Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Празнични вълнения

04.04.23

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Великден – най-почитаният от всички християнски празници, който носи спокойствие и радост, вяра и надежда. Възкресението е победа над смъртта, пролетта е ново раждане за живот. Обикновено на празника се събираме със семейството и приятелите и това е моментът да обърнем специално внимание на по-възрастните ни роднини. Как да го направим най-добре? 

В подготовката за празника понякога забравяме, че по-възрастните ни роднини точно тогава могат да изпитват най-голямо чувство на самота и социална изолация. Това е така, защото по празници изминалите години и преживените загуби се усещат по-интензивно, но самотата и социалната изолация са чувства, а не факти. Да се грижим за онези, които някога са се грижили за нас, е чест. Благодарение на тях сме там, където сме днес. Тайната на веселия празник е да им осигурим безопасно и любящо пространство, за да може те да се порадват по свой начин.

Добавени към стреса на ежедневието, празниците създават натиск върху нашето време, финанси и очаквания за това какви трябва да бъдат. Свръхкомерсиализирането създава очакването, че хората трябва непременно да изпитват радост и празнично настроение, което може да окаже натиск да се чувстват по много специфичен начин, добавяйки още един стресор.

Прието е, че празниците са време, когато семейството трябва да е наоколо. Много хора смятат, че ако се чувстват сами, излизането и събирането им с други семейства ще ги накара да се почувстват още по-самотни, така че е по-добре да си останат вкъщи. Но това всъщност може да ги накара да се почувстват още по-изолирани. Вместо това е по-добре да планирате време с други хора или дейности, които биха им се харесали.

Добре е да проведем разговор с нашите по-възрастни близки за това как се чувстват. Да се уверим, че знаят, че са чути и чувствата им са уважавани. Разговорът преди да дойде празникът може да направи семейните събирания по-лесни, като им създаде комфортна зона - да знаят, че признавате преживяванията им и сте на разположение, за да предложите подкрепа и любов.

Не забравяйте, че съпричастният разговор може да им помогне да преценят това, което ги тревожи, независимо дали скърбят за загуба или се справят с нови предизвикателства в живота си. Може също така да разкрие защо се чувстват потиснати и да ви помогне да измислите други начини да повдигнете духа им.

Ето няколко идеи, които да ви помогнат да се погрижите за психичното добруване на по-възрастен любим човек:

  • Празниците са пълни с тържества и семейни трапези. Включете вашите по-възрастни близки в планирането - от избора на менюто до избора на подредбата на трапезата, или ги помолете да ви помогнат с готвенето, ако могат. Това би ги накарало да се чувстват необходими и полезни, да се вълнуват от предстоящото събитие. Пригответе някои от любимите им ястия или лакомства.
  • Можете да организирате време за спомени, разглеждайки семейния албум, и ако има снимки, които предизвикват сълзи или скръб, това е добре. Много хора се опитват да избегнат тъжните спомени, смятайки, че ще разстроят техния любим човек, но всъщност това може да бъде здравословен начин за освобождаване на задържани, непризнати чувства. Не очаквайте само радостни емоции. Нормално е понякога да не си добре по време на празниците.
  • Овдовяването, загубата на близки приятели, раздялата със семейството, лошото здраве и проблемите с паметта могат да доведат до чувство на тъга. Нормално е близките да са тъжни, да скърбят или да имат нужда от пространство по време на празниците. Не ги притискайте да са весели непременно. Това би довело до облекчение както за вас, така и за тях.
  • Общувайте! Спомнете си, че за някои възрастни хора минават дни, без да говорят с никого. Разбира се, нищо не може да се сравни с личното посещение, но едно телефонно обаждане може да помогне много. Насърчете и други членове на семейството да вдигнат телефона. Бъдете там и слушайте. Отделете време да чуете как се чувстват и не се страхувайте да споделите собствените си емоции. Не е необходимо да предлагате конкретни съвети или да разрешавате проблеми. Просто присъствайте, слушайте и покажете колко сте благодарни, че ги имате в живота си.
  • Забавлявайте се с празничните занимания. Независимо дали боядисвате яйца за Великден, печете козунаци, или подготвяте трапезата, не забравяйте, че процесът и общуването са важни. Възрастните ви близки може да се почувстват безполезни, ако не могат да допринесат или да участват пълноценно в празненството както преди. Бъдете търпеливи, нищо не трябва да изглежда „перфектно“, споделеното време е най-добрият подарък. Най-важното нещо, което можете да направите, е да ги накарате да се почувстват обичани и включени в подготовката.

Въпреки общоприетото схващане, че остаряването е свързано с болести, физически и психически неуспехи, аз вярвам, че не трябва да гледаме на старостта като на края на живота - тя е негово продължение. Трябва да продължим да живеем, докато сме живи, и винаги да правим неща, които ни правят щастливи.

Правете всичко, което ви носи радост – а това е различно за всеки - може да означава да сте сред други хора или може би е да рисувате, готвите, гледате любим сериал или четете. Това ще донесе спокойствие и удовлетворение. И въпреки че понякога празниците могат да бъдат трудно време, те могат да бъдат и вълшебни. Всичко зависи от това как ги гледате.

cross