Олга Георгиева

Всяка година в края на май и началото на юни в Розовата долина отбелязват Празника на българската маслодайна роза. Карлово и Казанлък оживяват с аромата на рози и глъчката от веселите ритуали – розобер, розоварене, конкурс за Царица на розите. Празнуват и по-малките градчета в долината, пристигат туристи от близо и далеч.

Розите са едно от богатствата на България, а Розовата долина – символът, с който най-често чужденците свързват страната ни. Със сигурност и всеки от нас е подарявал най-характерния ни сувенир – дървеното мускалче с розова есенция. Ценена не само за особената си красота, Царицата на цветята е търсена във фармацевтиката, парфюмерията и козметиката заради своето масло, наричано поради качествата и цената си „течно злато“. Според историците, на Балканския полуостров маслодайната роза идва от Персия. През 30-те години на XX век България е световен лидер в производството на розово масло. И днес българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. В терапията се използва за лечение на бронхиална астма и заболявания на жлъчните пътища. Общоизвестно е, че унищожава бактериите и заздравява кожата при нараняване и изгаряне. Едни от най-големите му ценители са японците. Ще ги видим на групички в Карлово и Казанлък на Празника на розата.

Историята
Гражданите на Казанлък, „столицата“ на Розовата долина, организирали Празник на розата за пръв път през 1903 г. Той бил посветен и на милосърдието – събирали се средства за бедни семейства, сирачета, стари хора и болни от туберкулоза. Имало изложби на цветя и рози, излети до Шипченския манастир, продавали се специално издадени картички от Долината на розите. През 30-те години на ХХ в. била пусната в действие подбалканската линия, а за посещението на празника били композирани специални влакове. Издавали се билети с намаление и се приканвали гости от цяла България да посетят розобера. Конкурсът за избор на Царица Роза бил проведен за пръв път чак през 1963 г., в него дефилирали най-красивите казанлъшки абитуриентки. И до днес конкурсът привлича интереса на журналисти от цял свят, а коронованата Царица Роза всяка година посещава побратимените на Казанлък градове по света.

Розобер
Най-важната част от празника е ритуалът „Розобер и Розоварене“. Розоберачи в народни носии, кукери и фолклорни състави огласят розовите градини край Казанлък и канят гостите да наберат рози. Розоберът започва рано сутрин и продължава най-късно до обяд – цветът трябва да е свеж и не изцяло разцъфнал, за да се запазят аромата и влажността му. Ритуалът продължава с варене на розово масло и дегустация на току-що произведена розова вода, на розово сладко и гюлова ракия. Следва карнавалното шествие на Казанлък, което е най-големият уличен карнавал у нас. Карловци също правят розобер в розовите поля край града, гостите се посрещат с хляб и сол. Пъстра и вдъхновяваща е гледката на везаните народни носии на фона на розовите храсти и синьото небе! От градините празникът се пренася на централния площад за пищен фолклорен спектакъл и посрещане на новоизбраната Царица на розите сред дъжд от цветя, много музика и танци. Занаятчии и художници представят на открито произведения на народните занаяти и приложното творчество, а демонстрацията на розоваренето се организира в карловския градски музей. Вечерта завършва с празничен концерт на духов оркестър, самодейни състави, гости изпълнители и много веселие. Празникът на розата в Карлово е през първата събота на месец юни или последната на май, а в Казанлък е почти едномесечен Фестивал на розата – от 12 май до 4 юни.

Музеят на розата
Дори да изпуснете празника, можете по всяко време да посетите оригиналния Музей на розата в Казанлък. Той е част от историческия музей на града и се намира почти в центъра. Това е единственият по рода си в света музей, свързан с розата като промишлена култура, а не като декоративна. Той съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България – инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода, различни предмети, снимки и документи. Тук можете да видите възстановка на склад за розово масло и възстановка на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. в Казанлък.

Гюловица
„Който не е пил казанлъшка гюлова ракия, той нищо не знае, от нищо не отбира…“, пише Любен Каравелов в повестта си „Мамино детенце“. Гюловицата е традиционна ракия за районите около Карлово и Казанлък, прави се с цветове на маслодайна роза. В Казанлъшкия край от гюловата ракия правят и ликьор. И докато сме на тази вълна, да отдадем дължимото и на прочутата карловска гроздова ракия, карловския мискет, карловската анасонлийка и… карловската луканка!

Дамасцена
Етнографски комплекс „Дамасцена“ е частна дестилерия за розово масло от Rosa damascena в с. Скобелево, на 25 км от Казанлък. Собственост е на семейство предприемчиви българи, които постепенно създават своя розова градина и етнографски комплекс – старинна дестилерия (гюлапана), направена като инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина от преди повече от 340 години. Гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене по време на неговия сезон. На тяхно разположение е просторен ресторант, в който могат да опитат гюлова ракия и да се насладят на гледката към Балкана и Средна гора. Има и магазинче с различни етерични масла и продукти собствено производство. Разбира се, най-доброто време да посетите и „Дамасцена“ е времето за розобер и розоварене.

Празникът на розите, тази прекрасна вековна българска традиция в Розовата долина, е предложена за включване в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.