва да предприемат родителите, ако ухапването е от кърлеж или от комар?
Ухапването от кърлеж обикновено не води до алергични прояви. Проблемите в този случай са свързани с възможността от заразяване с лаймска болест. След като са извадили кърлежа сами  или това е направил лекар, родителите трябва да се посъветват с паразитолог. След ужилване от комар е достатъчно да третират мястото с антихистаминов мехлем.

Какви профилактични мерки можем да вземем, за да предпазим децата си от насекомите през летните месеци? Кои видове репеленти са подходящи за тях?
Профилактиката на инсект алергията включва вземането на определени превантивни мерки. Препоръчително е да се избягват възможните контакти с пчели и оси. При предстояща разходка родителите трябва да носят със себе си препарат за отблъскване на насекоми. Продуктите за директно използване върху кожата се предлагат под формата на спрей, лосион, гел, стик, гривни и кърпички. Родителите трябва да бъдат предварително подготвени с необходимия пакет медикаменти, особено когато техните деца са с по-тежки клинични прояви на инсект алергия. Децата трябва да са облечени с дрехи от леки материи в неутрални цветове. Да не се пръскат с парфюми и дезодоранти. Репелентите имат добър ефект като предпазни средства срещу ужилване от комари. Препоръчително е да се избягва продължителен престой около местности със застояла вода като езера и блата, защото те са любимо място на комарите.

Какъв съвет бихте дали на родителите, чиито деца страдат от алергия към насекоми?
Да бъде изяснен характерът на алергията и точната етиология – след консултация с алерголог и провеждане на необходимите изследвания. Подходящо време за това тестуване е зимният сезон, когато няма много инсекти. Родителите на алергичните към насекоми деца трябва винаги да бъдат подготвени с предписаните медикаменти, които да носят навсякъде със себе си.