д-р Вяра Джонгова, гинеколог,
„ЛОРА“ – медицински център за жената, www.loramed.com

ПМС не е болест, но понякога може да доведе до сериозни неудобства – болки, промени в настроението, подуване и умора. Храната, богата на витамини, минерали и фибри, както и физическото натоварване могат да смекчат тези симптоми.

Какво представлява предменструалният синдром и на какво се дължи?
Предменструалният синдром (ПМС) е сбор от симптомокомплекси, свързани с обективни и субективни промени в организма на жената, настъпващи в периода след овулация и до идването на следващата менструация. ПМС включва над 150 симптома, най-чести, от които са болки и напрежение в гърдите, подуване и болки в корема, задръжка на течности, повишен апетит за сладко, главоболие, лесна уморяемост, честа смяна на настроенията без причина, депресивни състояния, намалена концентрация, необоснована агресивност, неувереност, неспособност за взимане на решения, нарушения в съня, сърцебиене и редица други.

ПМС условно се разделя на няколко форми:

Нервно-психологична форма. При нея водещи симптоми са честата смяна на настроенията – немотивиран от нищо преход от състояние на плачливост към веселост, агресивност, избухливост, депресивност.

Цефалгична форма или главоболие. Тук водещи са главоболието (мигрена), виене на свят, гадене.

Оточна форма. При нея най-силно са изразени подуване, напрежение и болки в гърдите, отоци по крайниците, подуване на корема, силни и чести изпотявания.

Кризисна форма. Това е най-тежката форма на ПМС, която може да премине и към Предменструално Дисфорично Разстройство (ПМДР). За нея са характерни учестено сърцебиене, чувство за натиск зад гръдната кост, изтръпване и студени крайници, немотивиран страх от смърт. В тези случаи говорим за адреналинова криза. Състоянието е сериозно и изисква уточняване, тъй като много често зад такава криза стоят неразпознати или неуточнени сърдечно-съдови, бъбречни, ендокринни заболявания, преддиабет или диабет, психически разстройства, задълбочаващи се от периода преди менструацията.

Може ли ПМС да се определи като заболяване?
По-тежката форма на ПМС е обособена в отделна болестна единица и се нарича Предменструално Дисфорично Разстройство (ПМДР). При него жената не е в състояние да извършва най-простите ежедневни дейности. Отношението към ПМС е от крайно отрицание до степен на безусловно приемане и оправдаване на всякакви действия и поведенчески отклонения в този период. В някои страни ПМС и ПМДР се смятат за смекчаващи вината обстоятелства в съда. Други автори отричат термина ПМС като физиологично смущение и го причисляват към социалните състояния. Като доказателство се посочва, че голям процент от жените се повлияват от плацебо. Опонентите им, обаче, отбелязват, че не малък процент от контролните групи, лекувани с плацебо, се повлияват дори при обективно диагностицирани сериозни заболявания.

Какви са причините за появата на ПМС?
Причините за възникване на ПМС са комплексни. Промяната на съотношенията на двата основни хормона, синтезирани от яйчниците (естрадиол и прогестерон), проява на свръхчувствителност към прогестерона и намаляване на секрецията на серотонина (хормон на щастието), както и повишената секреция на простагландини са в основата на хормоналната теория за възникването на ПМС. Към нея се добавят и стресът, нерационалното хранене, заседналият начин на живот, наличието на вредни навици (употреба на алкохол и цигари), диета.

Характерен ли е за определена възраст?
Установено е, че ПМС се среща по-често в периода на пубертета и пременопаузата. Честотата варира в различните проучвания от 20 до 80%. По-често от ПМС страдат жени с по-висок социално-икономически статус. ПМС, за разлика от ПМДР, не е заболяване, но причинява в някои случаи сериозен дискомфорт на жената. Важно е да се разграничава ПМС от някои заболявания, при които има сходна симптоматика (анемия, диабет, чернодробни, гинекологични и др.). Ако симптомите на ПМС не изчезват с идването на менструацията, трябва да се потърси консултация с лекар.

Можем ли да облекчим симптомите на ПМС?
Да, можем! Поне в този период храненето трябва да е на малки порции и по-често. Така се избягва претоварването на стомаха. Храната трябва да е разнообразна и да съдържа повече плодове и зеленчуци, с които се набавят фибрите и витамините, от които организмът има повишени нужди в този момент. Трябва да се избягват тежките тлъсти меса, да се намали количеството на солта, която задържа течности, да се увеличи консумацията на риба (набавя Омега-3 и Омега-6 ненасите- ни мастни киселини).

Необходимите количества калций се получават с консумацията на мляко и млечни продукти. Повишеният апетит към сладкишите и шоколада може да се замени със сла- дък плод (пресен или сушен). Желателно е да се намали консумацията на кафе. Част о т ежедневните кафета могат да се заменят с билкови чайове. Трябва да се намалят и алкохолът и цигарите.

От изключителна важност е увеличаването на двигателната активност. Спортуването увеличава секрецията на ендорфини (хормони на щастието), намалява стреса и повлиява благоприятно ПМС. Подходящи спортове са плуването, карането на колело, йогата, както и танците. Дори и една едночасова разходка в парка или в планината се отразява благотворно. По преценка на лекуващия лекар в някои случаи могат да се вк лючат допълнително витамини (А, Е, С, В6), микроелементи (калций, магнезий, цинк, селен). Не се препоръчва самолечението, тъй като в тези случаи дозата е от изключителна важност. В арсенала на терапията влизат и хомеопатични средства, билки, отводняващи медикаменти, както и хормонални препарати и нестероидни противо-възпалителни средства.